Crna hronika

OSOBA KOJA JE HTELA DA RAZNESE BIVŠEG POLICAJCA JE ČLAN NAVIJAČKE GRUPE: Zemunac ranije bio privođen zbog narkotika!

Autor Aleksandar Nastevski

Uhapšeni mladić se sumnjiči da je pokušao da postavi eksploziv u zgradi bivšeg policajca iz Novog Sada.

Izvor: YouTube/Printscreen/NSuživo TV

Zemunac Đ.M. (28) koji se sumnjiči da je planirao napad eksplozivom na penzionisanog policajca Dalibora Bogdanovića Boću, saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Osumnjičenom je sudija za prethodni postupak zbog bojazni od ponavljanja krivičnog dela i uznemirenja javnosti odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Đ.M. je u ponedeljak popodne uhapšen u ulici Ilije Birčanina u Novom Sadu nedaleko od zgrade u kojoj živi bivši policijski službenik Bogdanović. Novosadska policija je u rancu Đ.M. pronašla improvizovanu eksplozivnu napravu. Sumnja se da je on pokušao da postavi eksploziv u lift zgrade, kao i da je njegova meta bila, kako prenose mediji, penzionisani policajac.

Prema tvrdnjama izvora bliskog istrazi, još uvek nije razjašnjeno da li je Đ.M. pokušao da postavi eksploziv u otvor na plafonu lifta pa je iz nekog razloga odustao i poneo bombu sa sobom iz zgrade kada je uhapšen ili je došao da pokupi par dana ranije postavljenu eksplozivnu napravu koju on ili neko od njegovih saučesnika ukoliko ih je imao, zbog kvara nije uspeo da aktivira.

Prema nezvaničnim informacijama Đ.M. je od ranije poznat policiji. Naime, Zemunac je bio privođen, kako se tvrdi, zbog narkotika kao i da je član jedne od navijačkih frakcija poznatog beogradskog fudbalskog kluba.

Bogdanović je prvi put u medijima pominjan kao telohranitelj lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i tada aktivni policajac koji je iz interventne jedinice premešten na administrativne poslove, navodno zbog kršenja radne discipline, gde je bio do prevremene penzije i imenovanja na funkciju komesara za bezbednost Fudbalskog kluba "Vojvodina" 2015. godine.

Pokušaj napada na Bogdanovića koji je otkriven u ponedeljak je četvrti u poslednjih nekoliko godina. Prethodna dva puta Bogdanović je završio sa teškim telesnim povredama, a samo u jednom slučaju vinovnik je procesuiran.

Prvi napad na Bogdanovića dogodio se u oktobru 2014. godine kada je vođa navijačke grupe "Korida" Jovan Kecman u njega ispalio tri metka tokom provoda u centru Novog Sada. Bogdanović je tada završio u Urgentnom centru sa prostrelnim ranama stomaka, kuka i šake, ali se uspešno oporavio nakon izvesnog vremena.

Drugi napad na Bogdanovića dogodio se u maju 2019. godine kada mu je podmetnut eksploziv ispod sedišta njegovog džipa koji je aktiviran daljinski u momentu kada je izlazio iz kola. On je tada teško povređen i zbog zadobijenih povreda amputiran mu je deo leve noge. Policija je potom 15. januara ove godine na biciklu u ulazu u Bogdanovićevu zgradu pronašla mobilni telefon oblepljen izolir trakom, iz kog su virile žice, a koji je verovatno trebalo da posluži za aktiviranje eksplozivne naprave. Tada su uzeti i snimci kamera sa video-nadzora kako bi se utvrdilo kada je telefon zalepljen za bicikl i ko ga je uneo u zgradu.

Kako su tada pisali mediji, prema nezvaničnim informacijama to je bio drugi put u toku od nekoliko dana da je u Bogdanovićevoj zgradi pronađen ovakav predmet. Do danas niko nije procesuiran povodom navedenih incidenata a Bogdanović je kako se nezvanično saznaje prilikom svakog saslušanja tvrdio da "ne zna ko stoji iza njegovog pokušaja ubistva, niti da je primetio da ga neko prati".

Komšije bivšeg policajca u ulici Ilije Birčanina još se oporavljaju od jučerašnjeg šoka kada je policija odjednom zatvorila deo ulice i zamolila zaposlene u nekoliko lokala u prizemlju da ih napuste ili da se zaključaju i ne izlaze napolje.

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.