Crna hronika

JOCA AMSTERDAM NAPRAVIO PLAN - EVO ŠTA ĆE POSLE ZATVORA: Otići će tamo, da ostvari veliku želju!

Autor Aleksandar Nastevski

Za sebe Joca Amsterdam voli da kaže da je "seljak iz Velike Krsne", tvrdi izvor.

Izvor: YouTube/B92/Printscreen

Sreten Jocić (59), poznatiji kao Joca Amsterdam, planira da nakon što odsluži zatvorsku kaznu od 13 godina sredi imanje svog pokojnog oca u Velikoj Krsni kod Mladenovca i da tamo nastavi da živi miran život. On tamo u rodnom selu ima kuću, a u kojoj je živeo njegov otac Živomir (84), koji je preminuo pre tri godine.

"On je tu želju izrazio u zatvoru pošto je veoma vezan za svoj rodni kraj. Koliko voli selo govori i to što je rekao da voli da gleda emisiju 'Znanje imanje'. Za sebe voli da kaže da je 'seljak iz Velike Krsne i legalni diler dragulja i oružja'", navodi izvor i dodaje da je na porodičnom imanju, pored stare, sagrađena i velika, nova kuća.

Joca Amsterdam se na ovaj korak odlučio nakon 11 godina boravka u zatvoru. Novinari su ovim povodom posetili Veliku Krsnu i razgovarali sa Jocinim prijateljima i komšijama.

"Boban je čovek koji voli državu, biznis, Zvezdu i žene", kaže u jednoj rečenici svoj doživljaj Sretena Jocića njegov drug iz detinjstva. U Velikoj Krsni Jocu Amsterdama zovu Boban.

Godinama Joca Amsterdam je u medijima spominjan kao "šef jugoslovenske mafije, najopasniji živi Srbin…", a na slobodi se nalazio do aprila 2009. godine. Posle hapšenja skoro pune četiri godine bio je u pritvoru, koji mu je bio određen u procesu koji je vođen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića. Međutim, Amsterdam je tih optužbi oslobođen.

Sreten Jocić u zatvoru služi robiju zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. u beogradskom Sportskom centru "Olimp". Njega je sudsko veće Višeg suda u Beogradu osudio 2010. godine na višegodišnju robiju.

Jocić je osuđen najpre na 15 godina, ali mu je kazna smanjena n1 13 godina. Joca Amsterdam se u zatvoru nalazi još od decembra 2012. godine.

izrečena maksimalna kazna za krivično delo koje mu je optužnicom stavljeno na teret, a koja je bila propisana u vreme njegovog izvršenja. Ova kazna je okrivljenom izrečena kao najpovoljnija, iako je po važećem zakonu za ovo delo zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

(MONDO/Objektiv)