Crna hronika

NJEGA JE VELJIN KLAN NAJDUŽE I NAJBRUTALNIJE MUČIO PA UBIO: Krenuo da "overi debelog", pa ga sačekala jeziva nameštaljka

Autor Aleksandar Nastevski

Lazara Vukićevića su u "kuću strave" u Ritopeku navodno namamili preko video snimka na kojem je Velja Nevolja bio vezan, dok su ga šutirali.

Izvor: Mup Srbije/Kurir/Zorana Jevtić/Privatna arhiva

Lazar Vukićević (31) iz Beograda nestao je prošle godine u oktobru na Banovom brdu, kada je krenuo na sastanak u Ritopeku, sa koga se nikada nije vratio. 

"Idem da overim debelog", navodno su bile poslednje reči koje je Vukićević rekao prijateljima.

Vukićevića su navodno u "kuću strave" u beogradskom naselju Ritopek namamili pozivom da dođe i ubije Veljka Belivuka, koji je uhapšen početkom februara zajedno sa drugim pripadnicima njegove grupe, koja se sumnjiči za izvršenje najtežih krivičnih dela.

Beogradski mediji prenose da su u "kući strave" Belivuka pronađeni brojni DNK tragovi nestalog Vukićevića. Navodno pripadnici Belivukove grupe nisu uspeli da uklone Vukićevićeve tragove, a mediji prenose da je on pre nego što je ubijen, bio, kako tvrde, dugo i brutalno mučen.

On je navodno najduže mučen upravo zato što su Belivuk i on imali i poslovne, ali i lične probleme. Naime, Lazar Vukićević je navodno, takođe, vodio poslove sa drogom, a jedno vreme je, kako tvrde, sarađivao sa uhapšenim Belivukom. Sukob između njih dvojice je navodno počeo kada je Vukićević krenuo da radi "na svoju ruku" i nekoliko puta nije navodno poslao dogovorenu drogu Veljinom klanu, zbog čega su ga oni, kako tvrde mediji, upozoravali i opominjali. Navodno zbog toga je Belivuk odlučio da se osveti Vukićeviću.

Lazar Vukićević je na dan nestanka u oktobru prošle godine dobio video snimak na kom je navodno Veljko Belivuk bio vezan dok su ga pripadnici klana šutirali, a nakon toga je, kako prenose mediji, dobio poruku u kojoj je pisalo da "dođe da ubije Velju Nevolju".

Tada je nestali Vukićević navodno rekao prijateljima da "ide da overim debelog" i uputio se ka Ritopeku, ne sluteći da je u pitanju jeziva nameštaljka. Iz izvora bliskog istrazi saznaje se da je Vukićević najduže i najbrutalnije mučen od svih ostalih žrtava klana.

Kako izvor tvrdi Lazar se lično zamerio Velji Nevolji i zbog toga je satima ili danima mučen. Njegovi delovi tela su mu odsecani i iživljavanje je navodno trajalo sve dok nije umro. Nakon toga njegovo telo je raskomadano i, sudeći po pronađenim tragovima, samleveno u industrijskoj mašini za mlevenje mesa nađenoj u tajnoj sobi u Ritopeku. Istražni organi sumnjaju da su ostaci tela bačeni u Dunav.

Lazar Vukićević poslednji put je viđen 16. oktobra, a njegova porodica je dva dana kasnije prijavila nestanak i izrazila sumnju da je otet. On je bio povezan i sa ubijenim Aleksandrom Šarcem, koji je prošle godine likvidiran u garaži tržnog centra "Ušće", sa kojim se navodno družio. A Lazar je navodno bio blizak i sa ubijenim Aleksandrom Halabrinom (26), koji je u martu prošle godine otet, a zatim likvidiran i zakopan kod Sopota.

Lazar Vukićević je postao poznat kada je iz pištolja ranio Nikolu Vavića, brata tada vođe navijačke grupe sa juga "Alkatraz" Aleksandra Vavića, i Miloša Nikolića januara 2017. u jednom klubu na Terazijama. Motiv pucnjave navodno je bio raniji sukob, a Vukićević je u avgustu 2017. sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice, kojim je osuđen na godinu i osam meseci zatvora.

Tri meseca nakon što je odslužio kaznu, 7. oktobra 2019., porše njegovog oca Milorada dignut je u vazduh, a sumnjalo se da je bomba bila namenjena upravo Lazaru.

Nepoznati napadač aktivirao je daljinsku bombu dok je stajao u neposrednoj blizini Riječke ulice, u kojoj je "porše" bio parkiran. Prvi nalazi istrage su pokazali da je sreća u nesreći to što je "paklena naprava" nestručno postavljena, pa su izbegnute žrtve.

Vukićević je poznat je i po sukobu sa Nikolom Vušovićem, poznatijem kao Džoni sa Vračara, navodnim naslednikom Velje Nevolje i saradnika "kavačkog klana". Vušović je bio uhapšen po srpskoj poternici u Dominikanskoj Republici, a nedavno je u toj zemlji pušten na slobodu.

(MONDO/Blic)