Crna hronika

"ZOVU, DOLAZE ISPRED KUĆE I PRETE PORODICI": Ispovest rođaka žrtve zelenaša - često je samoubistvo jedino rešenje

Autor Tamara Jovanović

U nastavku akcije "Gnev" uhapšeni su M. M. (40), zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, kao i J. Đ. (31), koja se sumnjiči za krivično delo pranje novca u pomaganju, saopštili su iz MUP-a.

Izvor: Printscreen/Pink TV

M. M. i njegova vanbračna supruga J. Đ. uhapšeni su zbog sumnje da su davali ljudima novac na kamatu, a od dužnika, koji nisu mogli da izmire dugovanja potom su zahtevali da im predaju nepokretnosti i na taj način stekli 30 stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i građevinsko zemljište u vrednosti od 45.854.955 dinara.

Rođak jedne od žrtvi zelenaša otkrio je detalje, i ispričao kakve sve posledice trpe osobe u tom slučaju.

"Veoma mi je teško da govorim o ovome. Posebno kad neko mnogo blizak izvrši samoubistvo. I to zbog novca. To je konstantan i užasan pritisak. Zovu non-stop telefonima i kao slučajno prolaze pored kuće. U slučau da se kasni sa vraćanjem pozajmice, kreće još veći pritisak, a potom i pretnje usmerene na porodicu", kaže rođak žrtve zelenaša za "Kurir" televiziju.

Prilikom hapšenja od osumnjičenih je oduzet automobil marke "audi A8L" dok im je na osnovu naredbi nadležnog tužilaštva zabranjeno raspolaganje nepokretnostima, uz upis zabrane u javnu knjigu, otuđenja i opterećenja, i to 12 kuća, četiri stana, četiri pomoćne zgrade, jedan poslovni prostor i 48 katastarskih parcela poljoprivrednog i građevinskog zemljišta površine 16.5608 hektara na teritoriji Kragujevca, Knića i Topole.

Gordana Mišev, ekspert za bezbednost, ističe da je zakonska kazna za zelenašenje do osam godina, kao i da zavisi od toga da li je u pitanju pojedinačni slučaj ili organizovani kriminal. Doktorka  Emilija Novaković sa klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" navodi da se žrtve zelenaša često, kada ne mogu da se nose sa problemima, odlučuju na suicid.

(MONDO/Kurir)