Crna hronika

KAO U FILMU, SRBIN UMEŠAN U PLJAČKU VEKA U MONTE KARLU! Nasamarili juvelira, pa ukrali dijamante vredne 1,3 MILIONA €!

Autor Jana Desovski

Lažni ruski tajkun i "stručnjak za nakit" su ukrali dijamante u vrednosti od 1,3 miliona evra!

Izvor: Twitter/@ABC/Shutterstock/Profimedia

Operacija koju je sprovela policija dovela je do hapšenja para koji je posebnom tehnikom uspeo da prevari zlataru u Monte Karlu. Državljaninu Hrvatske (27) i Rumunki (28) su stavljene lisice u Rimu zbog sumnje da su prodavcu dijamanata iz Monte Karla ukrali dijamante vredne 1,3 miliona evra! Takođe lisice su stavljene Srbinu (41) i Italijanu (72), za koje se sumnja da su imali određenu ulogu u pljački, piše Roma tudej.

Specijalizovali su se za prevare i krađu, tehniku koja se sastoji u obećanju kupovine dragocenih predmeta - u ovom slučaju dijamanata - u zamenu za lažni novac ili stranu valutu, takođe obećavajući dodatnu (lažnu) dobit. Na taj način su uspeli da se domognu dragog kamenja ukupne vrednosti 1,3 miliona evra.

Lažni ruski tajkun i "stručnjak za nakit"

Par koji čine 28-godišnja državljanka Rumunije i 27-godišnjak hrvatskog porekla, završio je u lisicama. Istrage su sproveli policajci okruga Trevi Kampo Marcio, u koordinaciji tužilaštva, a počele su u avgustu u kojima su učestvovale i policijske snage Milana i Sanrema. Sve je počelo u junu, kada je par ciljao na zlataru jedne kompanije iz Monte Karla, a kontaktirao ih je telefonom posrednik koji je predložio kupovinu nakita u ime bogatog ruskog klijenta. Nakon telefonskog razgovora usledila je serija kognitivnih sastanaka i večera, gde su posrednici i (lažni) kupci razgovarali o kupovini velikog broja nakita. Prvi pokušaj kupovine i prodaje dogodio se u Sanremu: razmena nije bila uspešna zbog nepostojanja sporazuma, ali je doprinela da kupci budu kredibilniji u očima žrtve.

Posrednici su potom organizovali novi sastanak u avgustu, ovog puta u centru Rima, u luksuznom hotelu koji je žrtva rezervisala. Na sastanku su se pojavili samozvani kupac i žena koja se kvalifikovala kao "stručnjak za drago kamenje", zadužena da mu pomogne da izabere najbolje dragulje za kupovinu.

Krađa u hotelskoj sobi

Krađa se dogodila za nekoliko minuta. Sedeći za šankom, kupac je zamolio zlatara da pusti njegovog "stručnjaka" da dođe u sobu da proveri autentičnost kamenja. Kada su dragulji stavljeni na krevet, samozvana stručnjakinja je odabrala pet dijamanata i stavila ih u isto toliko kesa, koje je potom stavila u kesu zapečaćenu lepljivom trakom. "Možete li da potpišete omot?", prevarantkinja je upitala draguljara, koji se okrenuo da potraži olovku. U tih nekoliko trenutaka prevarant je zamenio torbicu sa pravim dijamantima za onu sa lažnim kamenjem, dao mu je i zamolio žrtvu da je stavi u sef.

Odmah zatim, prevarantkinja i draguljar su sišli u predsoblje i pridružili se "ruskom kupcu", koji je u međuvremenu izašao iz hotela da donese torbu u kojoj su bili evri u apoenima od 200 evra. Taj novac su predali prodavcu i otišli. Međutim, zlatar je ubrzo shvatio da je novac lažan i odmah otrčao u sobu da proveri šta je s dijamantima. Tada je shvatio da su zamenjeni lažnim, piše Roma tudej. Policija je odmah pokrenula potragu za osumnjičenima i uspela je da ih identifikuje. Službenici su upali u njihov stan, u kojem su zatečeni Srbin i Italijan.

"U stanu su nađeni skupoceni satovi, dragulji, ali i materijal koji su koristili tokom prevare. Takođe, Srbin i Italijan imali su lažna dokumenta i falsifikovane pečate. Sumnja se da su i oni imali određenu ulogu u pljački, budući da su bili u stanu uhapšenih. Veruje se da je Srbin bio zadužen za izrađuje lažna dokumenta", piši italijanski mediji.

(MONDO)