Crna hronika

PUNOLETNOG VOZAČA PROGLASILI MALOLETNIM, PA MU SMANJILI KAZNU! Šokantna odluka: Pijan BMW-om ubio mladića u Srbiji!

Autor Jana Desovski

M. S. (20) iz Velikog Gradišta osuđen na godinu dana kućnog zatvota sa nanogicom zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao motociklista Lazar Ranđelović (18).

Izvor: Instagram/Screenshot

Viši sud u Požarevcu osudio je mladića M. S. (20) iz jednog sela kod Velikog Gradišta na godinu dana kućnog zatvora sa nanogicom, zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao u martu, a u kojoj je poginuo Lazar Ranđelović (18).

Suđenje koje je završeno prošle nedelje u Višem sudu u Požarevcu bilo je od početka zatvoreno za javnost, jer su, kako Kurir saznaje, veštaci ocenili "da se osuđeni u daljem postupku vodi kao maloletnik, iako je punoletan". Nesreća se, podsetimo, dogodila 13. marta na putu Kumane - Veliko Gradište kada se M. S., upravljajući automobilom BMW zakucao u skuter koji je vozio nastradali Ranđelović. Istragom je utvrđeno da se osuđeni vraćao iz noćnog provoda i da je imao 1, 2 promila alkohola u krvi, kao i probnu vozačku dozvolu.

Isključena javnost

"Ovo je prvostepena presuda. Iz predmeta je bila isključena javnost jer su veštaci na početku suđenja ocenili da je M. S. zapravo psihički nestabilan i nije zreo, pa se u tom slučaju prema njemu treba postupati i ophoditi kao prema maloletniku", kaže sagovornik upoznat sa detaljima slučaja i objašnjava:

"Takođe, u ceo proces bio je uključen i Centar za socijalni rad koji je doneo zaključak da je veoma štetno za mladića koji je osuđen da bude u zatvoru. Zato je i odlučeno da on svoju kaznu za krivično delo koje mu se stavlja na teret služi kod kuće."

Odluka da se punoletnom licu sudi kao maloletnom, iako je u trenutku nesreće bio pod dejstvom alkohola i sa probnom vozačkom deluje šokantno, a sagovornik iz tužilaštva navodi: "Kazna koju je sudija doneo jeste u skladu sa svim onim što se nalazi u predmetu. Iako se možda čini preblaga, prema osuđenom M. S., iako je punoletan vodio se postupak kao prema maloletnom licu, i samim tim osuđen je kao maloletnik."

Porodica pokojnog Lazara Ranđelovića, prema rečima njihovog prijatelja, van sebe je nakon ove presude. "Malo je reći da su šokirani presudom i svim što im se izdešavalo od 13. marta kada su ostali bez Lazara. Postupak je bio zatvoren za javnost, a sada kad smo čuli presudu zanemeli smo", kaže prijatelj porodice. On dodaje da je Lazar stradao "od bahatog i bezobraznog mladića koji je cele noći pijančio".

Celu noć se opijao

"Bahanalisao se i pio celu noć, seo je u BMW za koji nema dozvolu, jer je u trenutku nesreće posedovao probnu vozačku kojom nije smeo da vozi posle 23 sata, a kamoli da pije. Nesreća se dogodila dva sata iza ponoći kada je Lazar bio na mopedu, gde je uredno imao kacigu i dozvolu, a bezobraznik je verovatno pijan zaspao i direktno se zakucao u njega", kaže sagovornik:

"Od siline udarca sa BMW-a je otpao prednji levi točak. Lazar je preminuo na mestu i nije mu bilo spasa, a njegovom ocu je policija javila da je ostao bez sina i od tada ne može da se oporavi od tragedije, a bol je iz dana u dan sve veća."

Ponaša se kao da se ništa nije desilo

Prijatelj porodice kaže da se u selu kod Velikog Gradišta gde živi osuđeni mladić, njegov otac na sva zvona hvali kako će dati pare kako njegov sin ne bi išao u zatvor. "Čuli smo da otac osuđenog preti i hvali se da će dati, ako treba, i 60.000 evra kako njegov sin ne bi nijedan dan proveo uza rešetaka", kaže sagovornik i dodaje da se priča i da se osuđeni mladić u međuvremenu i oženio. "Ako su ga proglasili maloletnikom i da nije kako treba, kako je moguće da se tako brzo oženi i ponaša se kao da se ništa nije desilo."

(MONDO/Kurir)