Uživo

UŽIVO: Dečak navodno svima presudio jednim hicem - U centru Beograda potresni prizori, građani pale sveće

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, jutros u 8.40 časova, dogodila se stravična tragedija, kada je dečak (14) pucao na đake, nastavnika i portira.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Učenik je ubio osmoro đaka i čuvara, dok je još sedmoro ranjeno u pucnjavi u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

22:46

U toku veštačenje telefona dečaka

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na beogradskoj opštini Vračar, jutros u 8.40 sati došlo je do pucnjave u kojoj je učenik te škole ubio osmoro đaka, 7 devojčica i jednog dečaka, i radnika obezbeđenja, a ranio šestoro dece i jednu nastavnicu. U toku je veštačenje telefona dečaka koje bi trebalo da da odgovore na neka od pitanja.

"Nakon obavljenog veštačenja biće poznato kome je on sve pisao tog jutra, i šta je pretraživao na internetu", kaže izvor blizak istrazi.

22:44

Da li je ovo motiv masakra u školi?

Veselin Milić kaže za RTS da je dečak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je "psihopata koji treba da se smiri".

Saznali su, navodi, u daljem razgovoru, da je sam izjavio u prisustvu Centra za socijalni rad i advokata on bio ignorisan od društva i da je bio negde izopšten iz komunikacije, interakcije, svega onoga što bi moglo neko dete da ima i to ga je navelo kroz neke misli i radnje da učini to. Milić navodi da je rekao na samom izvršenju krivičnog dela da je čekao ovaj dan, da mu je tu najpovoljnije, jer su tu deca koja idu u školu i gde može sve da završi u jednom danu.

20:58

Predsednik Vučić predložio 10 mera

  1. Osim kada je reč o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine;
  2. Izvršiti reviziju svih dozvola za držanje oružja;
  3. Izvršiti kontrolu načina na koja lica koja imaju dozvolu drže oružje;
  4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana;
  5. Propisivanje krivično-pravne odgovornosti licima koja dozvole maloletnim licima pristup oružju;
  6. Ovo je moj predlog, a razmislite u Vladi: Danas zrelost nastupa ranije, te je moguće da deca i mlađa počinju da čine krivična dela - snižavanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina;
  7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisnih obaveza pružaocima medijskih usluga - uključujući internet, televiziju, društvene mreže;
  8. Uvesti obavezne šestomesečne testove za narkotike u školama;
  9. Organizovati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje;
  10. Zabraniti pristup sajtovima poput Dark net i slično, gde se može naći kako izvršiti ubistvo".
20:53

Žrtve bile pogođene jednim hicem

Dečak koji je pucao na svoj razred bio je potpuno hladnokrvan, kao da se ni trunku ne kaje. Kako se saznaje iz istrage, njemu se ruke nisu tresle, bio je sasvim smiren, bez ikakvog izraza lica. Takođe, gotovo sve žrtve su bile pogođene jednim hicem, što pokazuje da je bio neverovatno precizan.

20:52

Dečak predat Centru za socijalni rad

Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izjavio je za RTS da je dečak koji je počinio masakr u školi na Vračaru predat Centru za socijalni rad. Ističe da će biti uzeta izjava od dečaka, a da će potom i biti medicinski pregledan.

"Već je predat radnicima Centra za socijalni rad. Uzeće se krv na analizu radi utvrđivanja da li je u momentu izvršenja ovog događaja bio pod uticajem lekova, psihoaktivnih supstanci ili alkohola. Nakon toga, sve radnje preduzimaju nadležne službe Centra za socijalni rad i preduzimaju radnje i mere u njihovoj nadležnosti", rekao je za RTS Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

20:43

Građani odaju počast žrtvama

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost, od petka do nedelje (5., 6. i 7. maj), zbog tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kada je jutros oko 8.40 sati učenik sedmog razreda iz pištolja usmrtio, prema trenutnim zvaničnim podacima 9 oosba, a više hiljada građana okupilo se večeras u centru Beograda da oda počast žrtvama nezapamćenog masakra.

Ulica Kralja Milana je zatvorena za saobraćaj. Građani ćutke, mirno i dostojanstveno pale sveće i polažu cveće na Cvetnom trgu u blizini škole. Drugo mesto gde se građani okupljaju je ispred same škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se zločin dogodio. 

19:52

Telefonske linije za podršku porodicama, nastavnicima i učenicima

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih u današnjem događaju, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 063 8681757 i 063 8682217.

Telefoni za podršku porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima će biti dostupni, a stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje.

Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 2685050, 011 3662124 i 063 310723.

19:02

Advokatica dečaka koji je počinio masakr u školi

Irina Borović, advokatica dečaka osunjičenog za masakr otkriva od čega zavisi dalji tok slučaja. "Sada bi trebalo da se urade toksikološke analize na VMA, nakon čega će sa njim obaviti razgovor predstavnik Centra za socijalni rad. Nakon toga, sa njim će razgovore obaviti i psiholog i psihijatar i od toga će zavise naredni koraci", kaže Irina Borović. 

Ona dodaje da je ocu dečaka određeno zadržavanje do 48 sati, te da će on biti saslušan u petak. Tada će se odlučivati i o tome da li će mu biti određen pritvor ili će biti pušten na slobodu

18:37

Danas bila pretnja u još jednoj školi u Srbiji

Predsednik Srbije je rekao da naša zemlja mora da se izbori protiv jednog psihološkog fenomena "copy cat", da se ne dozvoli kopiranje zločina. Predsednik Vučić je rekao da je jedan učenik u Vojvodini danas pretio kako će počiniti isto što se dogodilo u OŠ "Vladislav Ribnikar", i da je odmah škola zatvorena.

"Reagovali smo promptno, zatvorili školu, odveli dete na razgovore", rekao je Vučić.

18:19

Pronađeno 57 čaura i 6 metaka

"U školi smo pronašli 57 čaura i 6 metaka. Četiri okvira po 18 metaka. Otac mu je počasni član jedne streljane. Državne institucije su, možda se slučajno pogodilo, u ovom slučaju uradile svoj posao", rekao je Vučić i dodao:

"Dva problema vidimo. Jedan je naravno odnos u porodici i šta radi dete koje nema 14 godini u streljani, a drugi je što vi po shemi koju je nacrtao vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama oni imaju više života. Vidite da on ne razume šta je učinio. On je za neke na društvenim mrežama postao heroj".

18:17

Dečak tražio premeštaj u drugi razred

"On je tražio od roditelja i u školi premeštaj u drugi razred. Bio je najbolji učenik i svi su ga izbegavali. Tražio je premeštaj tamo gde je imao trojicu drugara i dobro se snašao. Za roditelje nije imao šta da kaže, osim da su od njega tražili samo bolje rezultate. A nešto slabije rezultate je imao samo kad je bio zaljubljen. Ni u novom razredu se nije snašao i odlučio se na monstruozni čin", rekao je Vučić i dodao:

Izvor: RTS/screenshot

"Čekao je dan i pripremao se. Tri puta je sa ocem bio u streljani. Koristio je zbrojovku 9 milimetara. Bio je dobar strelac. Kada govorite o nasilju, jednom je dobio ćušku na školi glume. Koliko sam puta pogrešio terajući dete da uči više".

18:14

Dečak rekao da je sve planirao

"Policijski službenici su obavili posao i pre nego što se sve dogodilo. Obezbeđenje dobro. Čovek koji je ubijen čak je razmenjivao poruke sa dečakom. Bio je dobri duh škole. Ne mogu da govorim o imenima, po zakonu, moram da čekam tužioce. Pošto sam slušao i čitao različite priče kako se deca i roditelji bore za opstanak. Ovde je sve suprotno. Ovi ljudi su dobrostojeći. Njihova primanja nisu manja od 300.000. Reč je o ljudima koji su bili uzorni, krem dela krem društva. Lekar i profesor. Otac je napravio jedan prekršaj u životu. Čista biografija", rekao je Vučić i dodao:

"Dečak je u izjavi na čudan način objasnio da je sve to planirao. Pričaju da je pretio bombama ranije. Molim vas, ne izmišljajte. Nikad nije pretio. On je planirao da baci molotvljeve koktele da niko ne bi mogao da uđe dok ne završi šta je planirao. Međutim, uplašio se posle prvog koktela, pa je stao", rekao je Vučić.

18:05

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iz Predsedništva. Obraćanje je počelo minutom ćutanja. Predsednik je izjavio saučešće porodicima poginulih.

"Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje. Srbija je nažalost u tuzi ujedinjena. Ta tuga je tolika da ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas i tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, i da ne kažemo, nikada više ne ponovi, ali da se broj tragedija smanjuje", rekao je Vučić i dodao:

"Dečak od ovog trenutka se nalazi na posebnom mestu. Biće smešten u posebnom delu klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je nepropisno držao i čuvao iako je imao dozvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i mnogo laži koje se šire društvenim mrežama, dužan sam da kao predsednik govorim o stvarnim odgovornostima".

17:04

U masakru na Vračaru ubijena ćerka poznatog sportiste?

Beogradski mediji prenose da je u masakru u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu stradala i ćerka poznatog odbojkaša i odbojkaškog trenera Dragana Kobiljskog. Policija je saopštila da je u sredu u 8:40 časova došlo do pucnjave u kojoj je učenik sedmog razreda usmrtio osam ljudi.

16:44

Dečak ubio troje dece sa spiska koji je napisao

Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", koji je jutros počinio masakr i ubio osmoro dece i čuvara, a ranio šestoro đaka i nastavnicu, imao je spisak kako je naveo na papiru glavnih meta iz odeljenja, učenika koje je planirao da ubije.

Četrnaestogodišnjak je najpre napisao 16 imena učenika, kao gl. m. (odnosi se naglavne mete), a na početku spiska je napisao 7-2, što je odeljenje, a jedno ime je precrtao. Od 15 đaka koje je napisao na spisku i planirao da ubije, prema dostupnim nezvaničnim informacijama, ubio je najmanje troje sa spiska, a još troje ranio.

16:33

Da li će se igrati utakmica Partizan - Real u Areni?

Krvavi pir je potresao Srbiju, pucnjava u školi na Vračaru šokirala je celu zemlju. Zbog toga doneta je odluka o trodnevnoj žalosti i važiće od petka do nedelje. Jedno od pitanja koje su postavili navijači putem društvenih mreža bilo je i to da li će se zbog toga igrati meč između Partizana i Real Madrida koji je zakazan za četvrtak (20.30 časova) u beogradskoj "Areni".

Prema nezvaničnim saznanjima MONDA utakmica će se odigrati prema planu i programu, ali pod drugačijim uslovima. Crno-beli neće imati nikakve propratne aktivnosti u smislu puštanja muzike, čirlidersica ili takvih sadržaja. Meč će početi minutom ćutanja. Jasno je da je utakmica i sport u drugom planu posle horora koji se dogodio u školi "Vladislav Ribnikar".

16:29

Okupljaju se ljudi ispred škole i ostavljaju cveće

Nakon sedam sati od masakra, dolaze nastavnici i deca da pale sveće i ostavljaju cveće ispred škole zbog tragično nastradale dece i radnika obezbeđenja. Pogledajte fotografije:

16:21

Dečak neće krivično odgovarati

Učenik (13) VII razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio 8 učenika i učenica, kao i radnika obezbeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran. Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, učenik je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

15:50

Sa mreža obrisani profili dečaka koji je počinio masakr

Profili na društvenim mrežama dečaka (13) iz Beograda, osumnjičenog za masakr u OŠ Vladislav "Ribnikar" u kojem je ubijeno osam đaka i radnik obezbeđenja, a ranjeno još šest učenika i jedna nastavnica, misteriozno su iznenada ugašeni su oko 13 časova. Reč je o profilima na Fejsbuku i Instagramu koji su nestali sa pomenutih društvenih mreža gotovo istovremeno. Oba profila su glasila na ime dečaka, a na njima je bila ista zagonetna profilna slika – zgužvani list hartije.

Izvor: društvene mreže/printscreen



15:32

Dečak saslušan nakon krvavog pira

Dečak je nakon krvavog pira saslušan, a kako se navodi, nije pokazao ni trunku kajanja. "Dečak nema ni zrno kajanja za zločin koji je počinio. Nikakav odnos prema krvavom piru. U policiji je sve ispričao šta i kako je planirao", navodi izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

15:18

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" o ocu dečaka

Prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" svojevremeno je radio sa ocem dečaka koji je rano jutros izvršio krvavi pir u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Za medije je istakao da je u šoku nakon masakra u beogradskoj školi, koji je počinio sin poznatog radiologa koji je do pre dve godine radio na "Dedinju". On je istakao da za oca osumnjičenog dečaka nema negativne reči, te da je prilično i neprijatno iznenađen događajem koji je potresao sve.

14:49

Oglasio se Patrijarh Porfirije

Patrijarh SPC Porfirije oglasio se posle nezapamćene tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

"U muklom bolu slušam vesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila, a danas se desila u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Molim se Spasitelju Hristu za postradalu decu i radnika škole. Molim se Spasitelju za njihove roditelje, braću, sestre, rodbinu i izražavam im najdublje saučešće", naveo je patrijarh Porfirije.

14:38

Ako nema 14 godina, dečak neće odgovarati

Advokat Predrag Savić istakao je da, ukoliko dečak osumnjičen da je jutros ubio devet osoba u pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, nema navršenih 14 godina, on ne može biti krivično odgovoran.

14:14

Dečak rekao da će baciti bombu?

Ministar Ružić odgovorio je na pitanje da li je tačno da je dečak više puta pretio da će u školi "baciti bombu".

"Apelovao sam zato da smislenije i nijansiranije prilazimo ovoj temi. Kada dobijete ovakvo pitanje, neko bi zaključio da se to i dogodilo. Ne raspolažemo tim saznanjima, škola ne raspolaže, da bude jasnije, jer da je škola raspolagala, bili bi pokrenuti postupak i procedura. Direktorka, zaposleni, nastavnici, niko nije ukazao na takvo saznanje", rekao je on.

14:12

Načelnik Milić pokazao plan napada

Načelnik beogradske policije Milić je rekao da je u 8.40 zamenica direktorke škole pozvala dežurnu službu da prijavi pucnjavu, dok je sam izvršilac zvao u 8.42 priznavši šta je uradio, tom prilikom je pokazao papire na kojima se vidi da je dečak planirao da ubije.

Pogledajte fotografije:

14:05

Uhapšen otac dečaka

"Otac je imao dva komada registrovanog oružja, i tvrdio da je oružje zaključano u sefu, ali da je dete znalo šifru. Prema osobi su preduzete zakonom predviđene mere, otac je uhapšen", rekao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. 

14:01

Da li je dečak bio žrtva vršnjačkog nasilja?

Na pitanje da li je dečak koji je izvršio masakr bio žrtva vršnjačkog nasilja ministar Ružić, je rekao: "Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja nad vinovnikom, sistem nije zakazao. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u privatnoj školi glume, koja nije u sistemu. Iz toga se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje".

13:50

"Mesec dana planiran zločin"

"Nemi smo pred ovom tragedijom, ogromna je i izaziva tugu i bol. Nas kao profesionalne pripadnike MUP-a obavezuje da vas informišemo o realnom činjeničnom stanju. Jovanović Ivanka je pozvala policiju i prijavila da dete puca u školi, ona je pomoćnica direktora. N.N. lice je potom pozvalo i predstavilo se, reklo da je pucalo u više lica u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar'. Dolaskom na lice mesta je utvrđeno da je bilo pucnjave od strane dečaka koji nas je pozvao. Smrtno je stradalo osam učenika škole, sedam devojčica i jedan dečak", rekao je načelnik Policijske uprave grada Beograda Veselin Milić.

"Zasnovao sam radni odnos u MUP-u pre 25 godina, bio sam na hiljadama uviđaja i mesta zločina, tragedija... Ovo je u srpskom društvu nezapamćeno, pitanje je za ceo sistem šta možemo da unapredimo. Odmah je dete lišeno slobode, pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično delo. Ovo su samo realne činjenice, možda preduzimamo neke stvari koje nisu ni dozvoljene, ali da se javnost upozna sa svim do čega je zlodelo dovelo. Mesec dana je planski organizovano i planirano izvršenje", rekao je on i pokazao planove dečaka, spisak imena i nacrt škole.

Izvor: RTS/Printscreeen

"Dete je duže vreme planiralo izvršenje, nije nam saopštio motiv i on nije utvrđen. Izabrao je učionicu istorije, jer je njegovo odeljenje imalo prvi čas, i blizu je ulaska u školu. Dva pištolja je uzeo iz stana svog oca, četiri molotovljeva koktela je pripremio i poneo. Odmah je pucao u radnika obezbeđenja, onda se okrenuo ka dežurnoj učenici. Pored su stajale još dve devojčice, lišio ih je života. Zamenio je okvir i s vrata pucao ka učiteljici i učenicima. U dvorištu vadi okvir, baca ga i poziva policiju", rekao je Milić.

13:46

Danica Gujičić o stanju povređenih

Vidno potrešena ministarka zdravlja Danica Grujičić se obratila prisutnima:  "Odmoro dece i jedan čovek su poginuli u školi. Nažalost ne postoji način da se oni vrate. Šestoro dece je ranjeno, troje dece je u Tiršovoj, a nastavnica i još jedno u Urgentnom. Od troje dece koje su u bolnici, jedna devojčica je kritično, oštećene je veliko i za njen život se bore. Devojčica sa povredom trbuha je stabilno, nisu povređeni vitalni organi. Dečak sa povredom ruke je stabilno, radiće se više intervencija, kada se stanje stabilizuje. Nastavnice je i dalje u životnoj opasnoti, karlica je dobro, ali šake će se operisati", rekla je ona.

"Iskreno saučešće za sve roditelje, za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije iskustvo kao lekara I kao čoveka, šta nam ostaje samo da im poželim da se oporave. I da se zahvalim svim nadležnima koji su reagovali odmah. Instutu za menatalno zdravlje će otvoriti linije za sve da se jave za podršku, razgovor da mu se daju odgovarajući saveti", dodala je ona.

13:36

Branko Ružić, ministar prosvete obratio se javnosti

Minutom ćutanja obratio se javnosti Branko Ružić, ministar prosvete:

"U ime ministarstva prosvete republike Srbije izdražavam žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju u novijoj istoriji. Tragedija u školi u opštini Vračar, osmoro dece je izgubilo život kao o pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici hospitalizovani", rekao je on na početku.

Izvor: RTS/PrintScreen

"Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti, na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka, 5. maja zaključno sa nedeljom, 7. maja. Nastava će zbog ovog tragičnog događaja danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana, odnosno neće biti održana", rekao je Ružić.

"Od sutra će nastava otpočinjati minutom ćutanja. Kao što znate, Srbija je takođe, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je, kancerogen i poguban uticaj interneta i igrica, kao i zapadnih vrednosti, i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret. Pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja."

"Mi smo danas imali veoma sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan razgovor i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić, i naravno da ćemo koliko danas izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru, i da svi oni koji u ovome vide, ja ću to nazvati, ne zamerite, političkim lešinarenjem, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo i dozvole decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata, da ceo sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima potencijal, da odgovori na sve ove izazove. Ne bih dužio dalje", rekao je Ružić.

13:30

Minut ćutanja

Konferencija je počela u 13.30, započeta je minutom ćutanja.

13:23

U kakvom stanju su ranjeni

Pročitajte u kakvom stanju su šestoro dece i nastavnica koji su ranjeni u pucnjavi, i pogledajte izjavu direktora Univerzitetske klinike, Milike Ašanina.

13:22

Snimak hapšenja maloletnika

Na društvenim mrežama objavljen je snimak hapšenja maloletnika koji je pucao u školi. 

13:16

Konferencija za medije ministra prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić obraća se uživo povodom pucnjave u beogradskoj školi, u kojoj je devet osoba od kojih osmoro dece, stradalo. Obratiće se i ministarka zdravlja Danica Grujićić i predstavnik MUP.

Uskoro opširnije.

Ukratko

  • Ubijeno osmoro dece i čuvar, ranjeno još sedmoro
  • Dečak mesec dana planirao napad
  • Uhapšen i otac dečaka
učitaj još +