POSLE 2 MESECA SE BLIŽI KRAJ MISTERIJE O MALOJ DANKI?! Osumnjičeni za ubistvo doveden sa lisicama, čeka se saslušanje

Srđan Janković, osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić stigao je u tužilaštvo sa lisicama na rukama i nogama.

Kurir, Nemanja Nikolić

Saslušanje Srđana Jankovića koji je osumnjičen za ubistvo Danke Ilić zakazano je za danas u 10 sati u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, a u zgradu Tužilaštva stigao je 2 minuta pred početak saslušanja.

Jankovića su doveli u kolima marice, a uz pratnju jednog policajaca, sa lisicama na rukama i nogama uveden je u zgradu Tužilaštva.

Podsetimo, dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora. Policija je nakon deset dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija uhapsila Srđana Jankovića iz sela Luka i Dejana Dragijevića iz sela Zlot. Kako su zvaničnici saopštili, Janković je vozio službeni automobil kojim je udario devojčicu, međutim, on nije ni znao da je to uradio dok mu Dragijević, koji je bio na mestu suvozača, to nije rekao.

Nakon toga, devojčicu su navodno ubacili u automobil misleći da je mrtva, a kada se Danka probudila, Dragijević ju je udavio. Njeno telo, prema dosadašnjim informacijama, bacili su na deponiju. Do sada, telo devojčice Danke Ilić nije pronađeno.

Da li Janković zna gde je telo?

Od trenutka hapšenja osumnjičeni se nalaze u pritvoru, a po isteku 48 sati od zadržavanja u policijskoj stanici, odvedeni su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

Janković je tada izabrao da se brani ćutanjem, dok je Dragijević u potpunosti priznao zločin i optužio brata Dalibora, koji je preminuo tokom policijskog zadržavanja, i oca Radoslava, da su mu pomogli da premesti telo devojčice sa deponije na, za sada, nepoznatu lokaciju.

Kako je Dalibor preminuo pre nego što je saslušan u Višem javnom tužilaštvu i kako je pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova vodio na više od 20 različitih lokacija na kojima nije pronađeno telo devojčice, a Radoslav odlučio da se brani ćutanjem, suzio se krug ljudi koji bi mogli da otkriju gde se nalazi telo Danke Ilić.

Usled Dejanovih optužbi da su mu pomogli brat i otac da premesti telo, postavlja se pitanje da li je i Janković učestvovao u premeštanju i da li uopšte zna na kojoj lokaciji se ono nalazi.

Priznanje u policiji, ćutanje u tužilaštvu pa promena taktike

S druge strane, kako je tada saopštio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, osim Dragijevića koji je zločin priznao i u Višem javnom tužilaštvu, zločin je u policijskoj stanici priznao i Janković, ali Janković tada nije želeo da iznosi detalje.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić, rekao je da su obojica osumnjičenih poligrafski ispitana, te da je Janković, koji je bio vozač automobila, imao zakasnelu reakciju.

Nakon toga, usledilo je saslušanje u Višem javnom tužilaštvu. Tu je Janković odabrao opciju da se brani ćutanjem i čvrsto je stajao iza toga sve dok nije odlučio da otkaže punomoćje braniocu i zatraži branioca po službenoj dužnosti. Tada je usledila i promena taktike odbrane.

On je dva dana razmišljao da da iskaz u VJT u Zaječaru, nakon čega je "prelomio" i doneo odluku da progovori i da kaže svoja saznanja o slučaju. Preko branioca je poručio da želi da da iskaz, a njegovo saslušanje je zakazano za sutra.

Preti mu doživotni zatvor

Srđanu Jankoviću, isto kao i Dejanu Dragijeviću, na teret se stavlja krivično delo - teško ubistvo deteta za koje je, prema izmenama Krivičnog zakonika koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, zaprećena kazna doživotnog zatvora bez uslovnog optusta.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kuća i put na kojem je nestala Danka Ilić  Nemanja Nikolić

 (Blic/MONDO/J.D.)