"OVO JE TERORISTIČKI AKT, DOLAZI SA KIM" Oglasio se Dačić: Policajac upucan u glavu, utvrđuje se ko je napadač

Ministar Dačić oglasio se najnovijim informacijama povodom ubistva i ranjavanja policajaca u Loznici.

RTS/Printscreen/Youtube/Printscreen

Ministar Dačić oglasio sa novim detaljima povodom ubistva policajca Nikole Krsmanovića i ranjavanja njegovog kolege Vjekoslava Ilića u Loznici.

Kako smo ranije pisali, na njih je pucao muškarac albanske nacionalnosti, a sve dogodilo na punktu kod Lišničkog šora kod Loznice.

"On je mučki napadnut zajedno sa svojim kolegom na dužnosti. Postoje osnovane sumnje da je reč o terorističkom napadu, reč je o jednom organizovanom pokušaju koji dolazi sa KiM i mi utvrđujemo trenutno činjenično stanje i utvrđujemo da li se radi o o osobi čija su dokumenta ostala tu, ili je u pitanju druga osoba, koja je njegov brat. On je inače pobegao iz zatvora sa KiM", rekao je Dačić za RTS.

Dačić je podsetio da se radio o automobilu tutinskih registarskih oznaka i da nije reč o taksi vozilu, kako su preneli ranije mediji.

"Naši granični policajci primetili su taj auto, i bilo im je sumnjivo šta će automobil iz Tutina blizu granice ka BiH i krenuli su ka njima i zaustavili ih. Automobil je vozio Mithat Hadžić iz Tutina, koji se očigledno bavio time da prevozi ljude sa jedne tačke do druge. Ovde je reč o tome da je on, po izvorima iz policiije, ovo lice preuzeo u Preševu. Nema informacija o ulasku ovog lica u Srbiju, nema informacija ni da je prešao administrativnu liniju", objasnio je on.

"Kada je počelo utvrđivanje identite on je izvadio pištolj i pucao u policajce. Jedan je onako ranjen odgovorio paljbom ali nije uspeo da ga pogodi. Ovo je očigledno jedan teroristički akt koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno. Zato slučaj preuzima tužilaštvo, reč je o napadu na policajca na dužnosti", naveo je Dačić.

Dačić kaže da se postavlja pitanje da li se radi o Artanu Hajziri, kako je najpre navedeno, ili je u pitanju njegov brat koji je već poznat policiji koji je ubio ruskog vojnika na Kosovu, koji se nalazio više puta u zatvoru.

"Kontaktirana je policija nemačke i vrše se provere mesta boravišta brata čija su dokumenta pronađena da bi se utvrdio identitet. On je 6. jula ove godine pobegao iz zatvora. Ovo ne može da bude slučajno, mislim da je ovo deo organizovane destabilizacije. On je pucao policajcu u glavu, a drugom u rame i grudi. Razgovarao sam sa ranjenim i on se dobro oseća", kazao je ministar.

Dačić ističe da će biti ispitani svi koji su bili povezani sa ovim slučajem.

On je podsetio da iako je stepen bezbednosti sa crvenog spušten na žuti to i dalje podrazumeva visoku budnost i najviši stepen mobilnosti. 

"Očigledno je da se nalazimo pred nekim novim izazovima gde svaki policajac i pripadnik MUP-a mora da bude svestan da može da bude napadnut i da zato mobilnost mora da bude na najvišem nivou", rekao je ministar i dodao da je srpska policija i u kontaktu sa kolegama iz Republike Srpske u slučaju da je osumnjičeni pobegao u Bosnu i Hercegovinu.

U potrazi za osumnjičenim, prema Dačićevim rečima, učestvuje 150 pripadnika MUP, među kojima su policijski službenici Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice, granične i kriminalističke policije i Policijske uprave u Šapcu. Ministar je pozvao građane da svaku informaciju u vezi sa ovim slučajem prijave policiji.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

U Loznici je podignut najviši stepen bezbednost  Privatna arhiva

(MONDO/N.D.)