Blažićeva porodica neće da svedoči! Drama na suđenju povodom masakra: "To je nepoštovanje svih u sudnici"

Članovi porodice Uroša Blažića iskoristili zakonsko pravo da ne svedoče.

Kurir/Nenad Kostić

U Specijalnom sudu u Beogradu u današnjem nastavku suđenja Urošu Blažiću za ubistvo devet i ranjavanje 12 ljudi, predviđeno je saslušanje članova porodice Blažić, a pozvani su i prijatelji i bivša devojka Uroša Blažića. Branilac okrivljenog je dostavio izjave članova porodice Blažić u kojima oni koriste svoje zakonsko pravo da ne svedoče.

Postupajući tužilac je sudu poredložio da ih novčano kazni i pozove na sledeće suđenje, sa čim su se složili i punomoćnici oštećenih. Tužilac je naveo da na taj način članovi porodice Blažić pokazuju nepoštovanje svih u sudnici, a pogotovo oštećenih.

Ranije danas u Specijalni sud su stigli članovi porodica ubijenih i ranjenih kod Mladenovca i Smedereva. Oni su ušli u zgradu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu gde se iz bezbednosnih razloga održava ovo suđenje, dok ovaj predmet sudi Viši sud u Smederevu. Oštećeni nose crne majice na kojima je ispisan datum 4.5.2023. sa porukom "Živite".

Stražari su ih sproveli u deo sudnice namenjen publici, odakle prate današnje suđenje. Pored roditelja, u sud su stigli i oštećeni koji nisu ispitani na prethodnom suđenju. Za današnje suđenje bilo je predviđeno saslušanje članova porodice Blažić, a pozvani su i prijatelji i bivša devojka Uroša Blažića. Međutim, oni su iskoristili svoje zakonsko pravo da ne svedoče.

Ilić: Šta će biti za 20 godina?

Suđenje je nastavljeno iskazom oštećenog Nemanje Ilića.

Nemanja Ilić, jedan od mladića ranjenih u Malom Orašju, u masakru prošle godine za koji je okrivljen Uroš Blažić, danas je u nastavku suđenja istakao da je njegov najjači strah šta će biti za 20 godina, aludirajući na godinu kada bi Blažić u slučaju maksimalne zatvorske kazne izašao iz zatvora. U trenutku zločina Blažić nije imao navršenu 21 godinu, a po Zakonu sud može da izrekne maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina.

Ilić je najpre detaljno ispričao kako se tog 4. maja prošle godine sa prijateljima sastao u dvorištu škole u Malom Orašju, gde su sedeli okupljeni oko vatre. U jednom trenutku je čuo pucnjavu i najpre pomislio da su petarde, međutim ubrzo je shvatio da neko puca po njima i pokušao da ustane, ali je pao.

Ilić je naveo da je video siluetu osobe koja ima pušku i puca rafalnom paljbom po njima i dodao da je čuo da njegovi drugovi zapomažu i pozivaju u pomoć. On je rekao da je shvatio da je ranjen tek kada je osoba koja je pucala otišla, i kada je pokušao da ustane. Ilić je pozvao svog oca i objasnio mu, a ubrzo su stigli i prevezli ga u bolnicu.

Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih Ilić je rekao da i dalje trpi jake bolove zbog povreda koje je zadobio tad, kao i da ne može da sedi već samo da stoji ili leži, a u sudnicu je danas došao sa štakama. Potom je svedočila Jelena Pantić koja je ispričala da živi u Duboni u blizini mesta gde je Blažić pucao, kao i da je te noći sa terase videla njega kako puca po deci.

Pantić je ispričala da je u tom trenutku od straha vrisnula, nakon čega se Blažić okrenuo ka njoj i počeo da puca. Jelena Pantić je navela da je tada sakrila decu ispod stola i pozvala policiju.

Bjekić: Blažići su formalno prijavljeni na mladenovačku adresu

Milenko Bjekić u čijem stanu u Mladenovcu su bili prijavljeni članovi porodice Blažić je naveo da su oni samo formalno bili prijavljeni u stanu i da nisu u njemu živeli. Bjekić je rekao da je njega Radiša Blažić, Urošev otac, zamolio da ga prijavi kao da živi u tom stanu kako bi od vojske dobio stan u Mladenovcu, a ne u Kragujevcu.

Svedok je istakao da su Blažići tri puta ušli u stan a da nikad nisu živeli u njemu. Uroš Blažić i njegov otac Radiša Blažić su sprovedeni iz pritvora Specijalnog suda u kom su od hapšenja 4. maja prošle godine. Viši sud u Smederevu koji vodi ovo suđenje, iz bezbednosnih razloga zaseda u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Blažići su krajem avgusta prvi put javno izneli odbranu, a nakon njih su ispitani oštećeni.

Uroš Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine ubio devet i ranio 12 osoba. Njegov otac Radiša Blažić je optužen za držanje oružja koje je pronađeno u njegovoj kući.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mladenovac  MUP Srbija

 (RTS/MONDO/J.D.)