Zelenaši iz Batajnice počinili 23 krivična dela: Preti im duga robija, najviše godina može da dobije Pinokio

Zelenaši iz Batajnice su počinili 23 krivična dela i preti im duga robija.

MONDO/Stefan Stojanović

Protiv okrivljenih J. S. Z. Z. i R. G. iz Batajnice zbog iznude i zelenašenja Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog.

"Predlog je donet na osnovu sumnje da su u Batajnici izvršili ukupno 23 krivična dela na štetu deset oštećenih lica i predložilo Trećem osnovnom sudu u Beogradu da okrivljenom Z. Z. sa nadimkom Pinokio, zbog izvršenja pet krivičnih dela Zelenaštvo i dva produžena krivična dela Iznuda u pokušaju Krivičnog zakonika izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i osam meseci i novčanu kaznu u iznosu od 2.500.000,00 dinara, da okrivljenom J. S. zbog izvršenja tri krivična dela Zelenaštvo, tri produžena krivična dela Prinuda u pokušaju, krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti i krivičnog dela Nedozvoljena trgovina, Krivičnog zakonika izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i novčanu kaznu u iznosu od 1.500.000,00 dinara i da okrivljenom R. G. sa nadimkom Rale, zbog izvršenja osam krivičnih dela Zelenaštvo izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i novčanu kaznu u iznosu od 4.000.000,00 dinara.

Okrivljenima se stavlja na teret da su u vremenskom periodu od početka 2022. godine pa do 3. avgusta ove godine, po prethodnom dogovoru, davanjem novca na zajam oštećenom A. B. primili za sebe i ugovorili za drugog nesrazmernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 1.500.000,00 dinara, iskorišćavajući lakomislenost oštećenog A. B. a potom i teško imovinsko stanje oštećenih S. B. i M. B. te je okrivljeni J. S. pretnjom u dva navrata teškom telesnom povredom pokušao oštećene S. B. M. B i M. B. da prinude da okrivljenima daju novac sa kamatom, a okrivljeni Z. Z. je pokušao u dva navrata pretnjom da oštećene S. B. i M. B. prinudi da daju okrivljenima novac sa kamatom u nameri da sebi i drugim okrivljenima pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Optužnim predlogom se okrivljenom J. S. takođe stavlja na teret da je dana 3. avgusta 2024. godine, na kolovozu ispred kuće oštećenog V. V. ugrozio njegovu sigurnost pretnjom da će napasti na njegov život i telo rekavši: 'Noćas ćeš goreti' čime je izvršio krivično delo Ugrožavanje sigurnosti, kao i da je izvršio krivično delo Nedozvoljena trgovina na taj način što je dana 4. juna 2024. godine, nemajući ovlašćenje za trgovinu nabavio robu u većoj vrednosti u svrhu prodaje i to 36 kutija "kamagra gela", četiri kutije "kamagra 100", jedno papirno pakovanje "kamagra 100" i šest klastera sa natpisom "vikalis vx 14″.

Optuženima R. G. i Z. Z. se stavlja na teret i da su početkom 2024. godine po prethodnom dogovoru davanjem novca na zajam oštećenom A. H. ugovorili za sebe nesrazmernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 450.000,00 dinara, iskorišćavajući njegovu lakomislenost, kao i krivično delo na štetu oštećenog A. G. na taj način što je R. G. tokom 2022. godine, davanjem novca na zajam oštećenom A. G. ugovorio za sebe nesrazmernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 450.000,00 dinara, iskorišćavajući teške prilike oštećenog, u čemu mu je sa umišljajem pomogao Z. Z. dajući mu 1.500 evra, koje je on dao na zajam oštećenom.

Optuženom R. G. se takođe optužnim predlogom stavlja na teret i da je u vremenskom periodu od 2023. godine sve do juna 2024. godine, u više navrata davanjem novca na zajam oštećenima B. M. L. Đ. i M. K. primio za sebe nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, nuždu i teške prilike oštećenih", saopštilo je Treće OJT.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Akcija Armagedon, hapšenje  Mup Srbije

(MONDO/Ivana Vlajković)