Školski drug (13) ga izbo 37 puta: Roditelji ubijenog dečaka (13) u Niškoj Banji još nisu saslušani

Roditelji ubijenog dečaka u Niškoj Banji još nisu saslušani.

Kurir/M.S./Privatna arhiva

M. S. i S. S. roditelji dečaka (13) koga je 5. oktobra prošle godine usmrtio školski drug nisu saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Nišu jer je pravni zastupnik roditelja krivično neodgovornog dečaka podneo zahtev za izuzeće Višeg i Apelacionog tužilaštva iz Niša.

Postupak protiv oca i majke dečaka koji je ubio druga, nedavno je iz Osnovnog javnog tužilaštva prenet u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Nišu nakon što je istragom utvrđeno da postoji sumnja da je učinjeno krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu a ne zlostavljanje i zanemarivanje deteta. Postupanje VJT Niš neće moći da se nastavi dok o zahtevu za izuzeće niškog Višeg i Apelacionog tužilaštva koji je podneo branilac roditelja dečaka koji je ubio druga ne odluči Republičko javno tužilaštvo.

M. S. smatra da je ovo samo "manevar" da bi se postupak odugovlačio, jer je Više javno tužilaštvo krenulo da ubrzano radi na premetu od kada im je preneta nadležnost.

"Mi smo saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu ali je trebalo da ponovo damo izjave i u Višem tužilaštvu, nakon što su preuzeli predmet. Međutim, kada smo došli juče dobili smo informaciju da je advokat roditelja dečaka ubice zatražio izuzeće Višeg i Apelacionog tužilaštva tužilaštava u Nišu. To je još jedan njihov manevar za dodatno odugovlačenje i rastezanje postupka jer sam ubeđen i siguran da apsolutno nikakvog osnova za to nema. Verovatno ih žulja to što je neko izvukao predmet iz fioke i krenuo da ga radi. Praktično se traži izmeštanje postupka iz Niša ali sam siguran sam da do toga neće doći jer za to nema osnova", kaže M. S.

Ubijen sa 37 uboda

Podsećamo, dečak je ubijen 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova, dok je na telu pronađeno 37 ubodnih rana. U obdukcionom zapisniku opisano je da je ubijeni dečak zadobio ubodne rane na glavi, vratu, grlu, dušniku, grudnom košu, na jednom plućnom krilu, trbuhu, želucu, jetri, povrede nekoliko pršljenova, povredu potiljka...

Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je ubistvo počinio dečak (13) i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina. Iako je dečak krivično neodgovoran, OJT Niš pokrenulo je krivični postupak protiv njegovih roditelja, zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Ali je postupak stajao u mestu mesecima, jer, kako je objašnjeno, čekalo se veštačenje dečaka kako bi se preduzeli dalji koraci.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Ubistvo u selu kod Žitorađe  Kurir

(Blic/MONDO/Ivana Vlajković)