Uhapšen ključni igrač balkanskog narko kartela: Firme koristio kao paravan, prokrijumčario 2.600 kg kokaina

Uhapšen je ključni igrač balkanskog narko kartela.

Kolumbijska policija / screenshot

Na međunarodnom aerodromu El Dorado u Bogoti, kolumbijske vlasti su uspele da uhapse Dajiberta Toresa Rosarija, široj javnosti do tada nepoznatog ključnog igrača u narko operacijama balkanskog narko kartela. Ovaj događaj predstavlja značajan korak u suzbijanju međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Hapšenje Toresa Rosarija rezultat je koordinirane akcije kolumbijske policije, španskih i ekvadorskih vlasti, uz podršku Interpola. Ovaj uspeh u borbi protiv krijumčarenja droge predstavlja važan primer međunarodne saradnje u rešavanju problema koji pogađa više zemalja.

Prema saznanjima istražitelja, Tores Rosario je imao ključnu ulogu u organizaciji šverca kokaina. Kroz kompanije za izvoz voća i poljoprivrednih proizvoda iz ekvadorskih lučkih terminala, kontrolisao je pošiljke droge koje su bile sakrivene u kontejnerima sa legalnom robom. Ove informacije ukazuju na složenost i perfidnost metoda koje su kriminalne organizacije koristile u svojim aktivnostima.

Tores Rosario je optužen za krijumčarenje više od 2.600 kilograma kokaina visoke čistoće u Španiju između 2020. i 2022. godine. Njegovo hapšenje označava veliki udarac za balkanski narko kartel, čija je operativna mreža pretrpela ozbiljan udarac.

Izvor iz strane sigurnosne službe istakao je značaj međunarodne saradnje više sigurnosnih službi u procesu hapšenja Toresa Rosarija. On će uskoro biti izručen Španiji, gde će se suočiti sa optužbama za trgovinu drogom, za šta mu preti dugogodišnja kazna zatvora, pišu Vijesti. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Akcija Armagedon, hapšenje  Mup Srbije

(MONDO/Ivana Vlajković)