Šta sledi nakon svedočenja dečaka iz "Ribnikara": "Živeo je jedan potpuno normalan i uobičajen život"

Mnogi se pitaju šta će se desiti nakon svedočenja dečaka iz "Ribnikara".

Mondo/Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić/Privatna arhiva

Nakon što dečak iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" završi svoje svedočenje u postupku protiv svojih roditelja uslediće saslušanje drugih svedoka i čitanje pisanih dokaza. Prema rečima advokata Ognjena Božovića, krivični postupak bi mogao biti okončan do kraja godine.

Dečak koji je prošle godine izvršio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" i usmrtio nedužnu decu i čuvara škole, danas se prvi put susreo sa porodicama žrtava, ali i sa svojim roditeljima u sudnici Specijalnog suda u Beograd. Na današnjem ročištu, u okviru krivičnog postupka koji se vodi protiv njegovih roditelja, dečak je pristao da svedoči i odgovara na pitanja.

Imajući u vidu da je suđenje zatvoreno za javnost, detalji njegovog iskaza ostali su nepoznati, a o njima nisu govorili ni advokati nakon suđenja. Ognjen Božović, punomoćnik porodica ubijene dece, istakao je nakon ročišta da iskaz maloletnika ide u pravcu koji će voditi ka osudi.

"Nakon saslušanja maloletnika sledi saslušanje drugih svedoka, čitanje pisanih dokaza, a zatim i završne reči", kazao je advokat Ognjen Božović.

On je takođe napomenuo da se na sledećem ročištu, zakazanim za 17. oktobar, planira nastavak saslušanja maloletnika.

Nećemo saznati razlog ovog tragičnog događaja

Irina Borović koja zajedno sa ocem Borivojem Borovićem zastupa roditelje maloletnika nakon održanog ročišta navela je da javnost najviše zainteresovana za razloge zbog kojih je ovaj tragično nesagledivi događaj dogodio.

"U ovom krivičnom postupku niti u bilo kod drugom postupku koji se u ovom trenutku vodi, niti u ovoj sudnici, niti bilo gde drugde, mi nećemo saznati razlog ovog tragičnog događaja. Svi razlozi su duboko negde u duši tog dečaka, koji je nažalost izvršio zločin, a pre toga je živeo jedan potpuno normalan i uobičajen život, sa aspekta svih koji ga poznaju", rekla je Irina Borović.

Ona je istakla da se glavni pretres pretvara u sprovođenje istrage određenih punomoćnika koji predmet koriste kao poligon za utvrđivanje činjenica koje nemaju veze sa onim što je ovaj krivčni postupak i za koje tvrdi da ne mogu biti od bilo kakve važnosti za one koji su pogođeni tragedijom.

"Žao mi je što se taj predmet u to pretvara, učinili smo sve da se postupak što pre sprovede i završi i da se što manje povređuju porodice, koje se svaki put iznova traumatizuju kada uđu u sudnicu", navodi Irina Borović.

Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog curenja informacija

Zbog curenja informacija iz iskaza dečaka iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Prvo osnovno javno tužilaštvo pokrenulo je postupak radi utvrđivanja da li postoje elementi krivičnog dela povreda tajnosti podataka.

"Prvo osnovno javno tužilastvo u Beogradu je formiralo predmet radi ispitivanja povrede tajnosti postupka u vezi predmeta 'Ribnikar', tačnije povodom iznošenja u medijima delova iskaza maloletnika koji je u istrazi ispitan kao svedok u predmetu koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu protiv njegovog oca i drugih zbog krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti", saopšteno je.

Tužilastvo će pribaviti podatke i potrebna obaveštenja radi utvrđivanja da li se, i u radnjama kog lica, stiču obeležja krivičnog dela povreda tajnosti podataka, ili nekog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, a o čemu će javnost takođe biti obaveštena.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

DEČAK UBICA IMAO STROGO VASPITANJE! Mladen Nikolić o nastavku su]enja za Ribnikar  Kurir televizija

(Nova/MONDO/Ivana Vlajković)