"Tražila je da uvek budem iznad drugara": Majka ubijenog deteta u "Ribnikaru" dobila značajne odgovore od dečaka

Otkriveni su novi detalji sa suđenja dečaku iz "Ribnikara".

Espreso/Tamara Trajković

Na­kon što de­čak za­vr­ši sa sve­do­če­njem i sud sa­slu­ša ve­šta­ke i uko­li­ko ne bu­de no­vih do­ka­znih pred­lo­ga, mo­že da se oče­ku­je za­ka­zi­va­nje iz­no­še­nja za­vr­šnih re­či. Kri­vič­ni po­stu­pak pro­tiv ro­di­te­lja dečaka ko­ji je 3. ma­ja pro­šle go­di­ne u OŠ "Vladislav Ribnikar" izvršio masovno ubistvo, mo­gao bi da bu­de okon­čan do pro­le­ća.

Pre­ma re­či­ma sa­go­vor­ni­ka, ina­če uče­sni­ka u po­stup­ku, ko­ji je zbog nje­go­ve spe­ci­fič­no­sti in­si­sti­rao na ano­nim­no­sti, de­čak ko­ji je po­či­nio ma­sa­kr bi 17. ok­to­bra, za ka­da je za­ka­zan na­red­ni glav­ni pre­tres, tre­ba­lo da na­sta­vi sa sve­do­če­njem ko­je je za­po­čeo na pre­tre­su odr­ža­nom pre dva da­na.

"Plan je da on u na­stav­ku pre­tre­sa na­sta­vi da od­go­va­ra na pi­ta­nja čla­no­va po­ro­di­ca na­stra­da­lih i ra­nje­nih s ob­zi­rom na to da je na po­sled­njem pre­tre­su to ura­dio sa­mo je­dan ro­di­telj. Na­kon to­ga, uko­li­ko tu­ži­la­štvo ne bu­de ima­lo no­vih do­ka­znih pred­lo­ga, trebalo bi da bu­du is­pi­ta­ni ve­šta­ci ko­ji su ve­šta­či­li oruž­je iz kog je pu­cao, bi­o­lo­ške tra­go­ve pro­na­đe­ne na oruž­ju i me­stu iz­vr­še­nja kri­vič­nog de­la i oni ko­ji su ve­šta­či­li men­tal­no zdra­vlje de­ča­ka.

Na­po­me­nu­ću da pri­li­kom is­pi­ti­va­nja ve­šta­ka od­bra­na ima za­kon­sko pra­vo da an­ga­žu­je struč­ne sa­vet­ni­ke, što bi mo­glo da 'produži' tra­ja­nje po­stup­ka, ali ne znat­no. Na­kon što bu­du iz­ve­de­ni i ovi do­ka­zi, a ne bu­de no­vih do­ka­znih pred­lo­ga, sud­sko ve­će bi mo­glo da za­ka­že iz­no­še­nje za­vr­šnih re­či, a na­kon to­ga i iz­ri­ca­nje pre­su­de", ob­ja­šnja­va sa­go­vor­nik.

Pre­ma nje­go­vom mi­šlje­nju, s na­po­me­nom da ne sme u jav­nost da iz­no­si de­ta­lje do­sa­da­šnjeg de­la po­stup­ka s ob­zi­rom na to da je od­lu­kom su­da ovo su­đe­nje za­tvo­re­no za jav­nost, sud je po­sle pre­kju­če­ra­šnjeg sve­do­če­nja bli­zu utvr­đi­va­nja kri­vi­ce op­tu­že­nih roditelja i in­struk­to­ra u stre­lja­ni u ko­ju je de­čak vo­đen da ve­žba pu­ca­nje iz oruž­ja.

"De­čak je­ste re­kao da su nje­go­vi ro­di­te­lji kri­vi za ono što je ura­dio, na­vo­de­ći da je maj­ka zah­te­va­la od nje­ga da uvek bude najbolji i 'iz­nad' svo­jih škol­skih dru­ga­ra i za­to što je vi­ka­la na nje­ga, a otac za­to što su mu nje­go­va dva pi­što­lja bi­la na­do­hvat ruke. Ipak, sma­tram da ga je na pra­vi na­čin svo­jim pi­ta­nji­ma 'otvo­ri­la' Su­za­na Či­kić, maj­ka na­stra­da­log An­dri­je Či­ki­ća, ko­ja je jedina od oštećenih sti­gla da po­sta­vlja pi­ta­nja na po­sled­njem pre­tre­su. Čla­no­vi po­ro­di­ca su pi­ta­nja sa­sta­vlja­li i kon­ci­pi­ra­li u dogovoru sa svo­jim pu­no­moć­ni­ci­ma, ali ih je maj­ka An­dri­je Či­ki­ća po­sta­vlja­la na spe­ci­fi­čan na­čin i ta­ko us­pe­la da od de­ča­ka izvuče od­go­vo­re ko­ji će bi­ti vr­lo zna­čaj­ni kao do­kaz", na­vo­di sa­go­vor­nik.

Po­stu­pak pro­tiv tro­je okri­vlje­nih je sve bli­že kra­ju. Sa­go­vor­nik na­po­mi­nje da okon­ča­nje ovog sud­skog po­stup­ka ne zna­či da će punomoćnici pre­sta­ti da tra­ga­ju za oni­ma ko­ji su po­mo­gli u zlo­či­nu 3. ma­ja 2023. go­di­ne, ka­da je ubi­je­no de­ve­to­ro de­ce i rad­nik škol­skog obez­be­đe­nja.

"Na­pro­tiv, na­kon do­sa­da­šnjih pre­tre­sa, mi­šlje­nja sam da će se otvo­ri­ti put da se ka­zne svi oni ko­ji su do­pri­ne­li ovom zlo­či­nu", zaključio je sa­go­vor­nik.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

„Dečak ubica iz Ribnikara svedočio kako bi se medijski eksponirao“ – Patolog otkriva razlog šokantne odluke  Kurir televizija

(Politika/MONDO/Ivana Vlajković)