Trebalo je da mole za oproštaj: Roditelji dece ubijene u "Ribnikaru" misle da je porodica dečaka uzrok masakra

Roditelji dece ubijene u "Ribnikaru" tvrde da je porodica dečaka uzrok masakra.

Mondo/Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić/Privatna arhiva

Roditelji ubijene dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, na koje je 3. maja prošle godine u školskim klupama pucao drug iz razreda, saglasni su da je ključ ovog masakra u porodici dečaka.

Pošto su se u utorak majke i očevi žrtava našli "oči u oči" s maloletnim dečakom koji je pucao na drugare na suđenju njegovim roditeljima, a na kom je on svedočio za sudskom govornicom, pojedini su smogli snage da govore o ročištu.

Napravili monstruma

Tako je Biljana Paunović, majka ubijene devojčice, rekla za medije da krivce traži u roditeljima dečaka koji su, kako kaže, od deteta napravili monstruma.

"Njihova kazna treba da bude primer da se to nikada više ne ponovi. Taj dečak nije imao ljubav i razumevnje od porodice. Plus, sve to što je na internetu nalazio, od njega je napravilo monstruma koji nije za društvo", rekla je Biljana medijima i dodala:

"Mi smo znali da su roditelji krivi, ali oni i dalje glume žrtve. Trebalo je svima nama da priđu kao ljudi i kažu da su pogrešili, da su loše vaspitali svoje dete, da kleknu i mole za oproštaj, pa da svi zajedno plačemo nad našom sudbinom. Ali ne, oni su izabrali da glume žrtve, tvrde da ništa nisu znali o planu njihovog sina. Ostaje mi samo da verujem da Bog postoji i da će po njegovoj volji biti kažnjeni svi koji su odgovorni za ovaj zločin."

Biljana je dodala da na suđenju ništa novo nisu saznali, te da je dečak rekao sve ono što je i ranije pričao.

"Međutim, najviše boli to što se on preko naše nedužne dece svetio roditeljima. Za mene, kao i za druge roditelje žrtava, utorak je bio jedan od najtežih dana u životu", rekla je Biljana i dodala da kod nje veliku žalost izaziva i to što suđenje nije otvoreno za javnost, kako bi bilo za "nauk svima".

I Anđelko Aćimović rekao je da stoji iza toga da sve potiče iz porodice.

"Sve ostalo se nadograđuje na dete koje nije paženo i koje se zatrovalo raznim stvarima, a ako je i imao nešto protiv majke, rešenje je video u tome da pobije decu koja mu ništa nisu kriva, a koja su možda u nekoj njegovoj konstrukciji bila kvaliltetnija u školi od njega", rekao je Anđelko.

Težak poremećaj

On je rekao da je cela situacija i dalje potpuno nepojmljiva za roditelje žrtava.

"Ne postoji jasan odgovor na pitanje zašto je došlo do ovako monstruoznog zločina, ali očigledno je da je u pitanju težak poremećaj u glavi kod deteta. Siguran sam da u našem društvu ima više ovakvih umova, samo se nisu stekli svi uslovi koje je on imao da bi ponovio takvo zlo. Ipak, čvrsto verujem da će sva ubijena deca živeti zauvek u sećanju, ali i kao opomena zbog čega su stradali", zaključio je.

Podsetimo, tokom svedočenja koje je trajalo skoro četiri sata, dečak je rekao "da do realizacije verovatno ne bi došlo da njegov otac nije imao pištolje do kojih je lako uspeo da dođe". Takođe je rekao da je majka vikala na njega i da se ljutila, te da ga je terala da bude najbolji.

Anđelko Aćimović: Neophodne izmene u zakonu

Neutešni roditelji koji su izgubili decu 3. maja saglasni su da je neophodna izmena u zakonu koja će, kako kaže Anđelko, roditeljima dati obavezu kontrolisanja i vaspitanja deteta.

"Ne postoji rešenje koje je čarobni štapić za ovakvo zlo, već samo sistem praćenja dece i obaveze roditelja. Nije dovoljno da je dete nahranjeno i napojeno, već je kontrolisanje i vaspitanje dece mnogo važnije", jasno je istakao sagovornik i dodao da, ako neispunjavanje roditeljskih obaveza dovede do ovakvih posledica, onda roditelj mora krivično odgovarati.

"Bilo je izuzetno teško videti dete-ubicu, ubicu svoje dece. Imali smo osećaj nemoći, besa i nepravde, dok su se u našim glavama nizala pitanja 'zašto i kako je uopšte moguće da dođe do toga da nevina deca izginu'", kaže Anđelko Aćimović.

Suzana Stanković Čikić: "Sigurna sam da nije bio odbačen od dece"

Dečak je u utorak rekao da je "planirao da masakr započne u svom odeljenju, jer se osećao odbačeno", a u razgovoru Suzana Stanković Čikić, majka ubijenog dečaka, tvrdi da to nije istina.

"Smatram da nije bio odbačen od društva i da se nije osećao tako, pogotovo što su sva ta deca jako volela da se druže. U svakom slučaju, čitavo to suđenje bilo je uznemirujuće za sve učesnike, pa i za advokate koji i sami kažu da je ovo najteži slučaj viđen dosad", rekla je kratko Suzana.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

„Dečak ubica iz Ribnikara svedočio kako bi se medijski eksponirao“ – Patolog otkriva razlog šokantne odluke  Kurir televizija

(MONDO/Ivana Vlajković)