"Gledaj me, ubio si mi braću": Drama na suđenju Blažiću za masakr, mladić krenuo ka njemu, okružili ga stražari

Potresne scene su se odigrale na suđenju Urošu Blažiću za masakr kod Mladenovca.

Kurir/Marko Karović

Suđenje Urošu Blažiću (21), optuženom za devetostruko ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona i ranjavanje još 12 osoba nastavljeno je danas. Nikola Mitrović, rođeni brat ubijenog mladića Petra Mitrovića došao je za sudsku govornicu u crnini.

"Bio sam kod kuće, a gore smo zatekli katastrofu. Spavao sam i snajka me je probudila, otišli smo gore. Brata smo ubacili u kola i brat od strica je bio na licu mesta, sve smo ih videli. Video sam one koji su bili najbliže vatri. Automobilom smo brat Jovan i ja došli. Dragana i Dejana Milića smo videli na kapiji, unosili su Nikolu u kola. Čuli smo Petrov glas, zatekli smo ga kod spomenika, ležao je na leđima, telefon je bio pored njega. On je pre toga zvao tatu. Brat Marko je bio na ulazu u spomenik, ali ga nismo videli, tek kad smo krenuli da izlazimo. Sedeo je na podu ruke iznad glave, predavao se valjda. Marko je bio mrtav, imao je rupu na čelu. Nije davao znake života. Video sam onda Nemanju Stevanovića. Poneli smo Petra i otišli smo za Smederevo, videli smo policiju i Hitnu pomoć dok smo išli ka tamo", rekao je u potresnoim svedočenju Nikola Mitrović.

Nakon rođenog brata svedočio je i Jovan Mitrović.

"Te večeri oko 22.30 sati sam gledao utakmicu, a potom sam legao sam da spovam. U tom trenutku sam čuo oca koji izlazi iz sobe, i viče "brzo pobi ih čovek". Čuo sam majku da vrišti i govori brzo na Ravni Gaj. Moja žena je probudila brata, mislio sam da je tuča, nisam znao da je ubistvo. Krenuli smo Nikola i ja, uzeo sam štap, a Nikola motku da branimo Petra, jer nismo znali šta je u pitanju. Došli smo gore stao sam nasred puta, da su tu oni što ih biju. Dejan, Nikolin otac rekao je šta je bilo, "šta je bilo pobi ih čovek ko da su kerovi". Čuli smo Petra, nikog nisam video oko njega. Ležao je na leđima pored spomenika, gledao sam, krenuo sam da lupam po nekom autu, udario me je neki adrenalin. Nismo znali da je toliko ranjen. Stavili smo ga u kola i vozio sam nekih 160 kilometara na čas. Mogli smo da poginemo, Petar je bio u krilu kod Nikole. Rekao mi je da ne može da izdrži da ga izbacimo napolje. Stigli smo od bolnice. Kad smo izašli iz kola, zagrlio me je i rekao i da ne smem da ga pustim. Pričali smo mu koliko ga volimo, lupao sam po bolnici od besa. Video sam ko nije bio živ gore, Petar je ležao sa leve strane, pored njega je ležao Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Nemanja Ilić, dok mog drugog brata Marka Mitrovića nisam video. Okrenuo sam se kada smo odlazili i video sam da sedi sa rupom na čelu. Molilo je da ga ne ubije. Marko je klečao, molio ga, a on ga je ubio. Inače, Petra samo umivali, govorili smo mu da će preživeti i da ga mnogo volimo. Da ga nećemo ostaviti i da će biti živ.

Nakon svedočenja Jovan Mitrović se okrenuo ka boksu gde se nalaze okrivljeni Radiša i Uroš Blažić.

"Radiša ti si pričao o nekim činovima, sram te bilo, pogrešio si u najvažnijem vaspitanju svoje dece. Jedan mi je ubio dva brata, a drugi mi šalje lajk kao sve je u redu što je njegov brat pobio sve njih. Sram te bilo, a ti g*vno jedno. Gledaj me, majmune jedan, gledaj me, ubio si mi braću. J***m ti sve po spisku. G*vno jedno", vikao je u sudnici Jovan dok ga je straža bukvalno iznosila iz prostorije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ključna pitanja u slučaju masakra u beogradskoj osnovnoj školi  Kurir televizija

 (Kurir/MONDO/J.D.)