Otkriveno kako je u Kirgistanu uhapšen beogradski profesor: Policija upala u hotel, zakazano i suđenje

Zajedno sa profesorom Aleksandrom Simonovićem, u Kirgistanu uhapšen je još jedan državljanin Srbije.

inovacionicentar.rs

Profesor dr Aleksandar Simonović uhapšen je 19. septembra u Kirgistanu u hotelu u gradu Biškeku, a kako saznaje "Kurir", sa njim je priveden još jedan srpski državljanin. Simonoviću se, navodno, na teret stavlja davanje mita.

"Akcija hapšenja odigrala se u jednom od hotela u Kirgistanu. Policija je upala u hotelske sobe gde su bili smešteni srpski državljani. Sve se odigralo munjevito, stavili su mu lisice i odveli ga.

Mislio je da je neka greška u pitanju, zatečen je bio. On je u Kirgistanu iza rešetaka već više od mesec dana, međutim, nadležni u toj zemlji za sada su potpuno zatvoreni po ovom pitanju, ništa se ne zna još uvek, kao da se s nekim razlogom sve drži u strogoj tajnosti. Nažalost, zasad nismo mogli da saznamo detalje oko hapšenja Aleksandra, sem da je u pitanju neki mito, ali smo saznali da mu je već zakazano suđenje za novembar", rekli su poznanici uhapšenog Simovića.

Za Simonovića se ističe da je svojevremeno bio jedan od najmlađih profesora Beogradskog univerziteta, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu predaje 13 predmeta. Vest o njegovom hapšenju dospela je u srpsku javnost kada je njegova supruga, Branka Simonović, za portal "IN4S" saopštila da je on otputovao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant sa putnim nalogom Mašinskog fakulteta. Kada je saznala da joj je suprug uhapšen, rečeno joj je da je u pitanju "zamena identiteta i stoga tada nije ništa preduzimala".

Za "Kurir" su iz Ministarstva spoljnih poslova potvrdili u sredu da su dvojica državljana Srbije uhapšena u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti. O celoj drami oglasio se ranije i Mašinski fakultet.

"Profesor Simonović je imao uredan nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva. Kao razlog službenog putovanja, naveo je saradnju sa privredom, a avio karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi Mašinski fakultet", rekao je dekan prof. dr Vladimir Popović za "Kurir".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Hapšenje zbog oružja na Novom Beogradu  MUP

(Kurir/MONDO/Aleksandar Blagić)