Dve devojke sa snimka "Kosovo za patike" su u Prvom opštinskom sudu u Beogradu osuđene na po deset meseci zatvora, uslovno na četiri godine, zbog krađe tokom protesta "Kosovo je Srbija" održanog u Beogradu 21. februara posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednik sudskog veća sudija Ana Milošević obrazložila je da je stav tog veća da će uslovana osuda u slučaju Maje Trbojević (20) i Jovane Petrović (19) postići svrhu kažnjavanja.

Miloševićava je kazala da su devojke krive zbog teške krađe ali i da je sud kao olakšavajuće okolnosti prilikom odmeravanja kazne imao u vidu njihovu mladost, priznanje krivičnog dela i kajanje.

Pre izricanja presude na suđenju koje je u utorak počelo, Petrovićeva i Trbojevićeva su priznale da su krale posle protesta, ističući da se kaju zbog svega što su učinile.

"Ja se izvinjavam svim građanima i državi što sam ih osramotila kao i svojoj porodici", rekla je Petrovićeva dok je Trbojevićeva kratko kazala da se kaje.

Obe devojke navele su da ih je na krađu povela masa i euforija i da one nisu imale nameru niti da su ikada krale.

Stvari koje su uzele iz prodavnica "Maks sport" u Sremskoj i "Si market" u Nemanjinoj imale su nameru da zadrže za sebe, jer kako su rekle "nikada nisu sebi mogle da priušte takvu garderobu".

Petrovićeva je kazala da ima završenu samo osnovnu školu, da radi u restoranu za 18.000 dinara i da tek sada planira da upiše srednju školu, dok je Trbojevićeva završila srednju trgovačku školu i radi na "Depou" za platu od 20.000 dinara.

Petrovićeva i Trbojevićeva sutradan po protestu same su se prijavile policiji i vratile sve ukradene stvari.

Snimak amaterskom kamerom na kome se vidi kako one kradu robu zavrteo se na sajtu "You- tube" tokom noći između 22. i 23. februara.(Tanjug)