Slučaj Savamala: Tužilaštvo se oglašava za 10 dana | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Slučaj Savamala: Tužilaštvo se oglašava za 10 dana

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Viši javni tužilac Višeg suda u Beogradu Nataša Krivokapić najavila je danas da će javnost biti obaveštena o narednim postupcima Tužilaštva u slučaju Savamala u narednih 10 dana.

Ilustracija
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

U izjavi novinarima, ona je dodala da su "mediji u ovom slučaju napravili preveliki pritisak na Tužilaštvo", istučući da "nije neuobičajeno da predistražni postupci u sličnim slučajevima traju godinu, dve ili tri".

Sloboda informisanja i pretpostavka nevinosti

Na skupu o sprečavanju curenja informacija rečeno je da je potrebna saradnja medija, policije i tužilaštva kako bi se istovremeno poštovali sloboda informisanja, pretpostavka nevinosti, pravo na privatnost i krivični postupak, odnosno interesi istrage. Nataša Krivokapić je istakla koliziju Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U cilju boljeg izveštavanja o krivičnim postupcima i sprečavanja curenja informacija, objavljen je i priručnik za novinare, a ukazano je i na potrebu edukovanja tužilaca o komunikaciji sa javnošću.

"Mislim da su mediji u ovom konkretnom slučaju napravili preveliki pritisak i na tužilaštvo i na MUP, jer nije izuzetak da jedan pretkrivični postupak traje godinu, dve ili tri. Kada imate nepoznatog učinioca, a MUP je organ koji otkriva počinioce, vrlo često se dešava da je to postupak koji traje i to nije izuzetak", rekla je Nataša Krivokapić, novinarima u hotelu Metropol, gde je održana konferencija o sprečavanju curenja informacija.

Ona je istakla da je slučaju "Savamala" dat "preveliki značaj" i da je "na jedan određen način vršen pritisak medija na tužilaštvo", pošto je tužilaštvo u septembru prošle godine, kada je prvi put upućen zahtev, i odgovorilo i sve je od početka bilo "potpuno transparentno".

"Moj utisak je da mediji nisu čuli naš odgovor i nastavili su sa pitanjima koja su bila suvišna. Mi smo prošle nedelje potvrdili, izvešaj MUP-a je dostavljen tužilaštvu i trenutno je predmet u radu", rekla je Nataša Krivokapić.

Ona je navela da se mora dati vremena obrađivaču predmeta, jer radi tek dva dana od kada je stigao izveštaj.

"Mediji će biti obavešteni o sledećim koracima koji će biti preduzeti. U konkretnom slučaju, ne verujem da će to potrajati više od desetak dana, a to može da potraje, mi se borimo sa nedovoljnim brojem zamenika tužilaca, jer od kada je stupio novi Zakonik o krivičnom postupku na snagu, mi po sistematizaciji nismo dobili povećan broj zamenika niti osoblja koje pomaže tužilaštvima, pa je velika opterećenost i to je konstantan problem", rekla je Nataša Krivokapić.

Svakodnevno curenje informacija

Curenje informacija je svakodnevno, ali to su predmeti najtežih krivičnih dela koji su najinteresantniji za javnost, tako da je motiv verovatno da se informacije iznesu u javnost pre nego što budu objavljene zvanično, rekla je Nataša Krivokapić. Iznošenje informacija u tabloidima o, na primer, pripremama hapšenja mnogo otežava postupanje tužilaštva jer se često dešava da pre saznamo iz medija nego što postupajući tužilac sazna zvaničnim putem da će neko eventualno biti procesuiran, dodala je tužiteljka.

Ona je istakla da je preopterećenost tužilaštva jedini razlog zbog kojeg neki predmet ne može da se obradi odmah, imajući u vidu da su prioriteti tužilaštva pritvorski predmeti, koji po zakonu zahtevaju brzo postupanje, a i sa obzirom na položaj okrivljenih koji su lišeni slobode.

Ona je, na pitanje da li je osetila pritisak medija u slučaju "Savamala", odgovorila da je osetila pritisak i da misli da je bio neprimeren, odnosno bespotreban.

Upitana da o eventualnom političkom uticaju i sprečavanju istrage, Nataša Krivokapić je odgovorila da u praksi Višeg tužilaštva u Beogradu postoje predmeti iz 1990-tih koji se još uvek vode kao KTN u kojima su počinioci nepoznati.

"To nije izuzetak da se ne otkrije počinilac eventualnog izvršenja nekog krivičnog dela u roku od mesec, dva, kako to javnost očekuje, a reč je o složenom predmetu", rekla je beogradska viša tužiteljka.

Nataša Krivokapić je istakla da je zadovoljna saradnjom sa policijom.

Na pitanje koliko je uobičajeno da tužilaštvo od policije dobije izveštaj posle godinu dana, ona je odgovorila da to nije izuzetak i nije neuobičajeno.

ŠTA RADI OBRAĐIVAČ PREDMETA?

Obrađivač predmeta u tužilaštvu, koji može biti zamenik tužioca ili tužilački saradnik, kada dobije predmet, sagledava dokaze koji mogu biti dovoljni za podizanje optužnice ili ne.

Ako nisu dovoljni, najčešće se policiji šalje zahtev za prikupljanje dodatnih obaveštenja, poput dokumentacije i razgovora sa "određenim licima".

Kada policija postupi po tom nalogu, ona tužilaštvu dostavlja odgovor, a potom tužilaštvo rešava po tom predmetu.

Ako je obrađivaču predmeta, odnosno tužilaštvu, sve jasno, onda ili kreće u postupak i sledi optužnica ili odbacuje prijavu i ne postupa dalje.

U praksi se događa da tužilaštvo, posle odgovora policije po zahtevu za prikupljanje dodatnih obaveštenja, ponovo od policije traže razjašnjenja, pa se posle toga odlučuje o eventualnom podizanju optužnice.

Ako postoje elementi krivičnog dela, a nije poznat počinilac, onda se spisi stavljaju u evidenciju do zastare, odnosno čuvaju se, jer je moguće da počinilac bude pronađen.

Između 24. i 25. aprila 2016. godine, u delu beogradskog kvarta Savamala, na prostoru koji se nalazi na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice, porušeni su objekti u toku noći i od tada slučaj intrigira javnost.

Tadašnji predsednik Vlade Srbije, a sada predsednik Aleksandar Vučić početkom juna prošle godine rekao je da su najviši organ vlasti u Beogradu odgovorni za rušenje u Savamali. Rekao je kasnije i da je reč "o političkoj igri" njegovih protivnika.

Ministar policije o rušenju u Savamali: Rešiće se...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 42

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novak

Da li su sruseni legalni ili nelegalni objekti ?

Higija

Srušeni su nelegalni objekti.

Filaret

I ako je neko porušio nelegalne objekte ti objekti nisu n i plaćali otrez državi niti prihodovali.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU