Beograd Strategija razvoja Grada Beograda do 2021

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Beograd 2021...

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Pogledajte Strategiju razvoja Grada Beograda do 2021. godine, koja je upravo predstavljena u Starom dvoru.

Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

"Nadam se da je ovo projekat koji će okrenuti stranicu ne samo u Beogradu već i na višim nivoima, da strateški dokumenti ne budu mrtvo slovo na papiru, već zaista linija vodilja svim generacijama koje budu nasleđivale rukovođenje gradom i državom, kako ne bi polazili uvek od početka, već da imamo osnov i putokaz koji će nas voditi. Zato ovaj dokument ima jasno određene strateške ciljeve, mere i akcioni plan", rekao pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević, prilikom predstavljanja Strategiju razvoja grada Beograda do 2021. godine, u četvrtak u Starom dvoru.

Milosavljević je istakao da je suština strategije fokusiranje na kvalitet života, na visoki standard svakog sugrađanina.

"Da bi se to ostvarilo, definisali smo osam strateških ciljeva", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Pročitajte: Mlađi od 18 samo do 22 sata u kafićima

Prvi strateški cilj je konkurentna privreda bazirana na znanju, kao je da je on jedan od ključnih prioriteta u omogućavanju boljeg kvaliteta života.

Pametan urbani razvoj Beograda na dve evropske reke je drugi strateški cilj, koji naglašava potencijal i resurse koje ima glavni grad.

Unapređen identitet grada kao treći prioritet podrazumeva da se svaki od sugrađana zaista oseti kao pripadnik Beograda, a četvrti prioritet jeste efikasno upravljanje imovinom u javnoj svojini.

"Indikatori podrazumevaju uspostavljene standarde uređenja javnog prostora, uspostavljanje urbanističkog GIS-a do 2018, usvajanje strategije pametnog urbanog razvoja do 2019, usvajanje minimum 60 novih planova regulacije do 2021, izgradnju i rekonstrukciju minimum pet objekata kulture do 2021. godine i uspostavljanje bolje pozicije Beograda na rang-listama gradova prema kvalitetu života", istakao je Borko Milosavljević.

Pročitajte: Garaža na Obilićevom vencu radi od 1. jula (FOTO)

Govoreći o održivoj mobilnosti za interaktivni razvoj grada kao trećem strateškom cilju, pomoćnik gradonačelnika je naglasio potrebu za izmenom hijerarhije u javnom saobraćaju.

"Pešaci moraju biti na prvom mestu, potom biciklisti, pa javni prevoz i razvoj automobilizma. Zbog toga su prioriteti povećana pristupačnost grada, održiva mobilnost centralne gradske zone, razvoj privrednih zona i logistike i usaglašenost saobraćajnog sistema sa potrebama građana. Oni će se pratiti kroz povećanje udela pešaka i biciklista za dva do pet odsto, izgradnju 100 kilometara novih staza do 2021. godine, uspostavljanje definisanog koncepta razvoja gradske logistike do 2021. godine, unapređene uslove za sve učesnike u saobraćaju i stvaranje preduslova za izgradnju prve linije metroa."

Milosavljević je rekao i da je u planu da 90 odsto korisnika bude pokriveno vodovodom do 2021, 80 do 90 odsto kanalizacijom, a planirano je i prečišćavanje ukupno 10 odsto otpadnih voda. Procenat reciklaže mora biti od 20 odsto, a smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži za pet odsto.

Strategija razvoja Grada Beograda do 2021. godine podrazumeva i sledeće:

- manjenje gubitaka u toplovodnoj mreži za 30 odsto do 2021

- funkcionalno povezivanje tri toplane i njihova grejna područja

- gašenje svih individualnih i blokovskih kotlarnica koje koriste ugalj i mazut i učešće od 25 odsto toplotne energije iz TENT-a u sustemu daljinskog grejanja do 2021. godine

- očuvanje biodiverziteta, prirodnih vrednosti i zaštićenih prirodnih dobara i razvoj institucionalnog sistema za upravljanje, monitoring i izveštavanje o životnoj sredini

- da se do 2021. godine zagađenje smanji za pet odsto, povećaju zelene površine za 20 odsto, uspostavi jedinstveni informacioni sistem i poveća broj mernih mesta za monitoring sa 169 na 187.

Pročitajte: Vesić - Prethodni su pričali, mi radimo

"Grad Beograd je socijalno odgovoran grad i zato su naš prioritet diversifikovane, dostupne i kvalitetne socijalne usluge, unapređenje kulture i sporta kao i infrastrukture socijalnog razvoja",

Ovi prioriteti meriće se preko pet ključnih indikatora:

- uspostavljanja jedinstvenog sistema korisnika socijalnih prava i usluga do 2019

- usvajanja Strategije stanovanja grada do 2018

- povećanja kulturnih sadržaja za 30 odsto do 2021

- povećanja dece i omladine koji se bave sportom za 15 odsto

- realizaciju 80 odsto planova investiranja u objekte i opremu ustanova primarne zdravstvene zaštite do 2021. godine.

Među strateškim ciljevima je i uspostavljanje efikasnije uprave, čiji su prioriteti unapređenje organizacije Grada Beograda i koordinacije sa gradskim opštinama, uspostavljanje modernog službeničkog sistema i modernizacija procesa rada organa grada.

Pomoćnik gradonačelnika se na kraju predstavljanja Strategije grada zahvalio radnoj grupi Grada Beograda, Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije Grada Beograda i Palgo centru na predanom radu u izradi ovog krovnog dokumenta glavnog grada.

Nakon predstavljanja Staretegije, svoje planove razvoja predstavili su i generalni direktori javnih komunalnih preduzeća "Zelenilo – Beograd", Beogradski vodovod i kanalizacija, GSP Beograd, "Javno osvetljenje" i "Gradska čistoća" Slobodan Stanojević, Dragan Đorđević, Željko Milković, Aleksandar Cincar Poposki i Miroslav Bogdanović.

--------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 16

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

[]Капетан Србија[]

Знаш колико ме...

Asasin

Najbitnije je da svake godine nikne bar po jedna fontana

LU

Trebao je reci na kraju da je glavni cilj da se ispostuje 20% od svega ovoga sto je rekao

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU