• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi vizuelni identitet Srbije - vidite ovo

Grafički dizajner Vladan Pavlović predlaže koncept novog vizuelnog identiteta Republike Srbije. Šta kažete?

 Simboli Srbije novi dizajn Izvor: MN Press

Tradicionalisti će odmah odrečno klimnuti glavom. Drugima će se, možda, dopasti.

Pitanjem vizuelnog identiteta Srbije pozabavio se grafički dizajner i veksilograf Vladan Pavlović, koji predlaže nešto sasvim drugačije od dosadašnjeg.

Na sajtu designed.rs predstavljena su njegova idejna rešenja. On smatra da su sadašnja prevaziđena.

"U današnjem dobu je postalo uobičajeno da se redizajniraju zastareli identiteti gradova, opština, regiona, pa i država, jer to pomaže boljem povezivanju građana sa identitetima, državnim organima i administracijama, i razumevanju simbolike obeležja, sa prostijim i redefinisanim dizajnom. Trenutno stanje državnih oznaka je prilično loše, sa previše elemenata i detalja, kiča, promašenih i neprikladnih simbola i slika koje su najčešće neustavne. Potreban je veliki rad profesionalaca na ujednačavanju koncepata i dizajna za sva državna obeležavanja", stav je Vladana Pavlovića koji je izneo na svom sajtu.

"Inovacija je ključna u razvijanju Srbije, a identiteti treba da su uvek u skladu sa vremenom u kojem živimo. Tradicije srpskog naroda je nemoguće ovom promenom izgubiti, već samo nadograditi. Postavimo dobar primer napretka generacijama koje dolaze, i učvrstimo bolji i iskreniji osećaj pripadnosti identitetu Srbije", ističe autor na svom sajtu.

Prema ideji Pavlovića, novi simbol Srbije predstavlja bela rozeta sa osam latica, postavljena simetrično na plavoj pozadini zastave, koja je simbol mirnog neba. Rozeta svojim izgledom i položajem simboliše jedinstvo, mir i stabilnost, a različitim laticama dinamičnost multikulturalnog i tolerantnog društva. Svojom drevnom simbolikom predstavlja sunce, zvezdu, život, i svojom cvetnom ornamentikom prirodu.

Autor je u svom rešenju zadržao sve tri panslovenske boje sa postojeće zastave Srbije. Radi bolje identifikacije, povećao je plavu površinu na zastavi, smatrajući da je teško zapamtiti kojim redosledom idu boje na trenutnoj zastavi, kao i razlikovati ih od sličnih zastava drugih država.

"Plavom bojom se stavlja akcenat na zastavi i tako lakše pamti. Ovom promenom zastava postaje i jedinstvena u svetu. Zbog veće plave površine, simbol se bolje ističe", navodi Pavlović.Inspiraciju za ovo je pronašao u tradiciji, koja je duga što se tiče ornamentike u Srbiji i može se   videti u arhitekturi i slikarstvu, kao i u odevnim i upotrebnim predmetima, ukrašenim knjigama...

Što se tiče grba Srbije, Pavlović takođe ocenjuje da srednjevekovna simbolika nije u skladu sa modernim vremenima i društvenim tokovima. 

"Srbija ima dugu heraldičku tradiciju koja potiče od Vizantijskog carstva, koristeći simbole hrišćanstva, među kojima su najkorišćenjiji ocilot (ognjilo, srpski krst), ljiljan, i simboli monarhije i carstva kao što su dvoglavi orao, kruna, kraljevski plašt i slično. U novom dobu ovakva srednjovekovna heraldika svojom simbolikom ne predstavlja savremeno tolerantno i multikulturalno društvo, jer Srbija je sekularna i demokratska republika po Ustavu Republike Srbije", stav je Pavlovića. 


Više o ovome pogledajte na sajtu autora Vladana Pavlovića.

Tagovi

Komentari 401

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Аурора

Није ли логичније промијенити устав, тако да он буде у складу са грбом и заставом 😉 ?

Perun

Ja sam za. Lepo izgleda i prakticno.

Strahinja

Izgleda kao neka zemlja jugoistocne Azije.