• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više vrdanja u školi! Evo šta se sve menja

Od 1. septembra u 200 škola u Srbiji umesto dnevnika nastavnici će u učionice ići sa laptopovima ili tabletima u koje će evidentirati ocene, izostanke, pohvale i napomene o učenicima...


To će omogućiti roditeljima da uz odgovarajuću lozinku u svakom trenutku mogu da pristupe dnevniku i vide ocene i izostanke za svoje dete.

E dnevnik je pilot projekat Ministarstva prosvete koji će krenuti u 200 škola, a kada se steknu uslovi biće uveden u svih 1.800 škola u Srbiji.

To je samo jedan od pet servisa u okviru projekta E prosveta.

Kasnije je planirano da se uvodi E lektira, virtuelni muzeji, informacioni sistem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.

NOVI ZAKON: Kazne za roditelje i učenike, evo koje

Rukovodilac projekta E prosveta Bojan Radić kaže da će servis E dnevnik omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.

"Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog, ali ne i iz drugih predmeta", rekao je Radić novinarima na predstavljanju projekta.

Sve ocene učenika mogu da vide direktor škole i razredni starešina, a roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika, samo za svoje dete.

Uskoro: Roditelji će stalno moći da vide ocene


Radić kaže da će roditelji morati da pričekaju malo da se sistem uhoda pa će tek onda dobiti lozinke preko kojih će moći da pristupe podacima iz dnevnika za svoje dete.

"Psiholozi su nam tražili da roditelji mogu da vide ocene sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili i objasne zašto je tako. Prihvatili smo njihov zahtev", pojašnjava Radić.

Usvojen je i predlog psihologa da se o deci u E dnevnik beleže i pohvale, što do sada nije bio slučaj.

Takođe, direktori će u svakom trenutku moći da vide kako je rangirana njihova škola u odnosu na druge, a kriterijumi u rangiranju biće ocene, broj izostanaka i dostignuća na takmičenju.

Ukoliko se desi da nastavnik pogreši ocenu, mora da prosledi zahtev za izmenu ocene direktoru koji to obavlja.

U narednoj fazi, pojašnjava Radić, ideja je da se roditeljima šalju i SMS poruke o izostancima dece sa časa.

Radić kaže da E dnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima.

Svaka škola može da pristupi samo svojim podacima, a ostali nivoi - školska uprava, Ministarstvo imaju samo brojčane, statističke podatke koje im škole inače šalju.

Evo novina za đake od 1. septembra

Osnovne škole obuhvaćene pilot projektom vodiće samo elektronski dnevnik, dok će srednje škole u projektu voditi duplu evidenciju, zbog zakonske regulative.

Sa projektom se u Srbiji krenulo ambiciozno dok su komšije Hrvati bili mnogo oprezniji pa su prve godine u projekat uključili samo tri škole , druge godine 29 škola.

Naravno, imali su na raspolaganju mnogo više novca od Srbije koja projekat finansira iz donacija.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 13

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pobegla iz prosvete

E gispodo politicari prvo ste trebali da omogucite internet u svakoj kuci u Srbiji pa onda da razmisljamo o uvodjenju programiranja za decu zeljnu igre i uvodjenju e dnevnika. I niko nije obratio paznju na trenutne IKT sposobnosti zaposlenih, verujte mi mnogi jos uvek pisu planove i pripreme (prosvetari znaju i cemu pricam) rukom u svesku. Zaostali smo mi poprilicno za ovakve price.

Srbenda

Ovo treba da se uvede za politicare, ministre i direktore! Kad slazu i ukradu da se odmah posalje SMS na sve brojeve u Srbiji ali o njihovom trosku!

Maxymus

Vratite cupanje zulufa i stajanje u cosku za kaznu da nam bude bolje obrazovanje.

MONDO REPORTAŽA