Hiljade kupaca u Britaniji su možda dobile virus hepatitis E iz svinjskih prerađevina koje se prodaju u tamošnjim supermarketima, pronašla je istraga institucije Javno zdravlje Engleske (Public Health England, PHE).
Podaci su zabrinjavajući jer, navodno, zarazi se godišnje između 150.000 i 200.000 Britanaca svake godine samo tako što pojedu proizvode od prerađenog svinjskog mesa uvezenog iz Holandije i Nemačke, prenosi "Sandi tajms".
Istražioci su utvdili životne i kupovne navike šezdesetoro ljudi kod kojih je utvrđen virus, i PHE je izdvojio kao zajedničko jednu vrstu (marku) kobasica i kuvane šunke iz određenog lanca supermarketa, imenovanog samo kao "Supermarket X", prenosi Euractiv.com.
Britanske vlasti se trude da ne okrive supermarket, zbog čega nije ni imenovan, ali holandski mediji su kao izvot zaraze imenovali giganta Tesco, i njihovu robnu marku. Kompanija je odbila da komentariše izveštaj, što je i očekivano je nije imenovana u Britaniji.
Pronađena podvrsta virusa hepatitis E nije otkrivena nigde kod svinja u Velikoj Britaniji, niti je 60 ljudi iz studije putovalo u inostranstvo.
Prema podacima PHE, broj slučajeva hepatitisa E, koji nisu povezani sa putovanjem zaraženih u inostranstvo, su inače značajno porasli - sa 368 u 2010. godini, a 1.243 u 2016.
Ova vest o zaraženoj hrani dolazi u vreme skandala u EU sa jajima koja su "začinjena" pesticidima Zbog toga će Evropska komisija organizovati hitan sastanak ministara, kako bi se prekinulo prebacivanje odgovornosti sa jedne države članice na drugu, najavio je komesar EU za zdravlje, Vitenis Andriukaitis u petak.
Poraz Zvezde i čarke na kraju: Crveno-beli sjajno krenuli pa se skroz ugasili
Posle ovog poraza Zvezda je potonula: Efes izbacio crveno-bele iz plej-of slike, pogledajte tabelu Evrolige!
"Krenuli smo dobro, a onda se desio kolaps!": Sferopulos video dva različita tima, zato je Zvezda izgubila
Partizan pronašao novog trenera: Vraća se u Humsku čovek čiju "bombu" pamti Zvezda?
"Sav javni prevoz u Beogradu će biti besplatan": Šapić najavio veliku promenu od 1. januara