On tvrdi da je ono poslovalo pozitivno i da se u to vreme nije uvozio ni kilovat struje, već da se struja izvozila.

Iznoseći odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu detaljno je objasnio poslovanje RB Kolubare, osvrćući se i na izveštaje EPS-a i mašinsko veštačenje.

Govoreći o uspešnosti preduzeća u vreme njegovog rukovodstva, Tomić je ukazao da je u to vreme izvršeno restruktuiranje, te da u tom periodu nijedan kilovat struje nije uvezen, već da se struja izvozila.

Potvrđena optužnica za Kolubaru

Tomić je pred sudom tvrdio da je preduzeće u to vreme ostvarilo maksimalne rezultate, povećalo proizvodnju i ostavilo kopove spremne za nove espoloatacije.

Povodom ovog slučaja, Tomić, koji je kadar Demokratske stranke Srbije, bio je uhapšen 3. oktobra 2011. godine i u pritvoru je proveo godinu dana.

Optuženi za veliku pljačku Kolubare pred sudom

On je prvi od 28 optuženih započeo izlaganje odbrane koje će nastaviti i sutra.

KO JE SVE OPTUŽEN I ZAŠTO

Pored Tomića, na optužnici su i 11 rukovodilaca Kolubare i njenih zavisnih preduzeća - Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović i Duško Obradović.

Optuženo je i 16 odgovornih lica, vlasnika direktora privatnih preduzeća i radnji koje su Kolubari davale u zakup svoju mehanizaciju - Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijević zvani Kene, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević i Zoran Janković.

Uhapšen bivši direktor "Kolubare" u begu

Prema ranijim saopštenjima tužilaštva, oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena Kolubara od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.

Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina na štetu Kolubare privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist.