Protest Ne damo Ljubu saopstenje ministarstva prosvete

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Novi protest za Ljubu, Ministarstvo reklo svoje!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Povodom višednevnih protesta roditelja i prekida nastave u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu zbog smene direktora Ljube, danas se ponovo oglasilo Ministarstvo prosvete. Održan novi protest ispred škole. Roditelji i đaci ne odustaju

Deca i dalje ne idu na časove nakon što je smenjen direktor škole, a i na večerašnjem protestu, na kome je učestvovalo više stotina roditelja, najavljeno je da će tako ostati sve do petka, ali možda i kasnije.

Roditelji na protestu su osudili saopštenje koje je danas objavilo Ministarstvo prosvete i najavili da će istrajati u svom zahtevu da direktor Miroljub Mosurović ostane na čelu škole, javlja reporter Monda.

Sa večerašnjeg protesta ponovo je upućen poziv ministru da dođe u školu. Učesnici su održali i tri minuta ćutanja, kako bi i na taj način apelovali na prosvetne vlasti da u samoj školi provere da nema nikakvih neregularnosti.

Učenici na protestu su kredom ispisali celo školsko dvorište parolama "Ne damo Ljubu, i "Ministre sram te bilo",  javlja naš reporter. Protest se nastavlja i sutra.

ŠTA KAŽE MINISTARSTVO

Evo i današnjeg saopštenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoj koje je izazvalo revolt roditelja:

Ministarstvo navodi da ni na koji način nije destabilizovalo rad u toj školi i tvrdi da je "pod pritiskom roditelja koji žele da njihova deca idu na nastavu". Takođe, Ministarstvo tvrdi i da je "protest politički motivisan".

"Ministarstvo je na osnovu izveštaja Republičke prosvetne inspekcije donelo jedinu, zakonom predviđenu odluku. Na delu je očigledna opstrukcija rada koja ima za cilj poništavanje legitimnih i na zakonu zasnovanih odluka" navodi se u saopštenju i dodaje:

"Nakon što su uz razrešenog direktora stale opozicione stranke svima je jasno da se iza protesta roditelja krije politički motivisan pokušaj Miroljuba Mosurovića da sačuva funkciju direktora", piše Ministarstvo.

Dodaje se i da je ministarstvo poslednjih dana "pod mnogo većim pritiskom od strane roditelja koji žele da njihova deca pohađaju nastavu, ali im je to onemogućeno opstrukcijom u školi".

"Apelujemo na roditelje da prevashodno misle na svoju decu i da se sete da je osnovno obrazovanje obavezno zakonom", ističe se u saopštenju. 

NE DAJU LJUBU: Đaci bez nastave sigurno do petka!

svetozar miletić, protesti, ljuba, Izvor: MONDO/Goran Sivački


Uazuje se i na član 6. Zakona o javnom okupljanju u kome se jasno kaže da ispred škole nije dozvoljeno okupljanje. (Član 6. Zakona o javnom okupljanju- Okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namere, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja,morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Pod mestom smatra se prostor ispred zdravstvene ustanove, ŠKOLE, predškolske ustanove, kao i prostor ispred objekta od strateškog ili posebnog značaja za odbranu i bezbednost Republike Srbije).

MINISTAR o direktoru Ljubi: NEĆU POPUSTITI

"Ubeđeni smo da jedan prosvetni radnik ne bi smeo sebi da dozvoli da zloupotrebi poverenje roditelja i radi na štetu učenika. Ukoliko razrešeni direktor smatra da odluka Ministarstva nije u skladu sa zakonom na raspolaganju mu je zakonom predviđena procedura. Što se tiče dela zaposlenih koji bojkotuju rad podsećamo ih da njihovo postupanje nije u skladu sa zakonom", navodi ministarstvo.

Nezadovoljni roditelji najavili su da će se i danas okupiti ispred zemunske OŠ "Svetozar Miletić" zbog smene direktora Ljube.

Deca van škole, čeka se sreda

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je juče da neće popustiti pred pritiscima da se povuče odluka o smeni direktora škole Miroljuba Mosurovića.

Protest zbog iznenadne smene, koja je potpisana uoči samog početka nove školske godine, počeo je u petak ujutro a uveče je na velikom skupu direktor Miroljub Mosurović pozvao ministra Šarčevića da poseti školu, koju je komisija Ministarstva prosvete dala najvišu ocenu, i razgovara sa njim.

PREMA MINISTARSTVU, LJUBINI "GRESI" SU...


"1) Nezakonit prijem u radni odnos zaposlenih koji nisu imali potreban stepen stručne spreme, imali su samo osnovne studije 240 bodova a ne i master kako Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) propisuje u čl. 8.

2) Način zasnivanja radnog odnosa sa troje zaposlenih je takođe u suprotnosti sa članom 132. ZOSOV.

3) Broj učenika u odeljenjima veći je od propisanog (najviše do 30 učenika) Zakonom.

4) Škola nije dostavila dokaze za članove Školskog odbora da ispunjavaju uslove o neosuđivanosti što je predviđeno članom 54. stav 11. tačka 4. ZOSOV.

5) Da članovi Školskog odbora nisu članovi drugog Organa upravljanja što je takođe predviđeno članom 54. stav 11. tačka 2. ZOSOV;

6) Sednicama Školskog odbora ne prisustvuju redovno članovi sindikata, ni učeničkog parlamenta što je predviđeno Zakonom.

7) Školski odbor je doneo nezakonitu Odluku o preporučenom iznosu roditeljskog dinara u iznosu od 1.400 din. Mada je ovo u Zakonu isključivo ovlašćenje Saveta roditelja škole.

8) Školski odbor nije doneo Plan stručnog usavršavanja zaposlenih i nije usvajao izveštaj o njegovoj realizaciji na način kako je predviđeno članom 57. stav 1. tačka 8. Zakona;

9) Donošenjem nezakonitih odluka direktora i Školskog odbora stekli su se uslovi za uvođenje privremenih mera u skladu sa članom 35. Zakona".

DIREKTOR: Ministre, dođite u školu

Ovo nije prvi put da đaci, roditelji i nastavnici brane svog direktora. Još u martu je već bio održan protest zbog razrešenja Mosurovića, ali je tada ta odluka suspendovana, pa je on ostao na toj funkciji.

Zemunsku osnovnu školu je često obilazila inspekcija, a problemi su počeli još pre nekoliko meseci. U školi nam je rečeno da je imenovan novi Školski odbor i postavljen v.d. direktora Miloš Gačić, koji nije dobio nijedan glas podrške zaposlenih u školi.

"Članovi novog Školskog odbora su odmah uputili pismo u kojem navode da ne žele da prihvate imenovanje. Čak je i on (v. d. direktora) glasao za Ljubu Mosurovića", rekao je za MONDO predsednik Školskog odbora Zoran Todić.

Međutim, 28. juna ponovo je došao inspekcijski nadzor u školu i napravio je zapisnik, na osnovu kojeg je doneta nova odluka o razrešenju. U međuvremenu, organi škole su stavili primedbe na zapisnik, ali su te primedbe opovrgnute bez nekog posebnog obrazloženja.

"Prošle školske godine prošlo je desetak gradskih prosvetnih inspekcija. Nijedan jedini vanzakonski nalaz nije nađen, nijedna mera nije naložena. Obrazloženje o mom razrešenju je u 8 tačaka i nijedna nije istinita... Mislim da ministar nema prave informacije", izjavio je Mosurović medijima, navodeći da je sve što mu je zamereno lako proverljivo.

On je dodao da se u toj školi apsolutno poštuje zakon i da u odeljenjima nema više đaka od propisanog broja.

"ŠARMANTNI DIREKTOR JE..."

"Ovaj šarmantni direktor je magistar fizičke kulture, dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograda, nosilac priznanja zaslužni pedagog fizičke kulture Jugoslavije, Srbije i Beograda, ovaj šarmantni direktor je počasni građanin Zemuna", odgovorio je Mosurović na opasku ministra da je reč o "šarmantnom direktoru".

Takođe, nakon što je inspekcija ukazala na neke nepravilnosti sa početka godine, one su otklonjene, ali se Ministarstvo sada opet na to poziva, dodaje Mosurović.

Savet škole, Školski odbor i razrešeni direktor pozivaju ministra prosvete da dođe u školu i lično se uveri kakvo je pravo stanje. 

I Mosurović i Zvezdana Čolić iz Saveta roditelja odlučno odbacuju bilo kakvu politizaciju ovog problema.

"Ovo nije ni politička borba, ni politički skup, već želimo da ukažemo na to da u radu škole nema nezakonitosti, već da u radu inspekcije ima nepravilnosti, kao i da rešenje o razrešenju direktora nije zakonito", istakla je Zvezdana Čolić.

Zašto đaci i roditelji vole direktora Ljubu?

Ova škola je jedna od najboljih u Srbiji po uslovima i načinima rada u školi. Škola je potpuno renovirana (zahvaljujući ličnim donacijama bivših đaka!), a između ostalog, u dvorištu je postavljena drvena kućica, kao donacija iz Rusije, kao prototip budućeg etno sela koji ovaj direktor želi da napravi kod Gornjeg Milanovca (mesto Šilopaj), a u kojem bi deca i roditelji provodili vreme, sadili voće i povrće, družili se sa domaćim životinjama, pravili zimnice...

U međuvremenu, na Facebook-u je napravljena stranica "Ne damo Ljubu", a pokrenuta je i online peticijaza ostanak Miroljuba Mosurovića na čelu ove škole.

Komentari 71

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nena127

Ne znam koliko je u inspekcijskim nalazima učestvovala masna devojka zvana Dragica iz "Lajkovac"?

Jovan

Tako je to kad meko sa visom kalemarskom iz vranja postane ministar.nazadno nema sta

Nenad

Pa ovi su u 8 tacaka opisali prototip ponasanja direktora i upravnih odbora javnih ustanova kojima rukovode SNS-ovi kadrovi. A o tome sto polovina sadasnjih direktora javnih preduzeća im nisu ispunjavali uslove konkursa i da ne pricamo.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader