Protest Ne damo Ljubu novi direktor preuzeo duznost

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Obrt u slučaju "Ljuba": Novi direktor na dužnosti!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Posle višednevnih tenzija i protesta roditelja dece OŠ Svetozar Miletić u Zemunu zbog smene direktora te škole Miroljuba Mosurovića, roditelji danas tvrde da se razvoj događaja značajno promenio...

Deca u toj školi od početka školske godine ne idu na časove nakon što je smenjen direktor škole. Resorni ministar objasnio je da je to učinjeno zbog neregularnosti u radu dirketora, dok roditelji tvrde da nema govora o bilo kakvim nepravilnostima i da je direktor, zvani Ljuba, najviše doprineo da ta škola bude jedna od dve najbolje u Srbiji.

Danas se situacija dodatno zakomplikovala.

Naime, u saopštenju, Savet roditelja navodi da je novoimenovani direktor promenio mišljenje i da više nije na strani Ljube, da je pretio roditeljima i tražio da protest prestane, a navodno je u školu nenajavljeno stigla i prosvetna inspekcija.

Novi protest za Ljubu, Ministarstvo reklo svoje!


"Novoimenovani direktor je promenio mišljenje, izgleda da je ipak teško odbiti vlast. Nakon što je odbio imenovanje i glasao sam protiv sebe, danas se, nakon šest dana protesta pojavio u školi uz zahtev da se protest prekine i uz pretnje, kako kolektivu, tako i deci i roditeljima", navodi savet.

Dodaje se da će se kolektiv i sindikat obratiti ministarstvu saopštenjem "povodom pretnji i povodom odsustva podrške nezakonito imenovanom novom direktoru".

Roditelji su, kažu, kranje zabrinuti kako će pretnje uticati na dalji rad i kvalitet nastave u ovoj školi i sada se plaše da puste decu na nastavu.

"Trenutno je u školi prosvetna inspekcija, koja je došla nenajavljena. Traže novoimenovanog direktora da sa njim razgovaraju, on nije na random mestu. Neviđen pritisak se vrši na kolektiv", piše u saopštenju Saveta roditelja.

ljuba, direktor ljuba, svetozar miletić, protest, roditelji, Izvor: MONDO/Goran SivačkiOni tvrde i da u ovom slučaju zakon nije jednak za sve:

"Koliko je zakon jednak za sve pokazuje primer OŠ u Banovcima, koja ne radi do daljnjeg zbog renoviranja. Tamo nema prekršajnih prijava protiv odgovornih, niti kršenja dečijih prava na obrazovanje. Brojne ostale primere direktora koji su falsifikovali rezultate male mature i nisu razrešeni, da ne pominjemo".

Roditelji tvrde i da dečija prava na obrazovanje nisu ugrožena, s obzirom na to da su se roditelji i kolektiv škole organizovali tako da roditelji dobiju program rada i da rade sa decom kod kuće. "Deca se trenutno obrazuju po principu 'učenje na daljinu' što je i zakonska opcija za obrazovanje dece", navodi Savet.

Uz zahvalnost svima na podršci u borbi za bolju školu, roditelji još mole "sve političke subjekte da ne politizuju ovaj protest, jer to nanosi nemerljivu štetu i daje prostor nedobronamernima da zloupotrebljavaju".

"Ponavljamo: roditelji ne deluju u okviru ovog protesta kao pripadnici bilo koje političke stranke, već kao zabrinuti roditelji koji žele da održe stabilnost škole koja je dobila najvišu ocenu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja".

Ističe se još da se roditeljima i dalje niko nije obratio iz relevantnih institucija, kao i da se saopštenja “iz ministarstva” preko medija se ne mogu smatrati dijalogom.

"I dalje pozivamo ministra da dođe u školu i utvrdi ispravno činjenično stanje. Pozivamo i ostale institucije kojima smo se obratili da dođu da razgovaraju sa nama i uvere se u istinitost naših navoda. Roditelji su spremni na dalje proteste i radikalizaciju istih do rešenja ove situacije", piše u saopštenju Saveta i najavljuje se da će uskoro organizovati press konferenciju, na kojoj će ponoviti ove stavove i izneti nalaze pravnog tima.

ljuba, direktor ljuba, protest, roditelji, svetozar miletić, Izvor: MONDO/Goran Sivački

MINISTARSTVO: PROTEST ISPOLITIZOVAN

U jučerašnjem saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navodi se da to ministarstvo ni na koji način nije destabilizovalo rad u toj školi i tvrdi da je "pod pritiskom roditelja koji žele da njihova deca idu na nastavu". Takođe, Ministarstvo tvrdi i da je "protest politički motivisan".

"Ministarstvo je na osnovu izveštaja Republičke prosvetne inspekcije donelo jedinu, zakonom predviđenu odluku. Na delu je očigledna opstrukcija rada koja ima za cilj poništavanje legitimnih i na zakonu zasnovanih odluka" navodi se u saopštenju i dodaje:

"Nakon što su uz razrešenog direktora stale opozicione stranke svima je jasno da se iza protesta roditelja krije politički motivisan pokušaj Miroljuba Mosurovića da sačuva funkciju direktora", piše Ministarstvo.

Dodaje se i da je ministarstvo poslednjih dana "pod mnogo većim pritiskom od strane roditelja koji žele da njihova deca pohađaju nastavu, ali im je to onemogućeno opstrukcijom u školi".

"Apelujemo na roditelje da prevashodno misle na svoju decu i da se sete da je osnovno obrazovanje obavezno zakonom", ističe se u tom saopštenju.

NE DAJU LJUBU: Đaci bez nastave sigurno do petka!

Foto: Mondo/Goran Sivački


Uazuje se i na član 6. Zakona o javnom okupljanju u kome se jasno kaže da ispred škole nije dozvoljeno okupljanje. (Član 6. Zakona o javnom okupljanju- Okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namere, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja,morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Pod mestom smatra se prostor ispred zdravstvene ustanove, ŠKOLE, predškolske ustanove, kao i prostor ispred objekta od strateškog ili posebnog značaja za odbranu i bezbednost Republike Srbije).

MINISTAR o direktoru Ljubi: NEĆU POPUSTITI

"Ubeđeni smo da jedan prosvetni radnik ne bi smeo sebi da dozvoli da zloupotrebi poverenje roditelja i radi na štetu učenika. Ukoliko razrešeni direktor smatra da odluka Ministarstva nije u skladu sa zakonom na raspolaganju mu je zakonom predviđena procedura. Što se tiče dela zaposlenih koji bojkotuju rad podsećamo ih da njihovo postupanje nije u skladu sa zakonom", navodi ministarstvo.

Nezadovoljni roditelji najavili su da će se i danas okupiti ispred zemunske OŠ "Svetozar Miletić" zbog smene direktora Ljube.

Deca van škole, čeka se sreda

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je pre dva dana da neće popustiti pred pritiscima da se povuče odluka o smeni direktora škole Miroljuba Mosurovića.

Protest zbog iznenadne smene, koja je potpisana uoči samog početka nove školske godine, počeo je u petak ujutro a uveče je na velikom skupu direktor Miroljub Mosurović pozvao ministra Šarčevića da poseti školu, koju je komisija Ministarstva prosvete dala najvišu ocenu, i razgovara sa njim.

PREMA MINISTARSTVU, OVO JE PROBLEM:


"1) Nezakonit prijem u radni odnos zaposlenih koji nisu imali potreban stepen stručne spreme, imali su samo osnovne studije 240 bodova a ne i master kako Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) propisuje u čl. 8.

2) Način zasnivanja radnog odnosa sa troje zaposlenih je takođe u suprotnosti sa članom 132. ZOSOV.

3) Broj učenika u odeljenjima veći je od propisanog (najviše do 30 učenika) Zakonom.

4) Škola nije dostavila dokaze za članove Školskog odbora da ispunjavaju uslove o neosuđivanosti što je predviđeno članom 54. stav 11. tačka 4. ZOSOV.

5) Da članovi Školskog odbora nisu članovi drugog Organa upravljanja što je takođe predviđeno članom 54. stav 11. tačka 2. ZOSOV;

6) Sednicama Školskog odbora ne prisustvuju redovno članovi sindikata, ni učeničkog parlamenta što je predviđeno Zakonom.

7) Školski odbor je doneo nezakonitu Odluku o preporučenom iznosu roditeljskog dinara u iznosu od 1.400 din. Mada je ovo u Zakonu isključivo ovlašćenje Saveta roditelja škole.

8) Školski odbor nije doneo Plan stručnog usavršavanja zaposlenih i nije usvajao izveštaj o njegovoj realizaciji na način kako je predviđeno članom 57. stav 1. tačka 8. Zakona;

9) Donošenjem nezakonitih odluka direktora i Školskog odbora stekli su se uslovi za uvođenje privremenih mera u skladu sa članom 35. Zakona".

ljuba, protest, direktor ljuba, svetozar miletić, Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ministre, dođite u školu

Ovo nije prvi put da đaci, roditelji i nastavnici brane svog direktora. Još u martu je već bio održan protest zbog razrešenja Mosurovića, ali je tada ta odluka suspendovana, pa je on ostao na toj funkciji.

Zemunsku osnovnu školu je često obilazila inspekcija, a problemi su počeli još pre nekoliko meseci. U školi nam je rečeno da je imenovan novi Školski odbor i postavljen v.d. direktora Miloš Gačić, koji nije dobio nijedan glas podrške zaposlenih u školi.

"Članovi novog Školskog odbora su odmah uputili pismo u kojem navode da ne žele da prihvate imenovanje. Čak je i on (v. d. direktora) glasao za Ljubu Mosurovića", rekao je tada za MONDO predsednik Školskog odbora Zoran Todić.

Međutim, 28. juna ponovo je došao inspekcijski nadzor u školu i napravio je zapisnik, na osnovu kojeg je doneta nova odluka o razrešenju. U međuvremenu, organi škole su stavili primedbe na zapisnik, ali su te primedbe opovrgnute bez nekog posebnog obrazloženja.

"Prošle školske godine prošlo je desetak gradskih prosvetnih inspekcija. Nijedan jedini vanzakonski nalaz nije nađen, nijedna mera nije naložena. Obrazloženje o mom razrešenju je u 8 tačaka i nijedna nije istinita... Mislim da ministar nema prave informacije", izjavio je Mosurović medijima, navodeći da je sve što mu je zamereno lako proverljivo.

On je dodao da se u toj školi apsolutno poštuje zakon i da u odeljenjima nema više đaka od propisanog broja.

"ŠARMANTNI DIREKTOR JE..."

"Ovaj šarmantni direktor je magistar fizičke kulture, dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograda, nosilac priznanja zaslužni pedagog fizičke kulture Jugoslavije, Srbije i Beograda, ovaj šarmantni direktor je počasni građanin Zemuna", odgovorio je Mosurović na opasku ministra da je reč o "šarmantnom direktoru".

Takođe, nakon što je inspekcija ukazala na neke nepravilnosti sa početka godine, one su otklonjene, ali se Ministarstvo sada opet na to poziva, dodaje Mosurović.

Savet škole, Školski odbor i razrešeni direktor pozivaju ministra prosvete da dođe u školu i lično se uveri kakvo je pravo stanje.

I Mosurović i Zvezdana Čolić iz Saveta roditelja odlučno odbacuju bilo kakvu politizaciju ovog problema.

"Ovo nije ni politička borba, ni politički skup, već želimo da ukažemo na to da u radu škole nema nezakonitosti, već da u radu inspekcije ima nepravilnosti, kao i da rešenje o razrešenju direktora nije zakonito", istakla je Zvezdana Čolić.

Zašto đaci i roditelji vole direktora Ljubu?

Ova škola je jedna od najboljih u Srbiji po uslovima i načinima rada u školi. Škola je potpuno renovirana (zahvaljujući ličnim donacijama bivših đaka!), a između ostalog, u dvorištu je postavljena drvena kućica, kao donacija iz Rusije, kao prototip budućeg etno sela koji ovaj direktor želi da napravi kod Gornjeg Milanovca (mesto Šilopaj), a u kojem bi deca i roditelji provodili vreme, sadili voće i povrće, družili se sa domaćim životinjama, pravili zimnice...

U međuvremenu, na Facebook-u je napravljena stranica "Ne damo Ljubu", a pokrenuta je i online peticijaza ostanak Miroljuba Mosurovića na čelu ove škole.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Profesor

Ljudi, i na Vračaru, u Ribnikaru isti scenario. Pomagajte!

Dolce Vita

Nadam se samo da nakon svega deca nece izvuci deblji kraj,a sve mi se cini da hoce...

Milica

Za roditelja Sram te bilo! Kao prvo, da si informisan malo bolje, a ne samo mediji što serviraju, znao bi da je to jedan od najboljih učitelja u toj školi i da nikada nije bio niti u jednoj stranci! Kao drugo, najkalse je upravljati gomilom neandertalaca koji koriste decu za proteste. A kao treće, Vd direktora nije isto što i Direktor! On je vrsilac dužnosti direktora dok se ne izabere novi direktor. Izmedju ostalog, ne mora da znači da će on kasnije i biti direktor! Blatite coveka, mene bi bilo sramota da sam na vašem mestu! Niti je učitelj Milos kriv što je Ljuba smenjen, pa da sada po njemu pljujete! Ali hvala Bogu, srpska posla, mora se naći žrtveno jagnje!

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader