Nove mere države za borbu protiv korupcije | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Nove mere države za borbu protiv korupcije

Izvor MONDO/Fonet
Izvor MONDO/Fonet

Priprema za primenu novih zakonskih rešenja i mera biće sprovedene do kraja 2017. i početka 2018., kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za efikasan početak reforme, 1. marta naredne godine, kaže ministarka.

Ministarka pravosuđa Nela Kuburović izjavila je danas da je Vlada Srbije postavila kao prioritetan zadatak nultu toleranciju prema korupciji, najavljujući uspostavljanje udarnih timova u tužilaštvima i specijalizaciju policajaca, tužilaca i sudija u oblasti finansijskog kriminala i korupcije.

Borba protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije podrazumeva brz i efikasan krivični postupak, na osnovu novih krivičnih dela koja su predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene u novembru 2016. godine, podsetila je Kuburović na konferencija "Prevencija i borba protiv korupcije".

Na osnovu bolje definisanih krivičnih dela, tužilaštvo će podnositi kvalitetne optužnice, koje će rezultirati osuđujućim presudama, istakla je ona i najavila da je Vlada pripremila niz mera za postizanje tog cilja.

Te mere su sadržane u usvojenom, modernizovanom Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, novom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, objasnila je Kuburović.

Priprema za primenu novih zakonskih rešenja i mera biće sprovedene do kraja 2017. i početkom 2018. godine, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za efikasan početak reforme, koja će početi 1. marta naredne godine, najavila je ona.

Ilustracija
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan StojanovićKako je istakla, centar borbe protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije za teritoriju čitave Srbije je Tužilaštvo za organizovani kriminal, čiji će rad biti unapređen u narednom periodu.

Viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu biće regionalni centri u kojima će se formirati posebna odeljenja za procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementima, precizirala je Kuburović.

I dalje ne prijavljujemo korupciju... evo zašto


Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je borba protiv korupcije važna za ljude u Srbiji, ne samo zbog ispunjavanja uslova iz poglavlja 23 u procesu evropskih integracija.

Fabrici je kazao da je projekat, koji se finansira iz programa "IPA 2013", vredan 3,2 miliona evra i trajaće 30 meseci, a ima tri cilja - uspostavljanje jasnog pravnog okvira, jačanje prevencije i unapređenje kapaciteta za represiju.

Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcijeOn je pozdravio nedavno imenovanje direktora Agencije za borbu protiv korupcije i izrazio nadu da će novi zakon o Agenciji biti uskoro usvojen.

Fabrici je najavio i dolazak u novembru kolega iz Evropske komisije, koji će pogledati slučajeve visoke korupcije i dokle se stiglo u tim postupcima.

Zamenica republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić ponovila je da korupcija šteti građanima i ometa privredni i društveni razvoj, zbog čega njeno suzbijanje predstavlja prioritet za državne organe.

To je jedan od prioriteta iz Akcionog plana za poglavlje 23, rekla je Stojšić, koja navodi da je odlučno gonjenje svih vidova korupcije prioritet u radu državnih organa.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa istakla je da će projekat doprineti efikasnojoj primeni Strategije za borbu protiv korupcije i odgovarajućeg akcionog plana, kao i Akcionog plana za poglavlje 23.

Donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao novog krovnog zakona za postupanje Agencije, je od velikog značaja, dodala je ona.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Sef katastra je sa svojom zenom, koja je bila zemljisno-knjizni sudija, napravio korupcijsku bandu i za novac "prepisao" u katastru komsiji deo moje pradedovine.Nakon toga, komsija vec15 godina maltretira moju porodicu po sudu trazeci nesto sto mu ne pripada i naravno nijedan spor nije "dobio".Jedino ovaj u katastru ne ispravlja gresku, jer je prumio novac, sto i ne krije, jos se hvali, a cujem da je mnoge ojadio za imovinu i za to primio mito.Onda se uclanio u sns i postao predsednik opstine varvarin(namerno malim slovima pisem!).I sta kao "oni" se bore protiv kprupcije?Pa jedino su oni postavili lo*ova, iako se on i pre njih gurao uz svaku vlast i svi su ga ignorisali!Jedino je sns postavio pljackasa moje pradedovine za predsadnika opstine-moj zakljucak je:isti se istom raduje!!!Hvala bagro ne opevana,podseticu vas da Boga ima onog momenta kad zakukate!!!

Todor

Hoće li poći od Vilina.

Sloboda Narodu

A na ministru poljoprivrede sprovedite obuku, taj je doktor u toj oblasti

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU