Oslobođen Mišković! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Oslobođen Mišković!

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Apelacioni sud jednoglasno je odlučio da pravosnažno oslobodi biznismena Miroslava Miškovića za zloupotrebe sa putarskim preduzećima. Ponavlja mu se suđenje za utaju poreza.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Sud je i ukinuo deo prvostepene presude kojom je vlasnik Delta holdinga bio osuđen na pet godina zatvora i osam miliona dinara, zbog optužbi da je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Istim rešenjem, Apelacioni sud je naložio da mu se zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka suđenje za utaju poreza ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Ukinutim delom presude Mišković je 20. juna 2016. bio osuđen zbog krivičnog dela utaja poreza izvršena pomaganjem.

Miroslavu Miškoviću pet godina zatvora!

Po nalaženju Apelacionog suda, nema dokaza da je Mišković izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u vezi sa putarskim preduzećima.

U osuđujućem delu presude, koji je ukinut, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka "budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni".

Povodom ukidanja dela presude koji se odnosi na poresku utaju Apelacioni sud je podsetio da je Mišković proglašen krivim da je izvršio krivična dela utaja poreza u pomaganju, jer je svojim savetima pomogao sinu Marku - vlasniku pravnog lica pomogao da prikrije činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje tih obaveza i time izbegne plaćanje obaveza po dobitku Mera Investment Fund B.V.

Apelacioni sud je naveo i da prvostepeni sud nije dao jasne i nesumnjive razloge kojim je to savetima Miroslav Mišković pomogao sinu da izvrši krivično delo, ako se ima u vidu odbrana okrivljenog, kao i saoptuženih prema kojima je postupak razdvojen, da je privredno društvo Mera Investment osnovano i registrovano u Republici Srbiji po svim propisima važecim u Republici Srbiji, da je kupovina akcija od strane 'Mera Investment Fund B.V.' iz holandskih Antila, a zatim unos akcija kao povećanje kapitala 'Mera Investment' bilo registrovano kod svih državnih organa i upisano kao promena u Agenciji za privredne registre u Republici Srbiji.

Takođe, taj sud je zaključio da je prvostepeni sud u osudujućem delu povredio zakon, jer je svoju osuđujući odluku zasnovao na autentičnom tumačenju Zakona o porezu na dobit preduzeća i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i na obaveštenju Ministarstva finansija i privrede, odnosno organizma dve druge grane vlasti.

Apelacioni sud je ukazao da iz spisa predmeta proizlazi da se Specijalni sud dopisom obratio Narodnoj skupštine Srbije i Ministarstvu finansija i privrede, u kojima je direktno tražio odgovore na sporna pravna pitanja na koja nije imao odgovor ni nakon brojnih izvedenih dokaza odbrane i tužilaštva za organizovani kriminal, saslušanih brojnih svedoka, stručnih savetnika, veštaka, te pravnih mišljenja brojnih stručnih savetnika iz oblasti poreske politike.

Po stavu Apelacionog suda ovakvo postupanje prvostepenog suda je protivno Zakoniku o krivičnom postupku, Ustavu Srbije, kao i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Suđenje će mu se sada ponoviti samo po delu optužnice tužilaštva za organizovani kriminal koja ga tereti za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

ODLUKA O MARKU MIŠKOVIĆU I ĐURAŠKOVIĆUSud je takođe jednoglasno odlučio i da Miškovićev sin Marko, kao i Milo Đurašković i ostali okrivljeni takođe budu oslobođeni za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, a ponavlja im se suđenje po optužbama za utaju poreza, odnosno za oštećenje Fabrike maziva u Kruševcu.

Utaja poreza: Gazda Miško na Apelacionom sudu

Istom odlukom Apelacioni sud je ukinuo deo presude kojom su Marko Mišković i Milo Đurašković bili osuđeni na zatvorske i novčane kazne zbog utaje poreza, a Đurašković i još nekoliko okrivljenih i zbog oštećanja kruševačkog FAM-a i naložio da im se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.

Ukinutim delom presude Marko Mišković je bio osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Đurašković je zbog oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM) i utaje poreza bio osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara, a njegovi saradnici u tom slučaju na kazne od tri do pet godina zatvora.

Presudom Apelacionog suda Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović pravosnažno su oslobođeni optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Zbog optužbi za pomaganje Marku Miškoviću da utaji porez suđenje će se ponoviti i prema Živojinu Petroviću i Jadranki Bardić.

Zbog oštećenja FAM-a, ponovo će se suditi Dejanu Jeftiću, Risti Ristiću, Bori Jeliću, Branislavu Jovanoviću, Ljiljani Kostić i Srđanu Filipoviću.

Po nalaženju Apelacionog suda, nema dokaza da su Đurašković i Marko Mišković oštetili putarska preduzeća, pa tako ni da su im Risto Ristić, Milutin Gašević, Dejan Jevtić, Zdravko Rašo i Predrag Filipović u tome pomogli.

Što se tiče ukinutog dela presude, po stavu Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

"Izreka prvostepene presude je nerazumljiva, protivrečna sama sebi i razlozima presude, pri čemu ne sadrži ni razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni", naveo je Apelacioni sud.

Protiv Miroslava Miškovića i vlasnika preduzeća Nibens grupa Mila Đuraškovića, kao i još osam optuženih, vodili su se krivični postupci zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković pušteni su da se brane sa slobode posle hapšenja decembra 2012. godine, za šta su morali da polože jemstvo od više miliona evra.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 282

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Vučić uhapsio Miškovića bez dokaza, da bi podigao sebi rejting...i šta ćemo sad?

Eminac

Kakvi sve krimosi su na slobodi i odlucuju o nasim sudbinama, ovo je gotovo olaksanje jer je Misko ipak visi vid inteligencije

Mr

Ima li Srba u Srbiji, ili ste izumrli?

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU