• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija po kvalitetu obrazovanja tek na 99. mestu

Izvor mondo.rs

Srbija se po rezultatu na planu obrazovanja i zapošljavanja u 2016. nalazila na 57. mestu, ali po kvalitetu obrazovnog sistema zauzima tek 99. mesto, pokazuje Indeks ljudskog kapitala, koji je definisao Svetski ekonomski forum.

Srbija je, takođe, od 137 zemalja na 134. mestu po kapacitetu da zadrži kvalitetne kadrove i na 132. mestu da privuče talente, rekla je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Biljana Jovanović Gavrilović na konferenciji o obrazovnim promenama u Srbiji. 

Ipak, dobra je stvar da Srbija zauzima visoko 16. mesto po diversifikaciji znanja visokoobrazovanih, rekla je Jovanović Gavrilović

Učenici koji planiraju odlazak na studije nedovoljno poznaju visoko obrazovanje, što je zabrinjavajuće, a evropski sistem prenosa bodova, kao i prava i obaveze studenata, potpuna su nepoznanica budućim studentima, ukazala je profesorka Zorana Lužanin sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Kad je reč o srednjoškolcima koji žele da se bave različitim poslovima u okviru IT sektora, dominiraju učenici muškog pola, učenici iz gimnazija, đaci iz većih gradova, kao i učenici čiji roditelji imaju viši ili visok nivo obrazovanja.

Oni ne biraju IT sektor radi sticanja praktičnih znanja koja bi vodila boljem socijalnom statusu, već zbog potrebe za razvojem profesionalnih kompetencija. Može se pretpostaviti da ovi učenici već imaju visok socijalni status, te da izbor IT sektora za njih ne predstavlja kanal vertikalne pokretljivosti, rekli su predstavnici Instituta za pedagoška istraživanja.

Od ukupnog broja mladih koji su zaposleni, samo je 7, 8 odsto u preduzetničkim vodama, a na osnovu istraživanja se može zaključiti da neformalni oblici preduzetničkog obrazovanja daju bolje rezultate od učenja kroz formalnu nastavu, ukazala je Svetlana Kisić sa Ekonomskog instituta.

Istraživanja su, takođe, pokazala i da su zarade nastavnika u direktnoj vezi sa znanjem učenika.

Što je u određenoj zemlji veća prosečna godišnja zarada nastavnika u osnovnom obrazovanju to učenici ostvaruju bolje rezultate na PISA testiranju u sva tri posmatrana domena pismenosti - matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, rezultati analize koju su uradili Nemanja Vuksanović i Dragan Aleksić sa Ekonomskog fakulteta.

Štaviše, analiza pokazuje da je uticaj zarade nastavnika na obrazovna postignuća učenika veći od uticaja bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika i ukupnih izdvajanja za obrazovanje po učeniku, što ukazuje na posebnu važnost zarade nastavnog osoblja kao faktora unapređivanja kvaliteta obrazovanja u određenoj zemlji.

Kad je reč o celoživotnom učenju, istraživanja pokazuju da oko 59 odsto zaposlenih u Srbiji na svom glavnom plaćenom poslu gotovo nikad ne koristi računar, kao i da je procenat zaposlenih koji su učestvovali u obukama vezanim za osposobljavanje na poslu približno na polovini proseka EU (28), rekli su profesori Ekonomskog fakulteta Đorđe Mitrović i Maja Jandrić i Vesna Fabian iz Ministarstva prosvete.

Konferenciju o obrazovnim promenama u Srbiji organizovao je Institut za pedagoška istraživanja u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Ma daj ne nasedajte na te na te gluposti. Što ne objave ko je u prvih 10 da nisu možda Ameri na prvom mestu a misle da je Severna Koreja u Evropi ili u Africi, dok naši klinci osvajaju medalje širom sveta u znanju (matematike pogotovo). Naši ljudi su svuda cenjeni kao stručnjaci.

Veteran

Tuzna vest! Obrazovanj , nauka i kultura su prioritet. E Srbijo pet komentara na ovu vest! Zato na pevaljke i sport po 300-400 komentara! Ma hleba i igara za narod!

johny91

"I tako neobrazovani, Nemcima smo dobri..." Nikola, 3.god. V.e.

special image