Arandjelovac vrsnjacko nasilje Tuzilastvo pokrece krivicni postupak.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Nasilni dečaci će biti gonjeni za zlostavljanje

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Posle novog snimka vršnjačkog nasilja na kom se vidi kako jednog dečaka maltretiraju drugovi u školi u Aranđelovcu, Više javno tužilaštvo u Kragujevcu saopštava da će prema maloletnom izvršiocu pokrenuti krivični postupak.

Tužilaštvo će prema maloletnom izvršiocu pokrenuti krivični postupak zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje iz člana 137. Krivičnog zakonika.

Reč je o o slučaju vršnjačkog nasilja koji se dogodio u oktobru 2015. godine u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu, a koji je tek sada objavljen u medijima.

Tom prilikom su maloletni izvršioci T.I. i M.O. verbalno i fizički zlostavljali maloletnog Đ.J. (svi rođeni 2000. godine), a tužilaštvo navodi da je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u saradnji sa policijom, preduzelo sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su od značaja za donošenje tužilačke odluke.

PONOVO NASILJE U ŠKOLI: Prebijen im ljubio ruke

U saopštenju se navodi da je iz Policijska stanice u Aranđelovcu Tužilaštvu danas dostavljen izveštaj u vezi događaja maloletničkog vršnjačkog nasilja koji se dogodio u oktobru 2015. godine.

Tužilaštvo navodi da je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u saradnji sa policijom, preduzelo sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su od značaja za donošenje tužilačke odluke povodom još jednog slučaja maloletničkog vršnjačkog nasilja koji se dogodio u oktobru 2015. godine.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu saopštava da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, neće tolerisati nijedan slučaj nasilja, a posebno kada se radi o slučajevima maloletničkog vršnjačkog nasilja, kao i da će preduzeti sve radnje kako bi se takvi slučajevi, kada se dogode, u skladu sa zakonom krivično procesuirali.

O daljem toku postupka tužilaštvo će obavestiti javnost.

Na danas objavljenom snimku, koji traje nekoliko minuta, vidi se kako dva dečaka maltretiraju trećeg, sitnijeg dečaka.

Nakon udaraca i maltretiranja, učenici su od zlostavljanog dečaka tražili da im poljubi ruku.

Pre ovog snimka, na internetu se pojavio užasavajući snimak zlostavljanja učenice Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu koju su napali školski drugovi i drugarice.

KAKO BI MOGLI DA BUDU KAŽNJENI UČENICI KOJI SU TUKLI DRUGARICU

Postupak protiv maloletnika koji su tukli i maltretirali svoju drugaricu iz Tehničke škole u Aranđelovcu, a koji se vide na snimku objavljenom juče, sprovešće se prema "Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica". 

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić kaže da su u ovom slučaju učinioci krivičnog dela "mlađi maloletnici" (imaju po 15 godina) kojima i nije moguće izreći najstrože sankcije (na primer maloletnički zatvor) i da bi trebalo razmotriti primenu takozvanog "vaspitnog naloga".

Šta je "vaspitni nalog"

Vaspitni nalog je vrsta "parasanakcije" koju može da odredi tužilac kada proceni da je to celishodno i bez pokretanja krivičnog postupka, ili kasnije u toku postupka - sudija za maloletnike. On se može izreći za krivična dela za koja je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, a u ovom slučaju - za krivično delo nasilničkog ponašanja - za koje je zaprečena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Škulić smatra da je vaspitni nalog, kojim se nalaže, na primer, izvinjenje oštećenom ili naknada štete, suštinski bolji za postizanje efekta kod maloletnika nego neka druga vrsta prave sankcije.

Pored vaspitnih naloga, koji prema Zakonu, podrazumevaju poravnanje sa oštećenim, redovno pohadanje škole ili redovno odlaženje na posao, besplatno uključivanje u rad humanitarnih organizacija i drugo, maloletnicima se za učinjena krivična dela mogu izreći i "prave" sankcije kao što su vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti.

Vaspitne mere su sudski ukor i neke posebne obaveze, mere pojacanog nadzora roditelja, usvojioca ili staraoca, ili u drugoj porodici, zatim pojačan nadzor organa starateljstva, nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika, kao i zavodske mere kao što su upućivanje u vaspitno-popravni dom ili u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

Brutalno nasilje nad učenicom u Aranđelovcu

Mere upozorenja i usmeravanja izriču se kad je dovoljno takvim merama uticati na ličnost maloletnika i njegovo ponašanje, a mere pojačanog nadzora kada za vaspitavanje i razvoj maloletnika treba preduzeti trajnije mere uz odgovarajući stručni nadzor i pomoć, a nije potrebno maloletnikovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, kaže Zakon.

Zavodske mere izriču se prema maloletniku prema kome treba preduzeti trajnije mere vaspitavanja, lečenja i osposobljavanja uz njegovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, radi vršenja pojačanog uticaja na maloletnika i izriču se kao poslednje sredstvo.

Mogu trajati samo koliko je potrebno da bi se ostvarila svrha vaspitnih mera.

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ЗДРАВ РАЗУМ

...i za ugrožavanje prava na obrazovanje

Misa

Ma nema od toga nista, a ko izvukao deblji kraj tako ostaje

Aнчица Бананчица

Zivimo u takvoj drzavi da ce ovogo biti sve vise. Imam dete od godinu dana i 8 meseci i posao gde radim u dve smene. Kad sam druga smena, dete odvedem u vrtic, a posto dodjem sa posla u 11 uvece, on vec spava. I tako cele nedelje. Suprug isto radi, pa dete posle vrtica nekad cuva on, nekad baba itd. Kada sam prva smena nikad ne dodjem pre 5 kuci. Sad bih volela da mi neko objasni kako da vaspitas dete koje retko vidjas i koje ti toliko nedostaje da kad konacno mozete da provedete vreme zajedno, prosto ti bude zao da ga disciplinujes i vices na njega...

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader