• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reagovanje Udruženja odgajivača činčila

Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila "Aguti" iz Valjeva reagovalo je danas na tekst objavljen na našem portalu pod naslovom: "BRUTALNO: Koga ti nosiš?".

Povodom izveštaja MONDA sa protesta Udruženja "Sloboda za životinje", našoj redakciji se obratilo Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila "Aguti" iz Valjeva nezadovoljno što je preneta izjava aktivistkinje Udruženja za zaštitu životinja Jelene Stevanović, tačnije njenih navoda.

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju objavljujemo odgovor Udruženje za popularizaciju farmerskog gajenja činčila "Aguti", Valjevo:

"Zbog niza netačnih navoda u pomenutom prilogu "Brutalno: Koga ti nosiš?", od 25.11. 2017. godine, plasiranih potpuno jednostrano, neprovereno, sasvim pristrasno i tendenciozno, potpuno neprofesionalno, u krajnjem, a u smislu člana 9 stav 1 pod nazivom Obaveza novinarske pažnje.

Prvo, monstruozna je i potpuna laž da bilo ko na svetu, pa tako ni u Srbiji, pribegava skidanju krzna sa životinja, pa tako i sa činčila, dok su u živom stanju. Lišavanje života ovih životinja vrši se u potpunosti u skladu s važećim pravilnicima koje je propisala Uprava za veterinu, a u skladu s Direktivom Evropske komisije 1099/2009. koja insistira da prilikom lišavanja života smrt mora nastupiti momentalno i sasvim bezbolno, pomoću uspavljujućeg gasa, a nikako elektrodama, jer je to neprimereno ovoj vrsti proizvodnje.

Drugo, notorna je laž o broju i statusu farmi činčila u Srbiji, nelegalne, navodno, kao i u vezi s trajanjem delatnosti gajenja na ovim prostorima.

Činčile se u Srbiji gaje od 1995. godine. Danas u Srbiji ima preko pet stotina farmi. Pošto je, u stvari reč o mini farmama, one ne podležu pravilnicima o registraciji u Upravi za veterinu, već su registrovane kao individualna poljoprivredna gazdinstva, većina njih, barem. To što se u važećim šifrarnicima vode pod stavkom “živina, kunići i ostalo”, zbog čega je stvarna brojka odgajivača i farmi netransparentna, nije naš problem niti nadležnost, a mi smo najzainteresovaniji da se ovo uredi tako da svi odgajivači budu vidljivi pred državnim organima i javnošću, u celini.

Treće, podaci o zabranama gajenja u drugim zemljama Evrope su samo delimično tačni i pravi su primer kombinacije istine i neistine, a naročito maliciozne zamene teza.

Tačno je da su zabranu već uvele V.Britanija, Austrija, Makedonija, Slovenija, Češka i jedan deo Belgije, Valonija. Kao što se izostavlja podatak da je broj farmi krznašica u tim zemljama bio na nivou statističke greške.

Holandski odgajivači su još pred sudom, a zabrana nikako nije stupila na snagu, jer je planirana od 2024. godine.

Posebno se manipuliše navodnom zabranom u susednoj Hrvatskoj: ona se isključivo odnosi na zabranu lišavanja života, a ne na gajenje. Tamo postoji preko 60 ozbiljnih i velikih farmi, a životinje se izvoze žive, uglavnom u Mađarsku.

Posebno je izostavljeno da više od 50% svetske produkcije krzna nastaje upravo u zemljama članicama EU i da ta delatnost nije ni u kakvoj suprotnosti s opredeljenom agendom ka evrointegracijama.

Video prilog o navodnom zlostavljanju lisica je nešto čije je poreklo i autentičnost trebalo proveriti, posle čega bi se možda ustanovilo da je reč o inscenaciji za potrebe propagande krovne organizacije PETA koja takve i slične priloge isporučuje svojim filijalama, pa tako i ovim, "našim".

Vi ste se, poštovana gospodo, već u samom naslovu opredelili za “vašu istinu”.A to nikako ne priliči ovakvom tipu objava, jer nije reč o blogu ili nekom sličnom autorskom tekstu, kao lični stav, već je u potpisu cela redakcija.

Da li imate pravo na to sa stanovišta zakona, a posebno profesionalnog etičkog kodeksa, posebna je priča i najdirektnije je u vezi s već pomenutim članom 9 stav 1 predmetnog zakona.

Ali, to bi bilo već nepristrasno istraživačko novinarstvo koje vaša redakcija, posle ovakvih pisanija, teško da preferira. Zbog čega smo potpuno svesni da Vas lično kao ni Vaše kolege ne bi interesovao stvarni karakter delatnosti gajenja činčila i koliko je on u skladu sa ekspozeima ove i svih prethodnih vlada: potpuno izvozno orijentisana delatnost, bazirana na domaćim resursima, porodični posao, niska početna investicija, privatno preduzetništvo i samozapošljavanje, radnointenzivna i vrlo konkurentna u evropskim okvirima, kao i niz drugih komparativnih prednosti što je istinski razlog za porast broja farmi na ovim prostorima.

Bilo bi fer da se malo i oko toga zainteresujete, mada, realno, posle ovakovog stava, to ni najmanje ne očekujemo. Ako ništa, da istražite da li i zašto iza ovakvih kampanja stoji veganski pokret, a naročito kakvu ideologiju i način života taj pokret promoviše.

Ali svakako očekujemo da ćete uvažiti naše pravo na odgovor, jer je za verovati da poznajete zakonske mogućnosti usled kršenja tog prava, mada nam nije želja da koristimo prava iz člana 84, stav 1, pod nazivom Pravo na ispravku, sem ako nas vi na to ne prinudite".
-------------------------------------

MONDO je profesionalno izveštavao sa skupa udruženja osoba koje se bore za prava životinja. Preneli smo izjave učesnika protesta i nijednom rečenicom nismo se stavili na stranu njih ili onih sa druge strane. Preneli smo izjavu aktivistkinje tog pokreta, koja, takođe, nije pomenula nijedno udruženje uzgajivača činčila posebno. Dali smo prostor ovom skupu, jer smatramo da je reč o važnoj temi, a Srbija će uskoro krenuti u pregovore sa EU o Poglavlju 27 u kojem će i pitanje zaštite životinja biti "na stolu". MONDO bi, svakako, dao prostora i drugoj strani da se obratila i tražila izjavu.

(Predrag Vujić, glavni i odgovorni urednik MONDA) 

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ak

Ko je njima dao pravo da gaje pa ubijaju zarad profita, nema licemernijeg od toga

baba Jela

Sve je to lepo, ali kad ce se pojaviti udruzenje za zastitu siromasne, gladne, bolesne dece, starih i nemocnih ljudi, koji jedva prezivljavaju? Nisam neko ko ne voli zivotinje, cak naprotiv! Ali, dusa me zaboli kad u nekoj emisiji (" Kvadratura kruga" npr), vidim decu koja nemaju detinjstvo. Place mi se, kad procitam da ljudi, radno nesposobni gladuju. Na njih niko ne obraca paznju. Zasticeni su svi osim coveka!

.

@baba Jela Obraca paznju radnicka klasa,koja moze malo da pomogne...Lovatori su praznih glava i srca,osim punih dzepova ...

  Udruženje odgajivača činčila