Darko Saric Specijalni sud sudija Aleksandar Tresnjev promena sudije

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Suđenje Šariću:Promena sudije ne znači ponavljanje

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Viši sud u Beogradu saopštio je da sudija Aleksandar Trešenjev nije "smenjen u slučaju Šarić" niti da će zbog toga "suđenja Šariću krenuti ispočetka", kako su to preneli pojedini mediji.

Sud je u saopštenju naveo da sudiji Trešnjevu krajem januara ističe šestogodišnji mandat na koji je bio upućen na rad u Posebno odeljenje (Specijalni sud).

U saopštenju Višeg suda se precizira da je sudija Trešenjv Godišnjim rasporedom poslova za 2018. godinu, raspoređen da postupa u (redovno) krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, s obzirom da mu mandat od šest godina ističe 24. januara 2018.godine.

Sudija Trešnjev je raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012. godinu na period od šest godina, odlukom vršioca funkcije predsednika suda, počev od 24. januara 2012 . godine, pa do isteka šestogodišnjeg mandata, dodaje Viši sud.

Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela predviđeno je da sudije u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu raspoređuje predsednik Višeg suda u Beogradu na vreme od šest godina, uz njihovu pisanu saglasnost.

Kako je ukazao sud, upravo zbog proteka tog zakonskog roka od šest godina, Godišnjim rasporedom poslova za 2018. godinu određeno je da sudija Trešenjv postupa u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Povodom navoda nekih medija da će “svi predmeti u kojima je Trešnjev sudio krenuti ispočetka uključujući i dva postupaka protiv Darka Šarića“, sud je ukazao da u krivičnim postupcima u kojim je došlo do izmene člana veća, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) sudsko veće može nakon izjašnjenja stranaka da odluči da se svedoci i veštaci ne ispituju ponovo.

U tom slučaju veće može da izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima datim na ranijim glavnim pretresima (suđenjuma) ili da, ako je to potrebno, predsednik veća ukratko iznese sadržinu tih izjava ili ih pročita.

Takođe, zbog proteka vremena, zaštite svedoka ili drugih važnih razloga, veće može postupiti na isti način i u predmetima u kojima je došlo do promene predsednika veća.

Upravo navedena odredba i sprečava odugovlačenje postupka u slučaju promene sudije, naveo je sud i ukazao da se u praksi upravo postupa na propisani način u šta je javnost mogla da se uveri prilikom isteka mandata više od 10 sudija koje su bile raspoređene u posebna odeljenja ovog suda, u prethodnom periodu.

Predao se još jedan "šarićevac"

Sud je takođe ukazao da do izmene u sastavu sudskog veća, odnosno do izmene predsednika veća ne dolazi samo u slučaju raspoređivanja sudija u drugo odeljenje, već i u slučaju smrti sudije, izbora sudije u sud više instance.

Takođe u svim slučajevima propisanim zakonom kada prestaje sudijska funkcija, odnosno u slučaju prestanka sudijske funkcije bilo na zahtev sudije, zbog navršenja radnog veka, trajnog gubitka radne sposobnosti za obavljanje ove funkcije ili kad sudija ne bude izabran za stalnu funkciju ili bude razrešen, te i u drugim slučajevima.

Sudija Trešenjev je član tročlanog sudskog veća koje sudi Šariću za šverc kokanina i pranje para.

Jedan po jedan, predaju se "šarićevci"

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

OOooOO

a koliko je sudija Tresnjev imao presuda ya 6 godina,ako mozete dodajte podatak....

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader