• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Presuda žandarmima blaga,Tužilaštvo će se žaliti"

Izvor mondo.rs

Sedmorica žanadarma osuđeni su na uslovne kazne zbog prebijanja pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog. Evo kakve su reakcije.

Viši sud u Beogradu provostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma.

Žandarmi Predrag Mitrovic, Slavko Stojanovic, Dalibor Ðordevic, Zlatko Gigic, Boban Lekic i Mitar Milosavljevic osudeni su na uslovne kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog krivicnog dela zlostavljanje i mucenje.

Dragan Savic dobio je uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere od tri godine zbog krivicnih dela zlostavljanje i mucenje i napad na vojno lice.

Žandarmi osudeni za prebijanje Malog i Vucica

Vesna Loncar i Srdan Stefanovic, punomocnici pripadnika "Kobri" Saše Jovanovica i Saše Stankovica izjavili su da su zadovoljni cinjenicnim stanjem, ali ne i kaznom koja je izrecena žandarmima.

"Mi kao punomocnici smo zadovoljni cinjenicnim stanjem, ali nismo zadovoljni kaznom koja je izrecena jer smatramo da je blaga i smatramo da je sud na kraju poklekao pritiscima javnosti. Tužilaštvo ce uložiti žalbu na ovu presudu zbog odluke o kazni, a o tome ce da odlucuje Apelacioni sud", rekla je je Loncar za MONDO i ocenila da ce Tužilaštvo uložiti žalbu na presudu samo zbog odluke o kazni za koju, kako je rekla, smatra da je blaga.

"Skandalozna presuda"

Advokat Svetozar Vujacic, koji je prisustvovao izricanju presude, ocenio je za portal "Srbija danas" da je presuda skandalozna. "Ja trideset godina radim ovaj posao i nisam mogao da verujem da tako blaga kazna može da se izrekne za ovakav slucaj. Sudija je osmoricu proglasila krivim, a glavnog komandanta je oslobodila krivicne odgovornosti za krivicno delo zlostavljanja i mucenja. To je teško krivicno delo i ovakva presuda je po meni skandalozna. Ta presuda ne šalje poruku da ce oni koji cine takva dela biti kažnjeni. Ova presuda može da izazove uznemirenje javnosti i ja licno sam bio sigurniji juce, nego što sam danas, jer ovakvom presudom je poslata poruka da može da me isprebija specijalac, žandarm i da dobije uslovnu kaznu za to", rekao je Vujacic.

Ona je rekla da su zadovoljni što je utvrdeno cinjenicno stanje i navela da je sam postupak "imao težinu zbog Andreja Vucica i Siniše Malog, zbog cega je javnost bila narocito zainteresovana."

"Narocito pojava kolege Vucinica, koji je u jednom momentu pristupio kao branilac okrivljenih pripadnika žandarmerije, je dala za pravo pojedinim politickim neistomišljenicima brata Andreja Vucica da ovo vide kao obracun i politicku arenu zbog cega je to bilo narocito teško za sud, da izdvoji šta je pravo", pojasnila je Loncar.

SELEKTIVNO PRIKAZIVALI CINJENICNO STANJE

Ona je navela da su branioci okrivljenih nakon svakog sudenja iznosili svoje videnje stvari i selektivno prikazivali cinjenicno stanje.

"Skrivali su istinu od javnosti tako što su oštecene predstavljali kao okrivljene, odnosno da su oni bili ti koji su gurali u udarali pripadnike Žandarmerije kao i da su potezali pištolj, a na kraju je sud utvrdio da ništa od toga nije tacno na osnovu iskaza lica koji su slucajni prolaznici u ovom postupku i koji nisu optereceni da li su ošteceni braca ovoga ili onoga", kaže Loncar.

"Sud je utvrdio da su se i Andrej Vucica, Saša Jovanovic, Saša Stankovic i Predrag Mali legitimisali prilikom susreta s dvojicom pripadnika Žandarmerije, nije bio kordon, kako je to predstavljeno javnosti, nego samo dvojica pripadnika žandarmerije. Pokazali su licne karte, legitimacije i pokušali da objasne gde su krenuli", rekla je Loncar.

"Odluka sudije - pomilovanje"

Advokat Nemanja Aleksic, takode, smatra da je presuda neopustiva. "Ova presuda je skandalozna! Tužilac u završnoj reci tražio dve godine zatvora za pripadnike Žandarmerije, i godinu dana za komandanta Žandarmerije zbog necinjenja - a ovakva odluka sudije je bukvalno pomilovanje. Blago receno – pomilovanje", rekao je Aleksic za "Srbija danas".

Na osnovu iskaza svedoka utvrden je nacin kako su pripadnici Žandarmerije i kojim sredstvima naneli povrede oštecenima, što je potvrdio i sudski veštak u ovom predmetu, dodala je Loncar.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osudeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osudeni zbog prebijanja pripadnika "Kobri" Saše Jovanovica i Saše Stankovica koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vucica i Predraga Malog.

Žandarmi svedocili o tuci s Andrejem Vucicem

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovica i Bircaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojacano prisustvo policije.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na YouTube.

Na tom video-zapisu od minut i 45 sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jana

Svakako da ce se zaliti oni koji nisu zadovoljni jer svakako da imaju arguenata za to.

Mimi

Zaista blaga kazna za takvo delo!

Baca

Blagu kaznu su dobili policajci što baca sumnju na rad sudstva!

 Žandarmi osuđeni za prebijanje Malog i Vučića