KAFE BAR 16 na Dorćolu deca iz Svratišta
MONDO, Lana Stošić 

KAFE BAR 16 svečano je otvoren danas u Gospodar Jovanoj 46 na Dorćolu, a osmišljen je kao socijalno preduzeće koje je Centar za integraciju mladih pokrenuo kako bi podržao decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici.

Kafić će mladima, odnosno deci koja izađu iz Svratišta, bivšim korisnicima, pružiti neophodno obrazovanje i praksu za ugostiteljske poslove, a nakon toga deca će dobiti sertifikate i imaće veću mogućnost da pronađu posao.

Nikad više dece u Svratištima, a para nigde

KAFE BAR 16 je koncipiran tako da mladima, pored obuke za konobare i barmene, pruža mogućnost socijalne inkluzije, interakcije s većinskom populacijom, kao i mogućnost za zaposlenje van tog kafića.

KAFE BAR 16 na Dorćolu deca iz Svratišta
MONDO, Lana Stošić 

Nakon što napune 15 godina, deca Svratišta ostaju bez mogućnosti za korišćenje usluga i oslanjaju se isključivo na podršku koju pruža stručni terenski tim Svratišta. Kada izađu, suočavaju se odmah i s mnogobrojnim problemima, a najdominantniji je otežan nastavak obrazovanja, pa samim tim i pronalaženje posla.

POGLEDAJTE:

MONDO, Lana Stošić Kafić

Centar za integraciju mladih izdvojio je kao prioritet prevazilaženja ovog problema, a jedan korak ka njegovom rešavanju upravo je KAFE BAR 16. 

“Za godinu dana ovde ćemo imati dve grupe dece. U prvih šest meseci ovde će dolaziti šestoro dece, a još šestoro u narednih šest meseci”, rekao je izvršni direktor Centra za integraciju mladih Marko Tošić na otvaranju kafića.

Tošić je rekao da je ideja da deci koja imaju između 16 i 19 godine omoguće praksu i da nauče kako se radi posao da bi se lakše integrisali u društvu.

Nakon što završe praksu, prema njegovim rečima, jedan deo dece dobiće mogućnost da ostane da radi u KAFE BAR-u 16, a u planu je i proširenje ove akcije, odnosno saradnja i s drugim beogradskim kafićima kojima bi bila prikazana dostignuća dece i njihov napredak.

Enver, Vera, Angelina... Oni su pobedili ulicu!

“Imamo i plan da i drugim kafićima u Beogradu prikažemo njihova dostignuća i kvalitete i nađemo posao za njih”, istakao je Tošić.

Mladi koji će dobiti priliku za rad u kafiću moći će da posluže i kao primer, odnosno uzor, drugoj deci Svratišta i da im pokažu da šansa za normalan život i zaposlenje ipak postoji, dajući im motivaciju i za završetak škole.