Proradiće sudstvo: Pada blokada za sudije | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Proradiće sudstvo: Pada blokada za sudije

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Visoki savet sudstva je izradio radnu verziju novog Pravilnika o izboru sudija koje se prvi put biraju na tu funkciju, čime će se oblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa..

Za današnje "Večernje novosti" predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaže da će pravilnik biti završen posle praznika, nakon čega će se oblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa.

"Nezakonit Pravilnik"

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručili su da je "insistiranjem na nezakonitom Pravilniku ozbiljno ugroženo funkcionisanje pravosuđa u zemlji". "Ovako očigledno nezakonit Pravilnik nije nikada ni trebalo da bude donet. Morao je biti povučen nakon što je Ustavni sud usvojio inicijative o neustavnosti Pravilnika o izboru tužilaca koji se biraju prvi put. A posebno je tragično što se iskazivala želja da se izbor 'prošvercuje' na brzinu", kaže Savo Manojlović, predsednik udruženja za zaštitu ustavnosti o zakonitosti.

VSS će takođe, pišu "Novosti", uputiti dopis Skupštini kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda.

Sve je počelo pre nedelju dana kada je Ustavni sud. na zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni kluba (kluba diplomaca) Pravosudne akademije da oceni ustavnost i zakonitost spornog akta, izrekao privremenu meru zabrane izbora sudija po tom pravilniku.

Mada je skupštinski odbor za pravosuđe predloge kandidata za sudije već prosledio poslanicima, njihov izbor moraće da bude stopiran.

Istovremeno, Alumni klub je javno zamerio VSS jer su pitanja za test za kandidate koji dolaze iz redova sudijskih i tužilačkih pomoćnika mesecima stajala na sajtu.

"Voleo bih da sve sudije znaju odgovore na 200 pitanja iz krivičnog, građanskog, upravnog, prekršajnog ili trgovinskog prava, koja su objavljena na sajtu. Za sebe mogu da kažem da ja ne znam sve odgovore. Ukoliko ih kandidati nauče, siguran sam da će biti dobre sudije. Pritom reč je o sudijskim pomoćnicima od kojih neki rade i po 10 godina kao saradnici u sudu. Pojedinci su uradili više odluka nego neke sudije", kaže Milojević.

EU: Srbija u pravosuđu napravila mali korak

Takođe naglašava da su, prema izveštajima koje dostavljaju predsednici sudova, sudije koje su poslednjih godina izabrane na prvu funkciju rangirane među najboljima.

"Svesni smo da Venecijanska komisija i EU insistiraju da ulaz u pravosuđe bude sa Pravosudne akademije, ali imamo više od 1.000 sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje ne možemo da zanemarimo", podseća predsednikVKS.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

OOooOO

ALumni klub se stalno nesto busa i buni a zna se kako se upisuje akademij,a da direktor akademije d pre par meseci nije imao ni pravosudni ispit polozen pa je to ucinio sa 50 godina, bas je sedeo 6 meseci i bubacio 3000 strana necega sto je zaboravio i ucio pre 30 godina... kad se vide imena upisnike vidi se da su to deca sudija, tuzilaca, politacara, koja su takodje imala i znala pitanja na testu. imaju vece plate od sradnika u sudovima i tuzilasvima a ne idu svaki dan na posao, stalno putuju, imaju sluzbene lap topove, i stalno se kao edukuje, znaci nemaju predmete, stranke sudjenja... imaju simulacije sudjenja, a kad ih izaberu onda kuku lele a samo se busaju. svakako ima maminih i tatinih sinovas u rdovima sudijskih pomocnika, toga ima svuda, ali rade yahtevan posao za malu platu i svaki dan rade

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU