• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA ČEKANJU: Pare za otetu imovinu tek od decembra

Budžetom za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za obeštećenje vlasnika ili naslednika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, ali za isplatu se ćeka Vlada.

Isplata će biti moguća kada Vlade Srbije donesu odluku o koeficijentu obeštećenja, kaže direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.

"Očekujem da će tokom ovog meseca Ministarstvo finansija izaći sa konkretnom odlukom - koeficijentom ili nekim drugim rešenjem koje je omogućeno Zakonom", najavljuje za Tanjug Sekulić.

On napominje da je doneto 916 rešenja o pravu na obeštećenje imovine koju su komunističke vlasti nepravdano oduzele vlasnicima u decenijama posle Drugog svetskog rata, ali na koliko njih će biti podeljene dve milijarde dinara, kaže, znaće se u decembru kad budu doneta rešenja i za ovu godinu.

Isplata na 12 rata

Naime, Zakonom o restituciji predviđeno je da u decembru 2018. godine počne isplata obeštećenja u obveznicama na rok od 12 godina, uz godišnju kamatu od dva odsto, kaže Sekulić. Prema njegovim rečima, za starije sugrađane rok dospeća obveznica , sa kojima će inaće biti moguće trgovati na berzi, je pet godina, a kraći rok će važiti i za one kojima se pravo i iznos na obeštećenje utvrdi u petoj godini izdavanja obveznica, i iznosiće sedam godina. "Zakonsko rešenje je da sve obveznice moraju biti isplaćene od 2018. do 2030. godine, bez obzira kada je rešenje doneto", objašnjava Sekulić i podseća da je ukupan predivđeni iznos za to dve milijarde evra.

Restitucija u naturi, tvrdi on, završena je 90 odsto, tačnije vraćeno je više od 6.000 objekata i poslovnih zgrada i 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok će za ostalih 10 odsto, što je oko 20.000 zahteva, biti doneta rešenja o obeštećenju.

Kako je naveo, Agencija je u saradnji sa Poreskom upravom prošle godine procenila imovinu koja ne može biti vraćena u naturi, navodeći da je Poreska uprava brzo, dobro i efikasno obavila taj deo posla. Na pitanje u kojim slučajevima se odlučuje o obeštećenjima, Sekulić kaže da je to Zakon precizno odredio, a najčešće je reč o slučajevima kada je imovina prodata u postupku zakonite privatizacije ili otkupom stanova 90-ih.

"Jedan od slučajeva je kada objekat više ne postoji, jer je srušen, kada je reč o izgrađenom građevinskom zemljištu, kada je prodato u postupku zakonite privatizacije ili služi za poslove države, ministarstava i drugih organizacija. To je izuzeto od restitucije i ide na obeštećenje, jer je tu imovinu nemoguće vratiti u naturi zato što na tim stvarima ne postoji zakonito pravo svojine drugih lica", objašnjava Sekulić.

Država ima svoje limite u pogledu finansija i imovine, te se i restitucija kreće u okviru realnih mogućnosti države, kaže Sekulić, navodeći da je vlasnicima ili naslednicima Zakonom ograničena isplata obeštećenja do 500. 000 evra.

"To je mehanizam koji je uključen u Zakon kako ne bi došlo do probijanja sume od dve milijarde evra. To je ogroman novac. Biće nezadovoljnih, ali ni mnogo bogatije zemlje u svetu, kao na primer Nemačka nije uspela da nadoknadi štetu 100 odsto", ističe Sekulić.

Starim vlasnicima pare za oduzeto tek od 2019?

On predviđa da će restitucija biti završena, s obzirom na tempo rešavanja predmeta i kapaciteta Agencije, najkraće za pet, a najduže za osam godina.

Procenjuje da će za pet godina biti gotove sve prvostepene odluke, i navodi da je do sada obrađeno 65 odsto podnetih zahteva, a u naredne dve do tri godine očekuje i drugostepene postupke, za koje smatra da bi mogle da produže restituciju.

Pohvale od Devenporta za proces restitucije

"U tom periodu treba da okončamo sve postupke, i da arhivu, koja je i sada velika, u elektronskom i papirnom obliku sredimo, a onda zajedno sa vladom konstatujemo kraj restitucije i da Agenciju transformišemo ili ukinemo", navodi Sekulić.

Smatra da je restitucija bila "hrabra odluka države", iako ona za državu predstavlja "veliki teret", navodeći da je prema statistikama do sada vlasnicima i naslednicima vraćena "značajno velika vrednost".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

A zemlju da vratite ,ili da se obratimo Strazburu,najveću grešku su uradili pri vraćanju polj.zemljišta gde nekom vraćaju u nekim opštinama ne i tu su napravili osnovu za advokate jer nemaju isti tretman pema svim građanima nekom vrate hektar koji košta 10000e anekom za taj hektar obveznice na 12g koji vredi 500e i tu su pali u Strazburu sa još sud troškova kamata idr.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU