Udar na korupciju u Srbiji od 1. marta

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

STIŽU FORENZIČARI: Siva zona na udaru TOK

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Država kreće u udar na korupciju. Specijalizovani tužioci i njihovi novi saradnici - finansijski forenzičari raspoređeni su u četiri regionalna odeljenja na čelu sa beogradskim centrom u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Od četvrtka, 1. marta, zvanično počinju da rade posebna odeljenja tužilaštva i sudova za borbu protiv korupcije, pa se novi veliki udar na "visoku" i "sitnu" korupciji na svim nivoima u javnom i privatnom sektoru u Srbiji može očekivati vrlo brzo.

"Oficiri za vezu"

Zakon predviđa i da TOK i regionalni centri sarađuju i razmenjuju informacije sa službenicima za vezu iz drugih državnih organa, kako bi preko njih bio osiguran brži i kvalitetniji protok informacija. Službenika za vezu imaće tako Poreska uprava, Poreska policija, Uprava carina, Narodna banka Srbije, Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencija za privredne registre, Centralni registar hartija od vrednosti, Agencija za privatizaciju, Državna revizorska institucija, Služba za katastar nepokretnosti, Agencija za borbu protiv korupcije, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Republicka direkcija za imovinu Republike Srbije i Uprava za javne nabavke.

Na čelu nove organizacione mreže biće Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), koje će proceusirati krivična dela "visoke korupcije", u kojima imovinska vrednost prelazi 200 miliona dinara.

Regionalni centri biće stacionirani pri višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu i baviće se slučajevima korupcije protiv osumnjičenih kojima se na teret stavlja neki vid zloupotrebe, koja je manja od 200 miliona dinara.

Zakon je predvideo da odeljenje tužilaštva za borbu protiv korupcije u Beogradu broji 20-25 zamenika javnih tužilaca, u Novom Sadu 15-20, u Nišu i Kraljevu po 10-15.

U tim odeljenjima radiće posebno edukovani tužioci i finansijski forenzičari, koji će zajedno učestvovati u krivičnom gonjenju okrivljenih za finansijski kriminal i korupciju, dok će se u naročito komplikovanim slučajevima formirati "udarne grupe" sačinjene od svih aktera potrebnih za efikasan krivični progon.

Zadatak finansijskih forenzičara biće da pomažu javnom tužiocu da odluči najpre ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, a potom i da pribavi što kvalitetnije dokaze i da ih uspešno predstavi pred sudom.

Sve sudije i tužioci, njih preko 250 koji će suditi ova krivična dela prošli su specijalnu obuku na Pravosudnoj akademiji, mada neće svi početi da rade 1. marta.

Tužilaštva su novom sistematizacijom predvidela zaposlenje forenzičara, a u tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu već su zaposlena su dva finansijska forenzičara.

GONJENJE ZA NOVA KRIVIČNA DELA

U skladu sa novom organizacijom tužilaca i efikasnijom borbom protiv korupcije, od 1. marta će početi i primena osam novih krivičnih dela u vezi sa privredom, uz ranije postojećih 25.

Srbija "zaboravila" nezakonito bogaćenje?

Na spisku novih krivičnih dela u obavljanju privredne koje predviđa Krivični zakonik delatnosti su prevara, pronevera, zloupotreba zastupanja u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba poslova upravljanja i nadzora u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje mita , davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal naravno baviće se i krivičnim delima, koje je već ranije predvideo zakon: utajom poreza i zloupotrebama ovlašćenja, položaja, zloupotrebama u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba monopolističkog položaja, prouzrokovanje stečaja, odavanje poslovne tajne, falsifikovanje novca, falsifikovanje hartija od vrednosti, pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje i pranje novca...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

1389-15

Primera radi.Jedan decko radi kod coveka kod kog je zaposlen za stalno.Minimalac mu ide na racun a ostalo na ruke.Nema pravo na godisnji odmor,na bolovanje.Ako ne dodje na posao predhodni dan koji je radio odbije mu od plate.Sve subote su radne kao i drzavni praznici.Svi zaposleni cute i rade jer drugi posao nemaju i to im je jedini izvor zarade....tako da je to sve jadno i zalosno

miki miki

Ovo samo funkcionise ako gradjani prijavljuju i zaposleni.. Daj boze da funkcionise sve ovo. Al uvek postoji rupa.. Znam jednog postenog coveka koji je proveravao finansijske izvestaje i nikad nije podlegao ucenama ipretnjama..e da su svi takvi..

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU