• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leskovačka sprža postala brend!

Izvor mondo.rs

Posle ajvara i roštilj-mesa, Leskovac je dobio još jedan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom!

  Leskovacka sprža je specijalitet koji se pravi od svinjskog mesa po posebnoj recepturi.

Ponosni su na cevape, pljeskavice, ražnjice, ali kada ih pitate šta najviše vole, Leskovcani ce reci: sprža. Pravi specijalitet gurmanska poslastica bez koje se ne može zamisliti meni u bilo kom leskovackom restoranu.

A šta je, u stvari, sprža?

"To je nešto izmedu cvaraka i duvan-cvaraka, i dobija se topljenjem slanine, odnosno masti od ledne šarene slanine", objašnjava Žarko Bojovic sa Visoke poslovne škole strukovnih studija, a prenosi RTS.

Priprema se, istice, po posebnoj recepturi dosta dugo, desetak sati.

"Vrlo je zahtevan proizvod, a u suštini veoma zdrav, jer bez obzira na to što je pun masti, ne dodaju se nikakavi aditivi", ukazao je Bojovic.

Sprža može se služi na razlicite nacine: kao hladno ili toplo predjelo, ali i kao glavno jelo.

Leskovcani je najviše jedu u zimskim mesecima, sa alevom paprikom, uz turšiju.

Zašto bi trebalo jesti grašak

Uglavnom se jede u hladnim danima zato što je energetski vrlo jaka, vrlo izdašna, kaže Bojovic.

Zaštita geografskog porekla i brendiranje sprže došlo je, kažu klanicari, u pravom trenutku.

Pre utvrdivanja standarda u proizvodnji sprže, osnovano je udruženje od devet clanova proizvodaca i stocara, uglavnom iz Leskovca, a proces sertifikacije pracen je u klanici u Lebanu.

Cvarci skuplji od novog "punta"

Prema recima Nenada Dejanovica, certifikacija je trajala dosta dugo.

"Skoro dve godine, uz pracenje profesora sa Tehnološkog fakulteta koji su sve vreme bili u kontaktu sa nama, sve dok nismo dostigli potreban nivo i potrebne standarde", naveo je Dejanovic.

Sprža se proizvodi uglavnom u zimskim mesecima.

Medutim, posle brendiranja klanicari planiraju da znatno prošire kapacitete jer je potražnja velika i leti, kada na odmor dolaze naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji se ne vracaju nazad bez svog omiljenog  specijaliteta.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

Prvo sprza ili przanica nije Laskovacka vec Vranjanska

Vujanovo

Ko nije probao nema pojma sta je to...duvan cvarci su jedna velika nula za sprzu....

Milica

Lebane rules!

special image