Železnice Srbije o tri sata puta na liniji Novi Sad - Zrenjanina
MONDO, Lana Stošić 

Iz ovog preduzeća saopštili su da je ta železnička relacija duga 96 kilometara, odnosno "gotovo dvostruko duža nego drumska", te da nije ni uspostavljena kako bi bila konkurentna na čitavoj deonici drumskom saobraćaju.

"Vozovi imaju tarifski rang 'regio' i povezuju veliki broj naselja sa Novim Sadom i Zrenjaninom, i to Rimske Šančeve, Kać, Budisavu, Šajkaš, Vilovo, Gardinovac, Lok, Titel, Knićanin, Perlez, Farkaždin, Orlovat i Lukićevo, pa sada stanovnici ovih mesta duž pruge imaju redovan i pouzdan železnički prevoz", kaže se u saopštenju.

U Infrastrukturi kažu i to da je sa čak četrnaest stanica između Novog Sada i Zrenjanina, železnica omogućila građanima iz usputnih mesta da dobiju dobar prevoz i saobraćajnu vezu duž čitave pruge, pa je na taj način na kraćim relacijama železnica ponovnim uspostavljanjem putničkog saobraćaja ipak više nego konkurentna drumskom.

"Primera radi, mesečna pretplatna karta za đake između Novog Sada i Titela je 3.125 dinara, a vreme putovanja je kraće nego autobuskim prevozom", tvrde u ovom javnom preduzeću.

Na vreme putovanja putničkih vozova između Novog Sada i Zrenjanina, piše u saopštenju, utiče i njihovo stajanje u ukrsnici Orlovat stajalište.

Mali: TPS Zemun biće završen do kraja 2021.

Razlog za stajanje vozova u Orlovat stajalištu je činjenica da zbog racionalnijeg korišćenja dizel-motornih garnitura iz Zrenjanina kreće jedna kompozicija, pa se zatim u Orlovat stajalištu razdvajaju vozovi ka Novom Sadu i Kovačici (prema Pančevu).

Inače, rekonstrukcijom 96 kilometara pruge Novi Sad - Zrenjanin, preko Orlovata, nakon punih sedam godina, ponovo je uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između ova dva grada.

Huligani uništili deo istorije Železnice! (FOTO)

Vrednost radova iznosila je oko pet i po milijardi dinara. Prvi putnički voz iz Zrenjanina za Novi Sad krenuo je 25.oktobra u 12.15 sati, a od petka, 26.oktobra, između Novog Sada i Zrenjanina svakodnevno je po dva polaska putničkih vozova, iz Zrenjanina za Novi Sad polaze u 03.35 sati i u 12.15 sati, dok vozovi iz Novog Sada za Zrenjanin polaze u 07.05 sati i u 15.59 sati.

Na ovoj relaciji saobraćaju novi, klimatizovani dizel-motorni vozovi, nabavljeni iz ruskim kreditom.