Aktivista Grupe "Odbranimo reke Stare planine" i Saveza mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Panić izjavio je agenciji Beta da se danas u selu Rakita u babušničkoj opštini dogodio sukob meštana i aktivista ove Grupe građana sa privatnim obezbeđenjem.

Obezbeđenje je, navodi Panić, sprečilo meštane da uđu u svoje parcele koje su u blizini gradilišta mini hidrocentrale.

"Investitor je uništio atarski put ka imanjima meštana kao i nekoliko privatnih parcela stvarajući klizište koje preti da prilikom prve veće kiše povuče za sobom celo brdo, pregradi Rakitsku reku i načini štetu na imanjima meštana Rakite. U ovom seli živi oko 250 meštana koji su sa nama zajedno u ovoj borbi da se spreči izgradnja mini hidrocentrale i uništi Rakitska reka", rekao je Panić.

 Panić podseća da u Rakiti, udaljenoj od Pirota 40, a od Babušnice dvadesetak kilometara, od letos traju protesti meštana i aktivista Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine" i članova Saveza mesnih zajednica Stare planine zbog, kako navode, namere investitora da uništi Rakitsku reku a zbog izgradnje mini hidrocentrale".

Aktivista Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je Beti da se protesti nastavljaju i da će trajati sve dok investitor ne izađe iz privatng poseda koji je nasilio uzurpirao meštaninu Rakite.

Trivan: Nismo u svađi sa ministarkom Mihajlović

"Pozivamo policiju u Babušnici da zaštiti meštane Rakite na kojima se već godunu dana vrši nasilje. Pozivamo i sve nadležne institucije u ovoj zemlji, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, "Srbija vode" i "Srbija šume" da reaguju na prijave zbog kršenja zakona", rekao je Jovanović.

Protest zbog gradnje mini hidrocentrala