Istraživanje: Građani jasno PROTIV mini-hidroelektrana | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Istraživanje: Građani jasno PROTIV mini-hidroelektrana

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Ministarstvo za zaštitu životne sredine se jasno opredelilo protiv mini-hidroelektrana, građani mnogih mesta su ustali da zaštite svoje reke i potoke, a evo šta pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

reka, reke, planinske reke, potok Izvor: MONDO/P. Vujić

Organizacija Centar za kreiranje politika (CKP), sprovela je istraživanje među građanima Srbije, o aktuelnoj temi gradnje derivacionih mini-hidroelektrana (MHE). 

Na osnovu obrađenih podataka iz istraživanja, CKP je zaključio da se anketirani građani protive izgradnji derivacionih MHE. O MHE građani imaju, uglavnom, negativan stav, i smatraju da nanose štetu ekosistemima u i oko reka, pokazalo je ovo istraživanje (rezultate pogledajte u nastavku teksta).

Dobijeni podaci govore i da građani nisu u potpunosti upoznati sa tim šta su zapravo MHE, jer nisu upoznati sa nekim karakterističnim podacima vezanim za situacije ako se MHE izgrade. Pritom građani daju podršku da dođe do izmene u zakonodavstvu, a koje se odnosi na dalju gradnju MHE i HE na rekama u Srbiji.

Prema ranijim izjavama i najavama, širom Srbije je planirana gradnja više od 500 MHE(!), od kojih mnoge i na zaštićenim područjima. Stručnjaci su iskazali jasno protivljenje, ukazujući da one nanose više štete (prirodi), nego što zaista doprinose energetskom sistemu iz obnovljivih izvora.

Protiv gradnje MHE je i MInistarstvo za zaštitu životne sredine, čiji su predstavnici najavili da će inicirati set zakona da se ovakve elektrane potpuno zabrane u zaštićenim područjima. I Evropski parlament poslao je jasnu preporuku da prestane gradnja MHE i da se Srbija povinuje evropskim standardima iz oblasti ekologije.

Za sada, međutim, prema važećim propisima, investitori dobijaju dozvole ili su u procesu dobijanja dozvola za gradnju MHE. U mnogim mestima u Srbiji građani su ustali i bore se za svoje reke, smatrajući da će izgradnjom MHE nestati sav živi svet.

Počelo je sve protestom u Pirotu i Staroj planini, kao zaštićenom području, proširilo se i na druga mesta, a najuporniji su meštani sela Rakita iz Opštine Babušnica, koji danima i nedeljama sprečavaju investitore da grade MHE na njihovoj reci. Pre nekoliko dana održan je protest meštana iz opštine Štrpce na Kosovu i Metohiji, a slični se održavaju i u regionu.

Stara planina: Sukob zbog gradnje mini hidrocentrale!

Deskov plač zbog Rakitske reke (VIDEO)

Pogledajte

00:00
Desimir Stojanov
Desimir Stojanov
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO


NE DAMO GRZU: Peticija Paraćinaca protiv MHE na rečici


U javnosti se povela velika rasprava da li je dobro graditi MHE ili se okrenuti nekim drugim alternativnim izvorima dobijanja energije. Isto tako ove gradnje su došle i do sudskih sporova kako bi se dokazalo ko ima za pravo.

ISTRAŽIVANJE i REZULTATI


Organizacija Centar za kreiranje politika, koja se bavi i temama ekologije i zaštite životne sredine, sprovela je istraživanje među građanima kako bi čula mišljenje o ovoj temi i kako bi proverila njihovu informisanost o MHE. 

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 20. novembra ove godine, a ispitanici su popunjavali upitnik koji se sastojao od 15 pitanja, zatvorenog, otvorenog i mešovitnog tipa.

Ukupan broj popunjenih anketa je 770, a slali su ih građani iz svih krajeva Srbije. Obrada podataka je vršena, putem specijalizovanog programa SPSS (Statistical Package for the Social Sciences).

Jedno od ključnih pitanja sprovedene ankete bilo je: da li znate šta su derivacione MHE?

Na ovo pitanje najveći broj ispitanika je odgovorio da zna šta su MHE i taj broj iznosi 84,2% ispitanih. Preostali su odgovorili sa nisam siguran - 12,1% i da ne znaju šta su MHE - 3,7%.

Povodom aktuelne gradnje derivacionih MHE na području opština na kojima se nalazi Stara planina, hteli smo da proverimo kakav je stav građana o gradnji na tom području. Veoma visok je procenat odgovora kojim se građani protive gradnji, tačnije 92,3%. Nasuprot ovome 1,4% građana podržava gradnju derivacionih MHE.

Građani su u velikom broju znali da je područje Stare planine na kojoj se nalaze reke, na kojima je planirana gradnja MHE, pod zaštitom države kao područje prirodno dobro od izuzetnog značaja i to njih 94,4%. Preostalih 5,6% građana nisu znali za ovu informaciju.

Većina ispitanika je upoznata i sa slučajevima gradnje MHE na Vlasini i Jošanici (62,8% je upoznato, 29,9% je načuo da se nešto tamo dešava, a 7,3% nije čulo ništa o tome).

Na pitanje kakav uticaj potencijalna gradnja MHE ima na živi svet u i oko vodotoka dati su sledeći odgovori: negativan, loš, razarajući, poguban, štetan, katastrofalan, očajan, devastirajući... Nešto preciznije profilisanje odgovora bilo je u slučaju pitanja o alternativnim izvorima dobijanja energije. Tu građani najčešće navodili: energiju vetra, solarnu energiju i biomasu.

Autori istraživanja želeli su da provere i koliko građani zaista znaju o MHE. Zaključak je da građani imaju solidno znanje, ali i da im treba još informacija da bi ga upotpunili. 

To su proverili postavljanjem ovih pitanja: koliko procenata vode ostane u rečnom koritu nakon što se voda preusmeri u cevi, kao i koliko električne energije u ukupnom procentu može dadobija Srbija planiranom gradnjom MHE?

Na prvo pitanje, tačan odgovor je manje od 15%, a taj odgovor dalo je 62,8% ispitanika. Odgovor između 15%-50% dalo je 28,2% ispitanih, dok je treći ponuđeni odgovor - više od50% označilo njih 3,6%.

Na drugo pitanje (koliko električne energije u ukupnom procentu može da dobija Srbija planiranom gradnjom 500 MHE), tačan odgovor je bio 2%. Tačan odgovor je dalo 78,1% ispitanih, a ostali su davali odgovore 10% ili 20%...

Ispitanicima je bilo postavljeno i pitanje u vezi sa zakonodavstvo u vezi sa MHE, ali i hidroelektrana.

U oba slučaja ispitanici su većinski bili za izmene zakona o gradnji MHE. Tačnije, u slučaju MHE to je 94%, dok je u slučaju HE 95,7 %. Negativan stav na ova pitanja dao je opet mali broj građana i to u slučaju MHE njih 3%, a u slučaju HE nešto malo manje 2,1%.

UČESNICI ISTRAŽIVANJA (STAROST, POL, OBRAZOVANJE)

Starosna struktura ispitanika kreće se u opsegu od 18-75 godina, te je ona strukturirana u tri
grupe. Od 18-30 godina što predstavlja mlado stanovništvo ukupno je 29,6%, zatim najbrojniju grupu predstavlju građani srednjih godina 31-45 i to sa 43,4%, na kraju građana starosti od 46-75 godina u anketi je bilo 27%.

Od ukupnog broja najviše je učestvovalo osoba ženskog pola i to sa 59,7% ili 460, s druge strana osobe muškog pola su popunile 40,3% ukupnog broja anketa tj. njih 310.

Što se tiče stepena obrazovanosti anketiranih, najviše je onih koji su visoko obrazovani i to 52,9%, za njima slede oni koji imaju više obrazovanje 29,1% i srednje 17,7%. Na kraju oni koju su završili samo osnovnu školu predstavljaju najmanji broj i njih je 0,4%.

CELOKUPNO ISTRAŽIVANJE (biće dostupno i na Facebook stranici CKP)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sladjana

"Investitor" dobija dozvolu na osnovu planova od pre trideset godina kada je situacija bila drastično drugačija. Pored sunca i vetra, koji su nepresušni izvor energije, oni su našli da unište vodu, i sav život oko nje. Lako je da se zaore korito potoka i da se nasipa beton, nema tu neke majstorije, pokaži, stručnjaku, sa solarnim panelima i bio masom ili vetro parkom šta znaš!

Srbijo ne daj se!

Ovi sto pisu u prilog izgrdanje MHE, u to sam sasvim siguran, ili su investitori ili ludaci. Pa niko razuman nije za izgradnju nečega što čini nepovratnu štetu prirodi, a samim tim i ljudima. To je ekocid prema prirodi, to što rade. Niko naravno nije protiv obnovljivih izvora energine, ali MHE čine daleko veću štetu, menjanju ekosistem i narušavaju nešto što se milionima godina stvaralo. Jedina korist ide investitorima! Ta vrsta gramzivosti, pohlepe, egoizma dovešće ovu zemlju do lečatiranja njene sudbine, jer formirala se jedna klasa ljudi koji šalju poruku običnom i poštenom svetu da treba da crkne, dok oni svojim parama mogu da rade šta hoće, da ruše ida prave zakone kako njima odgovara.

.

Nek izgrade termo onda da zagadjuje vazduh od lozelja uglja

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU