• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silovatelji i sudovi: Da li će biti oštrijih kazni?

Izmenama Krivičnog zakonika predviđeno je da budu povećane kazne zatvora za silovatelje, ali oči bode nešto drugo...

zatvor, pančevo, kazna Izvor: MONDO/Goran Sivački

Izmenama Krivičnog zakonika (KZ) na kojima je rad u toku, biće povećana zaprećena kazna za krivično delo silovanje - od najmanje pet do 15 godina zatvora, a za silovatelje povratnike (oni koji ponove isto krivično delo) važiće ista pravila strožijeg kažnjavanja kao i za povratnike nasilnike, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Važećim Kričnim zakonikom za krivično delo silovanje zaprećena maksimalna kazna do 12 godina zatvora, u Ministarstvu ukazuju da je analizom kaznene politike utvrđeno je da su sudovi do 2018. godine u više od 50 odsto slučajeva izricali kazne ispod pet godina zatvora.

"Zbog toga će biti povećan zakonski maksimum na 15 godina zatvora", kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde i napominju da radna grupa treba do kraja meseca da izađe sa kompletnim Nacrtom izmena i dopuna KZ.

Prilikom izricanja kazne za silovanje, sudovi neće moći da primene institut ublažavanja kazne. Ova nemogućost je propisana i sada, tako da ona ostaje na snazi.

Kada su u pitanju povratnici u izvršenju ovog krivičnog dela, za njih će izmenama i dopunama Krivičnog zakonika biti propisana oštrija kaznena politika, kao i za nasilnike i dilere.

"Ako jedno lice ponovo izvrši krivično delo za koje je ranije osuđeno, postojaće mogućnost izricanja strože kazne, tako da ona ne može biti izrečena ispod 50 odsto od propisanog zakonskog maksimuma", objasnila je za Tanjug u ranijoj izjavi Ministarka pravde Nela Kuburović.

To, na primer, znači da ako je neko izvršio krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina, a da je to krivično delo izvršio kao povratnik, neće moći da mu bude izreknuta kazna manja od šest godina zatvora.

U Ministarstvu pravde ukazuju da će se ova kaznena politika odnositi na povratnike koji su izvršili krivična dela sa umišljajem, tako da će obuhvatiti i povratnike silovatelje.

Takođe će biti primenjena i na povratnike u izvršenju krivičnih dela neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga i ubistava.

ŠTA PIŠE U SADAŠNJEM ZAKONU? 

Da li će se ovim povećavanjem maksimalne kazne zatvora na 15 godina postići cilj? Teško je prognozirati, ali sudeći prema sadašnjem ponašanju sudova, koji su davali niže kazne, bojimo se da neće.

Zanimljive su odredbe sadašnjeg, važećeg Krivičnog zakona, koji je ostavio sudovima na ocenjivanje težine počinjenog krivičnog dela (otuda i niže kazne zatvora od 5 godina).

Pročitajte sami članove i odredbe važećeg Krivičnog zakonika:

Član 178 

(1) Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina. 

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina

(4) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina. 

Obljuba nad nemoćnim licem

Član 179 

(1) Ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usled kojeg ono nije sposobno za otpor, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda nemoćnog lica ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili je učinjeno prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina. 

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina. 

Obljuba sa detetom 

Član 180 

(1) Ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda deteta prema kojem je delo izvršeno ili je delo izvršeno od strane više lica ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt deteta, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina.

(4) Neće se kazniti za delo iz stava 1. ovog člana učinilac, ako između njega i deteta ne postoji značajnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti.

Obljuba zloupotrebom položaja

Član 181 

(1) Ko zloupotrebom svog položaja navede na obljubu ili sa njom izjednačen čin lice koje se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. 

(2) Nastavnik, vaspitač, staralac, usvojilac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja ili nege, kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.

(3) Ako je delo iz stava 2. ovog člana učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do dvanaest godina. 

(4) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti za delo iz stava 1. zatvorom od šest meseci do pet godina, za delo iz stava 2. zatvorom od dve do dvanaest godina, a za delo iz stava 3. zatvorom od pet do petnaest godina. 

(5) Ako je usled dela iz stava 3. ovog člana nastupila smrt deteta, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina. 

"Doživotna kazna za ubice dece do kraja godine"

Izmenama KZ planira se i uvođenje nove krivične kazne doživotnog zatvora.

Doživotni zatvor biće nova kazna, koja će moći da se izrekne za ona dela za koja je do sada izricana kazna od 30 do 40 godina zatvora, kao što je teško ubistvo.

Inicijativom Fondacije Tijana Jurić, traženo je da se upravo ova kazna doživotnog zatvora primeni na ubice i silovatelje dece.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Back in Black

Jednom manijak uvek manijak.Svi oni od pustanja iz zatvora mora da se prate, jer ce 99 posto posle nekog vremena krenuti taj njihov manijacki nagon.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU