• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je ubio Dadu - pitanje je već četvrt veka!

Izvor mondo.rs

Danas se navršava 25 godina od nerasvetljenog ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović. Njen ubica je i dalje nepoznat, a istraga je, više puta obnavljana i "dopunjavana" veštačenjima i obećanjima, u predistražnoj fazi!


Udruženje novinara Srbije (UNS) podseca da istraga još uvek nije odredila da li je smrt novinarke nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrecnog slucaja, prenosi RTS.

Pre dve godine i devet meseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo je izveštaj Holandskog forenzickog instituta u Hagu, na osnovu dokaznog materijala koji je mu je 2015. godine prosledilo Ministarstvo pravde.

Zakljucak izveštaja dostavljenog VJT jula 2016. godine je da "povrede koje je kriticnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinovic mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrecnog slucaja".

Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Dade Vujasinovic, u VJT su rekli da je Tužilaštvo pre veštacenja Forenzickog instituta "preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, pre svega ispitivanjem svedoka, kao i potrebnim veštacenjima".

UNS je upitao šta dosadašnji rad ukazuje, da li je u pitanju samoubistvo, ubistvo ili nesrecni slucaj, u VJT su rekli da nalaz Forenzickog instituta nije iskljucio ni jednu od tri mogucnosti.

"Prema dostavljenom veštacenju, a nakon analize dostavljenih tragova, veštaci nisu mogli da iskljuce nijednu od ove tri mogucnosti, iako veštacenjem tragovi treceg lica nisu otkriveni", receno je UNS-u u VJT.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matic za UNS kaže da Komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinovic."Kao što znate skoro 15 godina ovaj slucaj je voden kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo uradili smo ukljucujuci i predlog da se uradi superveštacenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile cinjenice koje su bile sporne kada je rec o forenzickom i sudsko medicinskom aspektu", rekao je UNS-u Matic.

Radislava Dada Vujasinovic pronadena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trecem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu.

U zapisniku koji je sacinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30.

Zvanicna verzija dogadaja tada bila je da je Dada Vujasinovic izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovacke puške.

BRUKA:Moguce zastarevanje slucaja Dade Vujasinovic


Porodica Dade Vujasinovic je angažovala i privatnog balisticara Zorana Jovanovica koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa.

KONACNO PRESUDA ZA UBISTVO SLAVKA CURUVIJE

Bivši šef Resora državne bezbednosti Radomir Markovic i ex šef beogradskog centra DB Milan Radonjic osudeni su za ubistvo Curuvije 5. aprila na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romic na po 20 godina zatvora. Romicu i Radonjicu u kaznu se uracunava vreme koje su proveli u pritvoru i kucnom pritvoru. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balisticar Vladimir Kostic 2008. godine obavio je niz veštacenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinovic pronadena dva filcana cepa, što bi znacilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovacke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguce.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slucaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivicni postupak.

Tapuškovic: Dada Vujasinovic je ubijena

Holandski forenzicki institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinovic pronaden jedan filcani cep, a ne dva, kako je tvrdio balisticar Vladimir Kostic.

Inace, veštacenje Vladimira Kostica radeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronaden dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinovic i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta.

Kostic je prakticno veštacio veštacenja, odnosno strucne nalaze drugih veštaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronaden i utvrdeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dino

I to je nekakav vajni balističar u pitanju!! Radovan lll bi se krstio i sa rukama i nogama.

Dino

Kakav glup zaključak da iz lovačke puške ne može od jednom da se ispale dve patrone!!??I ovakav stručnjak učestvuje u istrazi!?Pa šta on može da utvrdi nije mi jasno, neverovatno stvarno!!

OOooOo

Đilas u Jeremić, pa to je valjda svima jasno

 Dada Vujasinović - ubistvo - godišnjica