Odliv mozgova Svaki peti s fakultetskom diplomom

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

SANU: Odlaze mladi i pametni, a ne rađaju se novi

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Mladi koji odlaze iz Srbije u proseku imaju 28,7 godina, a svaki peti ima fakultetsku diplomu. Odlazak mladih i sve manje rođene dece pretnja je broj jedan za opstanak Srba, istaknuto na skupu u SANU.

aerodrom Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović je na predstavljanju zbornika "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije" u SANU, naglasila da su istraživanja koja su rađena među studentima državnih i privatnih fakulteta u Srbiji pokazala da svaki treći student planira da posle završenog školovanja ide u inostranstvo.

Politički problem, rešenja nema

Direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka Mirjana Rašević ukazala je na problem odlaganja rađanja i da na to utiču brojni faktori. Među tim faktorima su dugotrajna ekonomska i socijalna kriza sa kojom se Srbija suočava, osećaj ekonomske i psihološke nesigurnosti, izražen individualizam, drugačiji partnerski odnosi, insistiranje na kvalitetu i života roditelja i deteta. "Ostvarivanje materinstva je otežano ponašanjem koje ugrožava reproduktivno zdravlje. Tokom reproduktivnog perioda žena u Srbiji u proseku ima tri namerna prekida trudnoće", istakla je ona. Upozorila je da je broj žena starosti od 20 do 34 godine od 2011. do 2017. godine smanjen za oko 60. 000 i da ne postoji dugoročan, sveobuhvatan politički odgovor na fenomen nedovoljnog rađanja.

"Migracije stanovništva spadaju u demografski fenomen koji je nemoguće sprečiti, a teško se predviđaju. Međutim, moramo misliti na one koji su otišli, a ne planiraju da se vrate, šta matica može da uradi za njih i kako da ih vežemo za Srbiju", istakla je Đukić Dejanović.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić kaže da je jedna od glavnih pretnji za srpsko društvo "demografsko bitisanje".

"Zbornik ima mnogo bolnih i značajnih poruka. Na nama je hoćemo li tradicionalno da okrenemo glavu ili da se po cenu glavobolje sa tim porukama suočimo. SANU će se u narednim godinama suočavati i pokušati da definišemo pravce reagovanja na demografske probleme", istakao je Kostić.

On je podsetio i na reči Živojina Mišića da je jedini pravi heroj u svim našim ratovima bila srpska žena, jer dok su vojnici ginuli one su se borile za život, koliko je to bilo moguće.

"Treba se pokloniti onim ženama koje su iznele život i produžile ono što se danas nazvalo Srbima", naglasio je on.

AKO VEĆ ODLAZE, RADITI NA RAĐANJU

Ako se već odliv ne može sprečiti Srbija, izgleda, mora raditi na tome da "priliv" rađanjem građana Srbije, bude veći. Đukić-Dejanović je podsetila da je usvojena Strategija podsticanja rađanja u martu prošle godine, a da je njen cilj da se u narednih 10 do 15 godina nivo stope rađanja poveća sa sadašnjih 1,46 na 1,85 deteta po ženi, težeći ka poželjnoj stopi koja je 2,1 dete po ženi i koja bi omogućila obnavljanje stanovništva.

Vučić: Nisam dobre volje, džaba nam sve... FOTO, VIDEO

Dodaje da Strategija ima osam ciljeva, među kojima su ublažavanje ekonomske cene podizanja dece, što je već ostvareno i kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti.

Do 2060. u Srbiji će biti 20 odsto manje ljudi!?

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđa da roditelji za treće i četvrto dete dobijaju po 12.000, odnosno 18.000 dinara mesečno narednih deset godina.

USVOJENO - Majkama blizanaca pomoć od 80.000 dinara

"Ova finansijska podrška odnosi se na standard svakog deteta bez obzira da li majka radi ili ne radi", rekla je Đukić Dejanović i navela da je država u protekle tri godine finansirala projekte u 161 opštini i gradu sa više od 1,2 milijarde dinara, a koje se odnose na mere populacione politike.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 25

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Italian Stallion

Profesore, Lecili ste mog pokojnog oca od Parkinsonove bolesti dosta uspesno. Jednom hospitalizovan i lecen pod vasom kontrolom i podigli ste ga na noge. Drugi put kada nam je trebala vasa pomoc, vi ste odugovlacili da ga primite na odeljenje, jer ste tada vec uhvatili zalet da predjete sa mesta nacelnika klinike za neurologiju u politicku fotelju. Izuzetan ste strucnjak i specijalista za sve neuroloske poremecaje, ukljucujuci demenciju i Parkinsonovu bolest. Medju deset najboljih specijalista u svetu ste iz te oblasti sa specijalizacijama u Londonu i Americi. Sada potezete pitanje da odlaze mladi i pametni. A zasto da ne odu kad im drzava ne nudi nista dobro. Pitanje za vas. Zasto ste vi otisli sa polozaja koji ste imali? Zasto ste ostavili gomilu pacijenata na milost i nemilost da zive kao biljke u saksiji i da li ste procitali u Hipokratovoj zakletvi, da kada se zasitite pacijenata i doktorskog polozaja, da ga zamenite politickom foteljom? Nesto slicno je uradio i vas kolega Radojicic sa decije klinike. Izvolite pa odgovorite na ovih nekoliko zanimljivih pitanja.

Filip

Banda političarska je za sve ovo kriva. Nije njih briga ni za Srbiju, ni za odlazak mladih, ni za nizak natalitet već samo kako da napune svoje džepove.

unutrašnji dijalog

@Filip Akadem. V. Kostić, - Zanima nas da li ste i kako reagovali na Zakon o finansij. podršci porodicama sa decom donet u julu 2018 (po preporuci Saveta za demografiju, predsednik AV), ... kada je za 3 dete predvidjen dečji dodatak od 12.000,oo din svaki mesec na 10 god, a za 4 dece 18.000,oo din sv. mesec na 10 god = 30.000,oo mesečno(!)? Takvo rešenje je neadekvatno, najviše odgovara Albancima, Romima, Bošnjacima... koji imaju nadprosečan natalitet, i kontradiktorno je beloj kugi koja vlada kod srpskog naroda. Moj predlog: Potrebno je sistemsko rešenje za celu Srbiju - limitiran d.d. od 5.000,oo za 1 dete, plus 5.000,oo za drugo = 10.000,oo limit za održavanje nataliteta: Dečji dodatak po bračnom paru - a ne po broju dece (isto za sve bračne parove: srpski, romski, albanski, madžarski bračni par... to je ramnopravnost bez diskriminacije! / SRPSKI NAROD, SPC, dijaspora, prilozi Srba - da formiraju SRPSKI FOND protiv bele kuge kod Srba za dodatni d.d. samo za srpske bračne parove? Albanci, Romi, Bošnjaci.. neka formiraju svoje fondove ako hoće enormni natalitet. Sadašnja (i dosadašnja) demograf. politika stvoriće velike probleme Srbima u budućnosti?!!!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU