Skupština i o žičarama, po hitnom postupku | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Skupština i o žičarama, po hitnom postupku

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Skupština Srbije od četvrtka bi trebalo da počne razmatranje seta zakona među kojima su i izmene Zakona o žičarama za transport lica.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Pre četiri godine (2015.) Srbija je donela Zakon o žičarama, čime je prvi put uređena ova oblast. Do tada je u Zakonu o javnim skijalištima bilo vrlo malo odredaba koje su se bavile ovom tematikom.

Žičare su do sada postojale u skijaškim centrima (Kopaonik, Stara planina), a želja lokalnih vlasti u Čajetini je da naprave žičaru na Zlatiboru.

U međuvremenu, beogradske vlasti najavile su izgradnju žičare Kalemegdan - Ušće. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je u više navrata da će žičara biti u funkciji "do kraja ove godine", uprkos protivljenju stručne javnosti. 

Na dnevnom redu novog zasedanja Skupštine Srbije, koje počinje u četvrtak, nalazi se i predlog  izmena i dopuna Zakona o žičarama za transport lica.

Javila se potreba za novim odredbama, izmenama, preciziranjima, ali i da se ovaj zakon usaglasi sa propisima Evropske unije.

"Strategija Republike Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, što obavezuje na usklađivanje nacionalnih
propisa sa propisima Evropske unije, a sa druge strane Direktiva 2000/9/ЕЗ je unela nov pristup žičarama uvođenjem tehničkih, pravnih i ekonomskih novina u ovu oblast, koji je trebalo transponovati u naš pravni sistem i propisati administrativni okvir za oblast žičara jer on do tada nije postojao", navedeno je u obrazloženju izmena i dopuna Zakona o žičarama.

Predlagač traži da se izmene usvoje po hitnom postupku i navodi da je "neophodno da izmene i dopune Zakona stupe na snagu što pre, kako bi se omogućilo efikasno sprovođenje izdavanja javnih isprava koje potvrđuju ishode primena tehničkih uslova i zahteva za rad žičara za transport lica, kao što je Odobrenje za rad žičare"

"Izdavanje ovih javnih isprava je važno za sve postojeće žičare za transport lica, kao i na one koje su u postupku izgradnje, rekonstrukcijeili u postupku usklađivanja sa izmenama i dopunama propisa kojima se uređuje planiranje i izgradnja objekata. Od izuzetne je važnosti da se bezbednost objekta 'ugrađuje' kroz tehničku dokumentaciju koja prethodi izdavanju građevinske dozvole, a potvrđuje se izdavanjem upotrebne dozvole. Jedan od krucijalnih članova postojećeg Zakona, čijom nedorečenošću do sada nije bilo moguće sprovesti dosadašnji zakon, bile su upravo i odredbe člana 37. koje se tiču stručnog pregleda žičare za transport lica, kao preduslova izdavanja Odobrenja za rad žičare", piše u obrazloženju predloženih izmena i dopuna Zakona.

U predloženim izmenama menjaju se i dopunjuju određeni članovi, odnosno stavovi.

Tako se u članu 7. menja stav 4. i sada glasi: "Ministar bliže propisuje uslove za postrojenja žičare, stanice, stubove, temelje i drugu infrastrukturu".

Menja se i član 8. i posle reči: "drugih žičara" dodaju se reči: "i ako se trasa žičare nalazi u naseljenom mestu".

Posle stava 1. dodaje se stav 2, koji glasi: "Ministar bliže propisuje uslove za trasu žičare iz stava 1. ovog člana". A isto tako "ministar propisuje zahteve za trasu žičare".

kopaonik zima sneg kop žičara planina zimovanje zime sneg


- BEZBEDNOSNI USLOVI ZA RAD ŽIČARE -

Kako bi žičare funkcionisale na bezbedan način, moraju da budu ispunjeni ovi uslovi:

1) užad moraju biti bezbedno postavljena i obezbeđena od iskliznuća;
2) moraju se poštovati granične vrednosti opterećenja užeta;
3) uređaj za priključivanje na uže mora se obezbediti od nenamernog otvaranja ili proklizavanja;
4) omogućiti kontrola užadi.

Ako se iskliznuće užadi ne može u potpunosti sprečiti, moraju se preduzeti mere koje obezbeđuju zadržavanje užadi, kao i zaustavljanje pogona žičare, pri čemu bezbednost lica ne može biti ugrožena.

Uže ne sme biti u upotrebi ako:

1) istekne propisani rok upotrebe;
2) se noseći presek užeta smanji ispod dozvoljene granice;
3) nisu obavljene sve propisane kontrole i radovi na užetu.

"Ministar bliže propisuje dimenzionisanje užadi, uslove za primenu užadi i održavanje užadi", piše u predloženim izmenama i dopunama zakona, kao i to da "ministar propisuje širinu i visinu bezbednosnog pojasa s obzirom na tehničke karakteristike uređaja i druge zahteve".

Stručni pregled žičare se obavlja jednom godišnje, nakon remonta, nakon ponovnog postavljanja žičare ili specifične vučne instalacije posle izmeštanja, a po potrebi i češće, u propisanom obimu.

Tim pregledom se utvrđuje da li je postrojenje žičare ili specifične vučne instalacije opremljeno i da li se održava u skladu sa važećim propisima i tehničkim uslovima koji se odnose na konstrukciju, opremu, održavanje i opremljenost propisanim uređajima.

Kopaonik, žičara, žičare Izvor: MONDO/Predrag Vujić- KO UPRAVLJA ŽIČAROM I USLOVI OBUKE -

Izvršni radnik mora da ima formalno obrazovanje čiji stepen zavisi od poslova koje obavlja, završen program stručne obuke i položen stručni ispit.

Tehničko odgovorno lice za žičaru i njegov zamenik moraju da završe program stručne obuke i položiti stručni ispit.

Stručna obuka se sastoji od praktičnog i teorijskog dela. Uslov za polaganje stručnog ispita je potvrda o pohađanju praktičnog i teorijskog dela obuke izdata od strane ovlašćenog lica za poslove stručnog osposobljavanja.

Izvršni radnik mora se stručno usavršavati, a njegovo znanje, u obimu značajnom za bezbednost saobraćaja, mora se redovno, a u propisanim slučajevima i vanredno proveravati.

Redovna provera stručne osposobljenosti izvršnog radnika mora se obavljati najmanje na svake tri godine, a nju sprovodi poslodavac, piše u predloženim izmenama zakona.

O položenom stručnom ispitu izdaje se uverenje, a o izdatim uverenjima ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja vodi evidenciju.

Stručni ispit i proveru znanja vrši Komisija koju imenuje ministar. Ministar propisuje program i sprovođenje stručnog ispita i stručne obuke, način stručnog usavršavanja, način provere znanja izvršnog radnika, formu i sadržinu uverenja, način i postupak izdavanja uverenja o položenom
stručnom ispitu.

"Poslodavac ne može da dozvoli obavljanje poslova izvršnom radniku, odnosno tehničkom odgovornom licu za žičaru i njegovom zameniku koji nema uverenje o položenom stručnom ispitu, kao i u slučaju da pri proveri znanja nije pokazao zadovoljavajuću stručnu osposobljenost", piše u predloženim izmenama i dopunama zakona.

Stara planina, skijanje, gondola, žičara Izvor: MONDO/Dragana Todorović
Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ak47

Ovo ce biti jedna od najomrzenijih vlasti Beograda . Bahati, bezobrazn. Kao da mrze sve u Bgdu...

Steve G

Trebalo bi navesti i da je zlatiborska zicara 10 puta duza i 11 puta jeftinija od vesiceve! Kako to?

Tursija

Samo ubrazjte sto pre. Ako treba i vazduh pocnite da naplacujete

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU