• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktorat Siniše Malog "autentičan i nesporan"

Ovo je ocena Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" na osnovu mišljenja komisije Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

 Doktorat Siniše Malog nije plagijat Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
 Doktorat Siniše Malog nije plagijat Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Posle "detaljne i sveobuhvatne analize" zaključeno je da je doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog o čemu se vodila polemika u javnosti, "autentičan doprinos naučnim shvatanjima i inovacijama" i da "nije plagijat" što se godinama ponavljalo, navodi ova organizacija.

"Posebno formirana komisija Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu stavila je tačku na polemike u vezi sa doktorskom disertacijom Siniše Malog, čime je data potvrda o tome da se svih ovih godina iz političkih razloga vodila politička kampanja protiv njega. Četvorica visokokompetentnih redovnih profesora domaćih i inostranih referentnih univerziteta, jednoglasno i bez zadrški, eksplicitno su zaključili da je reč o samostalnom radu Siniše Malog i da je evidentan naučni doprinos", izjavio je generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost", Mario Spasić.

Inače, Naučno-nastavno veće FON-a danas je usvojilo izveštaj Etičke i Stručne komisije o doktoratu Siniše Malog: 82 je bilo za usvajanje izveštaja, a 28 profesora je bilo uzdržano.

U izveštaju stručne komisije FON-a navodi se da je "analizirana doktorska disertacija rezultat samostalnog naučnoistraživačkog i stručnog rada kandidata", te da "iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada".

Stručna komisija smatra da je "kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju".

Stručnu komisiju činili su: Dejan Erić, profesor Beogradske bankarske akademije, Vinko Kandžija, profesor emeritus na Univerzitetu u Rijeci, Tomaž Čater, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Prema oceni ove komisije, predmet, ciljevi, hipoteze, metodologija, rezultati i naučni doprinosi disertacije nisu osporeni ni na jednom mestu, niti i jednim validnim argumentom ili dokazom.

Detaljnom analizom delova uvoda, metodologije i zaključaka može se uočiti da u svim pobrojanim bitnim delovima disertacije ne postoje elementi neoriginalnosti, piše, između ostalog, u zaključcima komisije. Softverska analiza koju je komisija sprovela korišćenjem programa Turnitin pokazala je da ne postoje elementi sistematskog preuzimanja tuđih tekstova. Propusti u citiranju pojedinih izvora literature su pronađeni u sedam odsto obima doktorata.

Analizirajući primedbe da je Siniša Mali prepisao delove doktorske disertacije Stifanosa Hailemariama, komisija je utvrdila da je Mali taj rad koristio kao polaznu osnovu u obradi pojedinih pitanja. Evidentno je da pomenuti rad nije naveden u spisku korišćenih izvora. Međutim, nesporno je da je kandidat pojedine delove i navode vrlo korektno i uredno citirao u tekstu disertacije, pozivajući se na originalne radove…

Postoji određeni obim gde je identifikovan značajan stepen sličnosti sa pojedinim delovima pomenute disertacije. Ovaj propust se kreće u maksimalnom obimu od oko tri do četiri odsto, navodi se u zaključcima komisije.

Stručna komisija je konstatovala da "za pojedine greške i propuste koji se mogu naći u radu odgovornost ne može isključivo da snosi kandidat", te da deo odgovornosti mora da leži i na članovima Komisije za ocenu i odbranu rada, koji su morali više da rade sa kandidatom i pomognu mu u poštovanju najviših akademskih standarda u izradi pojedinih poglavlja doktorata.

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milka

Vest da je pre dva dana NN veće Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu prihvatilo izveštaj posebne komisije o origanalnosti doktorske disertacije S. Malog, gde je navedeno da je samo 6, 97% teksta plagijat, uzburkala je našu naučnu i stručnu javnost. Nadajmo se da će mogućnost podnošenja žalbe na odluku fakulteta i to Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu a po Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, spasti ugled Beogradskog univerziteta.

Zoccc

Je li doktorat prosao poligraf ?

Damir

Siniša je bio dobar gradonačelnik.

 Doktorat Siniše Malog nije plagijat