Još jedan incident u mestu Rakita.

Prema tvrdnjama investitora, meštatin ovog sela D. D. priveden je jutros, nešto posle 9 časova, osumnjičen da je sekirom krenuo sekirom na jednog od radnika obezbeđenja gradilišta mini-hidroelektrane u tom mestu.

Radnici sa gradilišta kažu da je taj muškarac došao jutros i pokušao nasilno da uđe u gradilište, a radnici obezbeđenja su odmah reagovali i sprečili ga u toj nameri.

"On je potom otišao do kuće da uzme sekiru, uputio se ka radniku obezbeđenja u čemu ga je na 15 metara od njega sprečila policija koja ga je razoružala i uhapsila", tvrdi jedan od radnika na MHE koji je prisustvovao jutrošnjem incidentu.

Načelnik Policijske uprave Pirot, Zoran Bogdanović potvrdio je da su policijski službenici u Babušnici jutros sprečili incident u selu Rakita i priveli D.D. (50), koji je krenuo sa sekirom u ruci ka prisutnima na gradilištu mini-hidroelektrane u tom mestu.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Bogdanović je naveo da je policija, najpre, reagovala na poziv D.D., koji je prijavio da ga radnici i investitori sa gradilišta vređaju.

Nakon toga je, kako navodi, D.D. napustio gradilište da bi se ubrzo vratio sa sekirom u ruci.

"Iako su mu policijski službenici više puta naredili da spusti sekiru kojom je mahao, on se oglušio o naređenje, nakon čega su ga policajci savladali i oduzeli sekiru", naveo je Bogdanović.

D.D. je zatim priveden u Policijsku stanicu u Babušnici, a o svemu je odmah obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu, koje je naložilo da privedeni bude prosleđen nadležnom tužiocu radi saslušanja.

POGLEDAJTE

Šef gradilšta Igor Živković kaže da su "radnici svakog dana izloženi torturi od strane meštana, a da su se poslednjih mesec dana incidenti intenzivirali".

Meštani su počeli intezivnije da nam brane da uđemo na gradilište, a ovo jutrošnje dešavanje je kulminacija, dobro je što je policija odmah intervenisala. Takođe, poslednjih mesec dana inspekcija je pet puta dolazila na gradilište, ali su konstantovali da su radovi u skladu sa dokumentacijom", tvrdi Živković.

Investitor mini-hidroelektrane Goran Belić kaže da je današnje dešavanje "logičan nastavak postupanja članova udruženja 'Odbranimo reke Stare planine', kojima nikako ne odgovara završetak radova i dovođenje terena u prvobitno stanje".

"Oni sada ometaju radove sanacije lokalnog puta i uređenja gradilišta, a ne gradnje vodozahvata, s obzirom da će po završetku radova biti potpuno jasno koliko su zlonamerne i neistinite tvrdnje tog udruženja. Ovo je nasilje u kontinuitetu, sve snimljeno kamerama tehničkog obezbeđenja, učinjeno pred policijom, što samo pokazuje koliko su nasilnici samouvereni i bahati ", kaže investitor.

Ekološki protest: Ne damo reke, STOP za MHE!