Nadležni ističu da su propisi za proizvođače mesa u Srbiji stroži od evropskih.
Zabrana izvoz u Ruski Federaciju na rok od od 60 dana važi za "Karneks", "Matijević", "Big bul fuds" i "Zlatiborac".
Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Veljko Jovanović navodi da je najviše bilo primedbi na nesaglašenost procedura sa onima koje važe u Evroazijskog uniji.
U nekim kompanijama procedure su usaglašene po stadardima Evropske unije, što, kako ističe, ne može da utiče na kvalitet proizvoda.
Naglašava da su srpski standardi mnogo stroži u odnosu na EU.
"U EU je dozvoljeno 0,1 miligrama po kilogramu toksičnih materija, što u Srbiji nije slučaj",ukazuje Jovanović.
Evropska lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena i vinobran je dopušten u mesu za pljeskavice i ćevape, a u Srbiji je još zabranjen.
Dušan Ljuština iz šefa Odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd ističe da se tako pripremljeno meso isključuje iz prometa.
I Dragica Karan iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa potvrđuje da je meso jedno od najviše kontrolisanih namirnica u Srbiji i da potrošači ne bi trebalo da imaju bojazan da je meso neispravno.
Komentarišući navode Industrije mesa "Matijević" da se kao razog za zabranu ističu prljava odeća u radničkom ormariću, čekinje u transportu i zamrljani pečat veterinarske inspekcije, Veljko Jovanović kaže da se to može dogoditi bilo kom proizvođaču u svetu.
"Do zamrljenja pečata može da se dođe zbog trenja polutki u transportu kao i do spadanja ušne markice preko koje se određuje poreklo mesa", smatra Jovanović.
Tvrdi da je "Matijević" godinama prisutan u moskovskim ekskluzivnim radnjama gde je u prethodnom periodu udvostručio prodaju i da i da su se upravo zbog veće tražnje ti propusti su i dogodili.
Kaže da ako se nešto sve više prodaje, podleže i dodatnoj kontroli.
Ukazuje da je u odluci o zabrani rečeno da je meso iz Srbije koje je izvezeno do 4. juna kada je stupila na snagu biće i uvezeno, što je, kako smatra Jovanović, jako dobar signal.
Napominje da je važno je da u mesu nije bilo patogena.
Prema njegovim rečima, tendencija u inspekciji je da se odgovornost za kvalitet i zdravstvenu ispravnost hrane prebacuje na proizvođača.
"Ubuduće će na proizvođaču biti najveća odgovornost da ispravi uočene propuste", zaključuje Jovanović za RTS.
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji