• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto je Rusija zabranila uvoz mesa iz Srbije

Izvor mondo.rs

Povodom privremene blokade uvoza mesa i mesnih prerađevina četiri srpske kompanije u Rusiju, Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da su primedbe uglavnom u vezi sa procedurom, a ne sa kvaltetom proizvoda.

 Rusija - zabrana uvoza mesa iz Srbije - razlozi Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac


Nadležni ističu da su propisi za proizvođače mesa u Srbiji stroži od evropskih.

Zabrana izvoz u Ruski Federaciju na rok od od 60 dana važi za "Karneks", "Matijević", "Big bul fuds" i "Zlatiborac".

Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Veljko Jovanović navodi da je najviše bilo primedbi na nesaglašenost procedura sa onima koje važe u Evroazijskog uniji.

U nekim kompanijama procedure su usaglašene po stadardima Evropske unije, što, kako ističe, ne može da utiče na kvalitet proizvoda.

Naglašava da su srpski standardi mnogo stroži u odnosu na EU.

"U EU je dozvoljeno 0,1 miligrama po kilogramu toksičnih materija, što u Srbiji nije slučaj",ukazuje Jovanović.

Ozbiljne nepravilnosti: Rusija stopirala uvoz našeg mesa


Evropska lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena i vinobran je dopušten u mesu za pljeskavice i ćevape, a u Srbiji je još zabranjen.

Dušan Ljuština iz šefa Odseka veterinarske inspekcije za grad Beograd ističe da se tako pripremljeno meso isključuje iz prometa.

I Dragica Karan iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa potvrđuje da je meso jedno od najviše kontrolisanih namirnica u Srbiji i da potrošači ne bi trebalo da imaju bojazan da je meso neispravno.

Komentarišući navode Industrije mesa "Matijević" da se kao razog za zabranu ističu prljava odeća u radničkom ormariću, čekinje u transportu i zamrljani pečat veterinarske inspekcije, Veljko Jovanović kaže da se to može dogoditi bilo kom proizvođaču u svetu.

"Do zamrljenja pečata može da se dođe zbog trenja polutki u transportu kao i do spadanja ušne markice preko koje se određuje poreklo mesa", smatra Jovanović.

Tvrdi da je "Matijević" godinama prisutan u moskovskim ekskluzivnim radnjama gde je u prethodnom periodu udvostručio prodaju i da i da su se upravo zbog veće tražnje ti propusti su i dogodili.

Kaže da ako se nešto sve više prodaje, podleže i dodatnoj kontroli.

Ukazuje da je u odluci o zabrani rečeno da je meso iz Srbije koje je izvezeno do 4. juna kada je stupila na snagu biće i uvezeno, što je, kako smatra Jovanović, jako dobar signal.

Napominje da je važno je da u mesu nije bilo patogena.

Prema njegovim rečima, tendencija u inspekciji je da se odgovornost za kvalitet i zdravstvenu ispravnost hrane prebacuje na proizvođača.

"Ubuduće će na proizvođaču biti najveća odgovornost da ispravi uočene propuste", zaključuje Jovanović za RTS.

Komentari 44

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sumadinac

Mnogo lepo receno da bi bilo istinito..Ko zna sta mi jedemo..

Zika Jovic

@Sumadinac Sta jedemo? Jedemo ono sto drugi vrate ili jos gore, zato i jeste lepo opisano.

Lolzinjo

A bre Rusi stvarno !? Po jEvropskom standardu a vi niste u jEvropi !

special image