Autotransport Kostolac - Direktor oslobođen na sudu optužbe zbog javnih nabavki
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Viši sud u Požarevcu doneo je prvostepenu presudu kojom je Perica Mojović (64), bivši direktor kostolačkog Autotransporta, oslobođen optužbe da je izvršio zloupotrebu položaja ovlašćenog lica, pišu "Večernje novosti".

Za ovo krivično delo, zakonom je propisana kazna od dve do deset godina zatvora. Nezadovoljno oslobađajućom presudom, Više javno tužilaštvo najavilo je podnošenje žalbe Apelacionom sudu.

Prema navodima optužnice, podignute u decembru 2016. godine, Mojović se teretio da je Autotransportu naneo višemilionsku imovinsku štetu u postupku javnih nabavki u periodu od 2010. do 30. juna 2013. godine. Ove nabavke on je sprovodio kao izvođač radova, po zahtevu naručioca, PD Termoelektrane i kopovi Kostolac.

Uhapšen direktor Autotransporta Kostolac

Suprotno ponudi Autotransporta za javnu nabavku, Mojović je kao podizvođače angažovao veći broj firmi. Od gotovo četiri milijardi dinara naplaćenih u javnim nabavkama od TE-KO Kostolac, podizvođači su angažovani za izvedene radove i usluge u iznosu od 704 miliona dinara.

Mojović je osumnjičen da je naložio plaćanje ispostavljenih faktura ovim podizvođačima delom putem kompenzacije u vidu uglja, u količini od 7.919 tona, po nabavnim cenama od TE-KO Kostolac, u iznosu od 2.199 dinara po toni.

Mojović je uhapšen početkom septembra 2016. godine i u pritvoru je proveo oko 20 dana. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva bili su obuhvaćeni i njegovi saradnici S.M. i M.M, ali su prvostepenom presudom i oni oslobođeni optužbe.